24η Απριλίου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Του Ζακ Νταματιάν

Η 24η Απριλίου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, της πρώτης του 20ου αιώνα, αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την ανθρώπινη Ιστορία. Ο Χίτλερ πριν την επίθεση στην Πολωνία υπογραμμίζει: «Σήμερα ποιος θυμάται τους Αρμένιους»; Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα και η πρόσφατη τουρκοαζερική επίθεση στο Αρτσάχ, μαζί με τζιχαντιστές, καταδεικνύουν ότι η Γενοκτονία του 1915 δεν είναι παρελθόν.
Στις 24 Απριλίου του 1915 οι Αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προχωρούν στη σύλληψη και εκτόπιση στα βάθη της Ανατολίας εκατοντάδων Αρμενίων διανοούμενων, πολιτικών και κληρικών της Κωνσταντινούπολης. Ακολουθεί η στράτευση των ανδρών στα διαβόητα Τάγματα Εργασίας. Τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι υποχρεώνονται στις περιφημες πορείες θανάτου, διασχίζοντας ερήμους χωρίς τροφή και νερό. Η διαταγή του Υπουργού Εσωτερικών Ταλαάτ σαφέστατη: «Όλοι οι Αρμένιοι να θανατωθούν, χωρίς καμία διάκριση, όσο σκληρές μεθόδοι και αν χρειαστούν». Η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα είναι πλέον γεγονός.
Ο ξεριζωμός
 Ένα αυτόχθονο έθνος, με πολυχιλιετή δημιουργική παρουσία, φορέας ενός σπουδαίου πανάρχαιου πολιτισμού εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες, με τον πλέον βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Οι σφαγές συνοδεύτηκαν από πολιτιστική Γενοκτονία, καθώς οι Τούρκοι κατέστρεψαν το σύνολο σχεδόν των αρμενικών εκκλησιών, μοναστηριών και μνημείων, σε μια προσπάθεια να εξάλειψουν τα ίχνη της παρουσίας τους.
Η γέννηση ενός έθνους 
Γενάρχης των Αρμενίων θεωρείται ο Χάικ, από το γενεαλογικό δέντρο του Ιάφεθ, γιου του Νώε. Σύμφωνα με το Στράβωνα, πατέρας του είναι ο κυνηγός Ωρίωνας, γιος του Ποσειδώνα. Ο θρυλικός ήρωας, άριστος τοξότης, εξοντώνει τον άρπαγα Πελ, που είχε επιτεθεί με πολυπληθή στρατό, και εγκαθίσταται στο Βαν. Οι Αρμένιοι αυτό αποκαλούνται «Χάι» και η χώρα τους, Χαϊαστάν.
Στην πόλη αυτή ιδρύεται και το πρώτο Αρμενικό Βασίλειο, Ουραρτού, το 10ο αιώνα π.Χ.. Το 782 π.Χ. χτίζεται η σημερινή πρωτεύουσα Γερεβάν. Το 404 π. Χ. κατά την «Κάθοδο των Μυρίων», σύμφωνα με τον ιστορικό Ξενοφώντα, οι Έλληνες στρατιώτες επιστρέφοντας από την Περσία φιλοξενούνται με θέρμη στην αρμενική ύπαιθρο απολαμβάνοντας τοπικό οίνο και μπίρα.
Η Αρμενία θα φτάσει στη μεγαλύτερη ακμή της τον 1ο αιώνα π.Χ., με τον ελληνολάτρη Μέγα Τιγράνη της Δυναστείας των Αρσακιδών. Χαρακτηριστικό δείγμα ελληνιστικών επιρροών αποτελεί ο ειδωλολατρικός ναός του 1ο μ.Χ. αιώνα, στο Γκαρνί.
Η χριστιανική Αρμενία 
Το 301 η Αρμενία γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο που ασπάζεται το χριστιανισμό, ως επίσημη θρησκεία. Το 406 ο Αρχιμανδρίτης Άγιος Μεσρόπ Μαστότς επινοεί το σύγχρονο αρμενικό αλφάβητο και η Αγία Γραφή μεταφράζεται στην αρμενική γλώσσα. Το 451 πολεμώντας εναντίον των Περσών, οι Αρμένιοι υπερασπίζονται το δικαίωμα να διατηρούν την Πίστη τους.
Πορεία στους αιώνες 
Οι αιώνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι, με μάχες και ξένους κατακτητές, Βυζαντινούς, Πέρσες, Άραβες, Μογγόλους και Σελτζούκους Τούρκους, με μικρά φωτεινά διαλείμματα ελευθερίας και δημιουργίας. Το 1080 ιδρύεται το αρμενικό Βασίλειο στην Κιλικίας, που θα καταλυθεί το 1375 από τους Μαμελούκους Αιγύπτιους. Η τελική διανομή του αρμενικού οροπεδίου θα γίνει ανάμεσα στους Οθωμανούς Τούρκους, τους Πέρσες και τους Ρώσους μετά από πολέμους μεταξύ τους.
Αντίδραση στην τουρκική καταπίεση
Το 1878, στην Διάσκεψη του Βερολίνου αρμενική αντιπροσωπεία υπό τον Καθολικό Πατριάρχη Χριμιάν παρουσιάζει στοιχεία, καταγγέλλοντας την τουρκική καταπίεση. Αντιμετωπίζεται όμως με αδιαφορία από τος Ευρωπαϊκές Υπερδυνάμεις. Ο Πνευματικός, επιστρέφοντας, στο κύρηγμά του κάνει λόγο για  «μία σούπα την οποία γεύτηκαν όσοι είχαν σιδερένια κουτάλα (όπλα)».  Κατόπιν, οργανώνονται οι ομάδες των αγωνιστών της ελευθερίας «φενταΐ».
Οι πρώτες μαζικές σφαγές 
Το 1895 με διαταγή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ σφαγιάζονται 300.000 Αρμένιοι. Η άνοδος των Νεότουρκων στην εξουσία το 1908, με τη Διακύρηξη Ισονομίας και Ισοπολιτείας για όλους τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας γέννησε ελπίδες για τους Χριστιανούς. Το επόμενο έτος 30.000 Αρμένιοι εξοντώνονται στα Άδανα της Κιλικίας.
 Ήταν ο προάγγελος της συμφοράς που θα ακολουθούσε.
Από τη Γενοκτονία στην Ανεξαρτησία
Αποτελεί πλέον αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι η Γενοκτονία οργανώθηκε από την Κυβέρνηση των Νεότουρκων. Το 1918 η Τουρκία επιτέθηκε στην Ανατολική Αρμενία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είχε εγκαταληφθεί από τα τσαρικά στρατεύματα λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μετά από ηρωικές μάχες η Αρμενία ανακύρηξε την Ανεξαρτησία της. Η Συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 της απέδιδε τα ιστορικά της εδάφη. Το όνειρο όμως δεν κράτησε πολύ. Η Συνθήκη παραβιάστηκε, κεμαλικοί και μπολσεβίκοι διαμοίρασαν την Αρμενία εκ νέου.
Η απόδοση δικαιοσύνης 
Οι πρωτεργάτες της Γενοκτονίας δεν έμειναν ατιμώρητοι. Οργανώθηκε από τους Αρμένιους η «Επιχείρηση Νέμεσις», με την εξόντωση του Ταλαάτ και των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων.
Στο πέρασμα των χρόνων πολλά κράτη, ακόμα και υπερδυνάμεις, διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησαν σε ψήφισματα καταδίκης και την αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915. Ωστόσο η σύγχρονη νέο-Οθωμανική Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί στάση άρνησης και επιθετικότητας εναντίον των Αρμενίων, το Κράτος και την πολυπληθή Διασπορά.Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άνω Τελεία» η ποιητική συλλογή του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: