12 χρόνια χωρίς ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ

Ο Μάριος Τόκας ήταν μουσικοσυνθέτης που γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 8 Ιουνίου το 1954. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε νικημένος από τον καρκίνο σαν σήμερα 27 Απριλίου του 2008. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο και ήταν απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του.
Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρίσκει φαντάρο: «Είναι μια περίοδος που μου άφησε τραυματικές εμπειρίες» λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του «τα γεγονότα εκείνα και η γεμάτη πίκρα ζωή, είναι πηγές έμπνευσης για κάποια από τα έργα μου» συνεχίζει ο ίδιος. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, ο Μάριος Τόκας άρχισε να γυρίζει από πόλη σε πόλη κάνοντας συναυλίες για να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του και να μαζέψει χρήματα για την ανακούφιση των προσφύγων. Μετά από θητεία 38 μηνών, ο Μάριος Τόκας απολύεται από το στρατό και το Σεπτέμβριο του 1975 συνεχίζει τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γράφει τραγούδια και προσπαθεί στις δισκογραφικές εταιρίες να βγάλει τον πρώτο του δίσκο.
Ώσπου το 1978, ο Μανώλης Μητσιάς λέει τα πρώτα του λαϊκά τραγούδια. Ο δίσκος είχε τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας». Τραγούδια απλά, καθημερινά, όπως ακριβώς λέει ο τίτλος τους. Σημειωτέον, η δεύτερη φωνή στα τραγούδια είναι της υπέροχης Λιζέττας Νικολάου. Τραγούδια όπως ο “Αλήτης”, το “Φωνάζουν οι γειτόνοι” και το “Σαν τρένα” ακούγονται ακόμη.
Τα τρία παιδιά του, Κώστας, Άγγελος και Χαρά, έφτιαξαν ένα συγκινητικό βίντεο στις 8 Ιουνίου 2019 με αδημοσίευτο υλικό από το οικογενειακό αρχείο τους.
Στο βίντεο περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Οπως τονίζουν τα τρία παιδιά, σκοπός τους είναι «η διατήρηση της μνήμης και του έργου του πατέρα μας» και παράκλησή τους είναι η προβολή του βίντεο από τα ΜΜΕ, τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μαζί με το βίντεο και την ανακοίνωση επισυνάπτεται και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του Κύπριου συνθέτη. Οπως αναφέρεται, ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Βίωσε όλη την αγριότητα του Αττίλα, καθώς η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του.
Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο «Τα Τραγούδια της Παρέας». Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά».
Το 1996, ο Μάριος Τόκας επισκέπτεται το Άγιον Όρος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία».
Στις 8 Μαρτίου του 2001 τιμήθηκε, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.
Ο Μάριος Τόκας έφυγε από την ζωή, ξημερώματα του Πάσχα στις 27 Απριλίου του 2008, χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα, προίκα και κληρονομιά των παιδιών του.

διάβασε και αυτό  Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, στο Φιλανθρωπικό Συνέδριο του Town & Country

πηγη Πρωτο Θέμα ,σελιδα fb Mάριου Τόκα,utube Μάριου Τόκα

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τι αισθάνονται οι Έλληνες μετά από ένα μήνα στην απομόνωση;…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: