25.500 «στόχους» για φορολογικούς ελέγχους βάζει η ΑΑΔΕ

Τη διενέργεια 25.500 φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021.

Στόχος είναι η ενίσχυση των κρατικών ταμείων και ο εντοπισμός υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε ήδη εντολές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για την υλοποίηση του σχεδίου μέσα στο έτος. Στο επίκεντρο των ελεγκτών βρίσκονται οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα, με απόφασή του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θέτει ως στόχο την διενέργεια 25.500 φορολογικών ελέγχων συνολικά κατά το έτος 2021. Αναλογούν δηλαδή 85 έλεγχοι κάθε εργάσιμη ημέρα πανελλαδικά κατά μέσο όρο, αν και το μεγαλύτερο βάρος και ένταση των ελέγχων αναμένεται όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι έλεγχοι που θα δρομολογηθούν για εφέτος, θα εστιάζουν σε «φρέσκιες» υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ξεσκονίζουν τα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων κυρίως για τα έτη 2018 και μετά ενώ, αν βρίσκουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, θα επεκτείνονται και σε περισσότερα χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την Απόφαση Πιτσιλή, το έτος 2021 θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).

Από το σύνολο αυτών των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Και εξ αυτών τα ¾ ή ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για την οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται ως άνω, το έτος 2021 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες και άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Πηγή: hania.news

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με την έναρξη του 2021, η Σουηδία αναλαμβάνει επίσημα για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: