App Icon

Εκτακτα Μέτρα για την Εύβοια

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών στην Εύβοια, ανακοινώσαν μετά την αυτοψία στην πληγείσα περιοχή της Εύβοιας δέσμη μέτρων η οποία περιλαμβάνει αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, με χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή ζημιών.

 Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε εγκρίθηκαν ήδη 3 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις για τις πρώτες ανάγκες. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

foto kalitheapress

Στη δέσμη μέτρων επίσης περιλαμβάνονται:

  • Πολύτεκνες οικογένειες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες, προβλέπεται ποσό μέχρι 6.000 ευρώ και 4.500 σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από την καταστροφή.
  • Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τους δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, με έκτακτη επιχορήγηση του συστήματος ύδρευσης και των κατεστραμμένων παραλιών.
  • Για τις αποζημιώσεις σε αγρότες προχωρά άμεσα μέσω ΕΛΓΑ η καταγραφή ζημιών.
  • Εφάπαξ ενίσχυση σε μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προβλέπεται μέσω του υπουργείου Υποδομών με ποσό πουανέρχεται σε 5.000 ανά κατοικία και στα 8.000 ανά επιχείρηση.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων από 30-70% της ζημίας σε εξοπλισμό εμπορεύματα και οχήματα.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για επισκευή- ανακατασκευή κτηρίων και εγκαταστάσεων σε φυσικά-νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της ζημίας με άτοκο δάνειο.

Αποζημιώσεις σε υποδομές

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ήδη έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Χαλκιδέων, προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης και για την πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

διάβασε και αυτό  «Χρυσή τομή» ΕΕ και AstraZeneca για εμβόλια

Επιπλέον εξετάζεται η χορήγηση πρόσθετων ποσών για την ενίσχυση των υποδομών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου φυσικά απαιτείται.

Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 

Προβλέπεται χορήγηση άμεσα έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι στο Δήμο Χαλκιδέων έχουν πλημμυρίσει 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 30, ενώ στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έχουν πλημμυρίσει 1.000 – 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 50.

Το κόστος για 3.000 σπίτια ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι επιχειρήσεις με μεγάλες ζημιές υπολογίζονται σε 30 στον Δήμο Χαλκιδέων και σε 20 στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Το κόστος για 50 επιχειρήσεις ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί  στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, δεν απαιτείται μείωση ποσοστού τζίρου για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκ. € 

«Δουλεύουμε εντατικά σε τρεις κατευθύνσεις», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής  σημείωσε:

«Πρώτον, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Με εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ, αλλά και με επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το επίδομα θα δοθεί άμεσα και με όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες. Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της περιοχής. Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε. Και τρίτον, να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων που προγραμματίζουμε για την περιοχή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ για την παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, των Βασιλικών και της Αμαρύνθου.

διάβασε και αυτό  Το Πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ τον Νόεμβριο

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel