App Icon

Επιληψία

Διεθνή ημέρα επιληψίας αναφέρει σήμερα το ημερολόγιο για την 8 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα 120.000 και 5000 στην Κύπρο, έχουν μία εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται κλινικά με κρίσεις. Δεν είναι νοητική ασθένεια ούτε και κληρονομική, ενώ με τη σωστή θεραπεία, άνω του 70% των ασθενών μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τις επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες ευθύνονται για το κοινωνικό στίγμα και τη συνεπακόλουθη απομόνωση του ατόμου.

 Η λέξη «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη. Η ιδέα ότι ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια.

Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από νευρολογικές διαταραχές παγκοσμίως, ενώ πάνω από το 80% των θανάτων συμβαίνουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αναμφίβολα, η επιληψία είναι η πιο κοινή νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και αφορά μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων. Οι ασθενείς που έχουν επιληψία υποφέρουν από ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, απώλεια συνείδησης και έντονη συναισθηματική δυσφορία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατ. άνθρωποι έχουν επιληψία παγκοσμίως, ενώ διαγιγνώσκονται περίπου 2,4 εκατ. νέα περιστατικά ετησίως.

Σύμφωνα με την μελέτη, η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την επιληψία αναμένεται να φτάσει τα 10,3 δισ. δολάρια έως το 2027.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς των φαρμάκων. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Επιληψία στο Μίτσιγκαν, η νόσος είναι η τέταρτη πιο κοινή νευρολογική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, την ημικρανία και το Αλτσχάιμερ. Περίπου το ένα τοις εκατό των Αμερικανών έχουν κάποια μορφή επιληψίας και σχεδόν το τέσσερα τοις εκατό (που ισούται με 1 στους 26) θα αναπτύξουν επιληψία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Έτσι, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματική θεραπεία στις ΗΠΑ, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς των φαρμάκων για τη νόσο.

διάβασε και αυτό  Η Ελλάδα παρήγγειλε το χάπι κατά της Covid-19

Επιπλέον, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ήταν μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από την πάθηση. Για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος αυτής της ασθένειας και να διευκολυνθεί η διαθεσιμότητα καλύτερων θεραπευτικών επιλογών, κυβερνήσεις από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο παρέχουν ενεργή υποστήριξη. Σύμφωνα με αυτήν την ερευνητική έκθεση, η παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκων για την επιληψία είναι πιθανό να αυξηθεί κατά,46% έως το 2027.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την επιληψία χωρίζεται σε Πρώτη γενιά σκευασμάτων, δεύτερη, τρίτη και άλλες. Η τρίτη γενιά κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, λόγω του ότι μιλάμε για φάρμακα μεγάλης αποτελεσματικότητας και λιγότερων παρενεργειών. Φάρμακα τρίτης γενιάς όπως το Lacosamide, το Brivaracetam και άλλα έχουν διεισδύσει σημαντικά στην παγκόσμια αγορά και έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στη θεραπεία της επιληψίας.

Από την άλλη πλευρά, η κατηγορία αντιεπιληπτικών φαρμάκων δεύτερης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Levetiracetam, Perampanel και Brivaracetam, κυριάρχησε στην αγορά λόγω της μεγάλης ανεκτικότητας και ασφάλειας που παρουσιάζουν. Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς φαρμάκων για την επιληψία ήταν 7,1 δισ. δολάρια το 2020.

Κορυφαίοι παίκτες όπως η Eisai Co., Ltd., UCB Inc.,  Lundbeck A/S και GW Pharmaceuticals Plc. επικεντρώνονται στην εισαγωγή φαρμάκων που έχουν μικρότερες παρενέργειες στους ασθενείς και ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα της επιληψίας. Το 2020, η Eisai Co., Ltd. ανακοίνωσε την έναρξη του Perampanel στην Κίνα για τη θεραπεία ασθενών ηλικίας 12 ετών και άνω με εν μέρει επιληπτικές κρίσεις.

άρθρο της Δέσποινα Καραγιαννοπούλου πηγή  iatronet

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
 Χρόνια υπόσχονταν οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες του Δήμου, της πρώην…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel