Αττική

Όλο το σχέδιο για την άρση των μέτρων: Πότε ανοίγουν τα καταστήματα – Τι αλλάζει για τις μετακινήσεις

Την Παρασκευή τελικά η συνεδρίαση για την χαλάρωση του lockdown – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί, αναμένουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα

Να συλλέξουν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες δύο ημέρες θέλουν οι λοιμωξιολόγοι, προτού αποφανθούν για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει σε εξελικτική άρση του lockdown, «ξεπαγώνοντας» βήμα βήμα τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Για το λόγο αυτό, η προγραμματισμένη για σήμερα διευρυμένη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθούν πισωγυρίσματα στις όποιες αποφάσεις και η επιστροφή στην κανονικότητα να έχει στέρεες βάσεις.

Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, με τους επιδημιολόγους να περιμένουν επιπέδωση από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ακόμη παρουσιάζεται εκθετική αύξηση των λοιμώξεων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.533 νέα κρούσματα, ενώ «έκρηξη» σημειώθηκε στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 605. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι.

Γιατί αναβλήθηκε η σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στη σημερινή αναβολή, εκτός από τις νέες μολύνσεις του κορονοϊού είναι και ο δείκτης θετικότητας, που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Η επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει όλους τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού.

Πάντως, η κυβέρνηση στόχο έχει να καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» σταδιακής επιστροφής στην κανονική ζωή, δεδομένου ότι ήδη έχει περάσει ένας χρόνος μάχης με τον αόρατο εχθρό και οι συνεχείς περιορισμοί έχουν κουράσει τους πολίτες και έχουν «γονατίσει» την οικονομία. Το σίγουρο είναι, ότι η εικόνα της οικονομίας δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συνέχιση του lockdown, ενώ η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσει στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας και στην επαναφορά της καθημερινής ζωής σταδιακά και με ασφάλεια. «Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων, έστω και με αύξηση των κρουσμάτων, διότι διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομική καταστροφή» επισήμανε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

διάβασε και αυτό  Πατούλης: «Θα αποκαθιστούμε την εικόνα των ηρώων μας, όσες φορές και αν πληγούν από κάποιους ασυνείδητους»

Αύξηση rapid test και καλύτερη ιχνηλάτηση

Την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να εισηγηθούν τα μέλη της επιτροπής, ως άμεσο προληπτικό μέτρο για την επιστροφή στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια μαζικών τεστ.

Έρχεται χαλάρωση των μέτρων

  • «Κλειδώνει» η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Αντί για τις 19.00 είναι πιθανό να ξεκινά στις 21.00 το βράδυ, όπως και τις καθημερινές
  • «Πράσινο» φως αναμένεται να δοθεί για τις διαδημοτικές μετακινήσεις με κατάργηση των περιορισμών στον κωδικό 6 και χρήση του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση για σωματική άσκηση μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο και εντός του δήμου της κύριας κατοικίας ή σε απόσταση 2 χλμ.

Η ημερομηνία – κλειδί για το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα των καταστημάτων – όπως όλα δείχνουν – θα γίνει σταδιακά με πρώτο βήμα την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι με ραντεβού και με όριο πελατών εντός του καταστήματος.

Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Οι καταναλωτές θα στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Στο τραπέζι ωστόσο βρίσκεται και ο συνδυασμός των μεθόδων click away και click in shop.

Αντιστοίχως, τα δικαστήρια ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

διάβασε και αυτό  Πάμε μια βόλτα στην Βουλιαγμένη

Τον Απρίλιο σχολεία – εστίαση

Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξουν τα Λύκεια στις αρχές Απριλίου, ωστόσο αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς περιορισμούς αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα.

Facebook Comments Box

Απάντηση