11η Σεπτεμβρίου 2001: Οι διασώστες και εθελοντές που έσπευσαν πρώτοι κινδυνεύουν ακόμη με ΧΑΠ

Είκοσι χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, οι διασώστες και οι εθελοντές που έφθασαν από τους πρώτους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αρχίζουν να εμφανίζουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), συχνά μετά από προηγηθείσα διάγνωση άσθματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραφαέλ ντε λα Χοζ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έγινε σε σχεδόν 18.000 μέλη σωστικών και εθελοντικών ομάδων και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι όσοι έσπευσαν γρήγορα στον τόπο της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων, είναι αυτοί που σήμερα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, η οποία προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες, βήχα και αγκομαχητό, που τείνουν να επιδεινωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Πλήττει κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που καπνίζουν, καθώς και όσους εκτίθενται σε επαγγελματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διασώστες και άλλοι που έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής των δύο πύργων, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω του καπνού και της τοξικής σκόνης που χρειάστηκε να εισπνεύσουν για μέρες ή εβδομάδες, καθώς έψαχναν τα συντρίμμια για επιζώντες. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η επίπτωση στους πνεύμονες σε μερικούς ανθρώπους είναι μακροχρόνια και διαρκεί μέχρι σήμερα, με τη μορφή και ΧΑΠ.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι όσοι διασώστες έφθασαν τις πρώτες δύο μέρες μετά τις επιθέσεις, όταν ο καπνός και η σκόνη βρίσκονταν στο απόγειο τους, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων μέχρι σήμερα. Το 3,3% των διασωστών έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ έως τώρα, με αυτούς που έφθασαν πρώτοι, να έχουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης, σε σχέση με εκείνους που έφθασαν αργότερα, από την τρίτη μέρα και μετά.

διάβασε και αυτό  Η απίστευτη ιστορία του άνδρα που παγιδεύτηκε σε βυθισμένο πλοίο για τρεις ημέρες και βγήκε ζωντανός

Μάλιστα, περίπου ο ένας στους τέσσερις διασώστες που εμφάνισε αργότερα ΧΑΠ, δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή του, ενώ το 40% εκδήλωσαν τόσο ΧΑΠ όσο και άσθμα. Ο δρ Χοζ τόνισε ότι πολλοί διασώστες που εμφάνισαν ΧΑΠ, ήσαν 40άρηδες, μια ηλικία στην οποία σπάνια εκδηλώνεται η συγκεκριμένη πάθηση.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωράει η Τροχαία στη Θεσσαλονίκη καθώς από το…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: