fbpx
13 °C Athens, GR
25 Ιανουαρίου 2021

24 Ιουλίου 2020 σε όλο τον κόσμο θα ακουστεί το ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΤΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ

Πρώτη φορά στα χρονικά, απ’ άκρο σ’ άκρο της χώρας αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη, θα ακουστεί στις 24 Ιουλίου 2020 ο Ακάθιστος Ύμνος και το τη Υπερμάχω εκτός του καθιερωμένου λατρευτικού κύκλου αλλά και υπό τους ήχους της πένθιμης καμπάνας.

Δεκατέσσερις αιώνες μετά την πρώτη φορά που κατά την παράδοση εψάλλη στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Βασιλεύουσα ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους, ήρθε η στιγμή που και πάλι θα ακουστεί ως ικεσία προς την Θεοτόκο, αυτή τη φορά όμως όχι στην Πόλη, αλλά για την Πόλη. Την πρόταση έκανε ο Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος μέσω της ιστιοσελίδας orthodoxia info την προηγούμενη Τετάρτη, για τέλεση της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου σε όλους τους ναούς την ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, ξεκίνησε ένα ντόμινο αποφάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μία μετά την άλλη οι μητροπόλεις της χώρας έρχονται να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση ανακοινώνοντας πέρα από πένθιμες κωδωνοκρουσίες, την τέλεση του Ακαθίστου Ύμνου, της Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο αλλά και αγρυπνιών σε ναούς και μοναστήρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που επίσης υιοθέτησε την πρόταση δίνοντας της πλέον επίσημο χαρακτήρα θα προστεί ο ίδιος της Ακολουθίας του Ακάθιστου Υμνου στη Μητρόπολη Αθηνών. Το ίδιο θα κάνουν σχεδόν και όλοι οι Μητροπολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αφού συνεχώς υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. Οι Μητροπόλεις Κηφισίας, Ναυπάκτου, Μεσογαίας, Καλαβρύτων, Κερκύρας, Κορίνθου, Χίου, Μυτιλήνης, Καστορίας, Σιδηροκάστρου, Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Κιλκισίου και Γουμενίσσης είναι μερικές μόνο από τις Μητροπόλεις όπου θα ψαλλεί το «Τη Υπερμάχω», ενώ Παράκληση θα τελεστεί, μεταξύ άλλων, στις Μητροπόλεις Δημητριάδος, Κώου, Πατρών, Σερρών, Νεαπόλεως, Κυδωνίας και Κισάμου. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη – την πάλαι ποτέ συμβασιλεύουσα – ιδιαίτερο συμβολισμό έχει το γεγονός ότι ο Ακάθιστος θα ψαλλεί στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας.

Την τέλεση αγρυπνίας έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, οι μητροπόλεις Γλυφάδας, Θεσσαλιώτιδος, Νέας Κρήνης, Λήμνου, Νέας Ιωνίας και Κυθήρων. Στα Κύθηρα μάλιστα, κατά την διάρκεια της αγρυπνίας θα ψαλλεί τόσο ο Ακάθιστος Ύμνος αλλά και ακολουθία των «Ανωνύμων Μαρτύρων της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως», ο οποίοι εσφάγησαν την ημέρα της Άλωσης μέσα στο ναό της Αγια Σοφιάς.

Στην πολύπαθη Θράκη, όπου η κάθε κίνηση έχει αυξημένη σημασιολογία, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου έχει ορίσει την Παρασκευή, «ημέρα κατά την οποία θα συντελεσθεί το ανοσιούργημα», ως ημέρα πένθους οπότε όλο το πρωί αλλά και το απόγευμα θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. Στην Αλεξανδρούπολη θα ψαλλεί ο Ακάθιστος ενώ στην Ξάνθη την Πέμπτη το βράδυ πρόκειται να τελεσθεί αγρυπνία. Ο μητροπολίτης Μαρωνείας, δε, έχει προγραμματίσει να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως». Μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συστήνει πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μεσίστιες σημαίες αλλά και την τέλεση του Ακαθίστου, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο, «σε τούτη τη στιγμή της θλίψης και του πένθους, ας απευθυνθούμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία. Αυτή είναι η των απελπισμένων μόνη ελπίς, όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο, το Σοφίας Θεού δοχείον και Προνοίας Αυτού ταμείον (Ακάθιστος Ύμνος, Οίκος Ρ)». Στην Αυστραλία με ευλογία του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οι ενορίες οργανώνονται ώστε και εκεί να ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος και να ακουστεί το τη Υπερμάχω. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο οι πιστοί θα ψάλλουν προς την Υπέρμαχο Στρατηγό Θεοτόκο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Πλατυτέρα της Αγιασοφιάς.

Related articles

Στα 50 ευρώ το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Προκειμένου να αυξηθούν οι ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς δηλαδή τη χρήση ΡΙΝ, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοίνωσε το διπλασιασμό του ορίου από τα 25 στα 50 ευρώ. Το μέτρο είναι προσωρινής εφαρμογής, από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έως και την Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα […]

«Έφυγε» ο Γιάννης Τσερκέζος, η ψυχή του Local TV

Θλίψη και οδύνη σκόρπισε στο δημοσιογραφικό και αυτοδιοικητικό κόσμο ο απρόσμενος θάνατος του Γιάννη Τσερκέζου, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019. Ο ιδρυτής του Local TV χτυπήθηκε από ανεύρυσμα και δεν άντεξε μετά από δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, σβήνοντας στα 65 του χρόνια. Ο Γιάννης Τσερκέζος ήταν πραγματικά πρωτοπόρος στο χώρο του, ιδρύοντας τον πρώτο και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *