ΕπιχειρήσειςΚοινωνία

Κλειστά η Ανοιχτά τα μαγαζιά μιλούν οι καταστηματάρχες

Διχασμένοι είναι οι καταστηματάρχες για το αν η δική τους λειτουργία θα τους ωφελήσει μέσα σε αυτό το νέο «μίνι» lockdown. Έκτακτο συμβούλιο πραγματοποιούν οι έμποροι της Αθήνας. Κλείδωσε το -60% στα ενοίκιά τους λέει ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πέρυσι τον Μάρτιο, στο γενικευμένο lockdown που ζήσαμε ως χώρα για πάνω από δύο μήνες, τα καταστήματα του λιανεμπορίου είχαν μείνει κλειστά. Τώρα, στο νέο αυτό ιδιόρρυθμο lockdown, όπου η καθημερινότητα θα μοιάζει σαν να πηγαίνει με σβηστή μηχανή, αλλά θα προχωράει με έναν τρόπο, το λιανεμπόριο δεν θα κατεβάσει ρολά.

Κι έτσι, μετά τις ανακοινώσεις των Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη το περασμένο Σάββατο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεκινήσαν να εκφράζουν στα social media την εξής απορία: «Ποιος θα θέλει να αγοράζει ρούχα, παπούτσια προϊόντα ομορφιάς κι άλλα πολλά όταν θα έχει πέσει λουκέτο στην κοινωνική ζωή;» ενώ άλλοι έλεγαν: «Μόνο πιτζάμες και παντόφλες αγοράζουμε τώρα, για το νέο “μίνι” lockdown».

Εμείς ρωτήσαμε τους ίδιους τους λιανέμπορους να μας πουν την γνώμη τους για το αν θεωρούν ότι έχει νόημα για τους ίδιους η συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων τους.

«Καλύτερο το ολικό lockdown, ας βγούμε όλοι μαζί έξω όταν είμαστε έτοιμοι»

Ο Γιώργος Παγκράτης, ιδιοκτήτης μαγαζιού με γυναικεία ρούχα στην οδό Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας, δεν προτιμά τα ανοιχτά καταστήματα εν μέσω «μίνι» lockdown. «Η ζημιά είναι ήδη πολύ μεγάλη, πόσο πιο κάτω να πάμε από το -90% όπου βρεθήκαμε;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Σήμερα, πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων κάτι πήγε να γίνει. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι ένα γενικευμένο lockdown, μια κι έξω, σαν το περσινό θα ήταν καλύτερο για όλους παρά αυτή η ντεμί κατάσταση. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη λύση».

διάβασε και αυτό  Σχέδιο 15 κινήσεων για το άνοιγμα του τουρισμού
Η Ερμού εν μέσω πανδημίας

© SPUTNIKΘύμα του κορονοϊού και η Ερμού: Μειωμένη η κίνηση, πεσμένος ο τζίρος – «Η βόλτα στο κέντρο έχει κοπεί»

Ο ίδιος λέει πως το ενοίκιο που πληρώνει αυτή τη στιγμή είναι 3.000 ευρώ. «Όταν αποφασίστηκε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ο δικός μου, ούτε να το ακούσει δεν ήθελε. Ξαναγυρίσαμε στις 3.000 ευρώ με τζίρο στα πατώματα όμως. Τώρα θα πληρώνω φώτα, ενοίκια, όλες τις υποχρεώσεις με εντελώς αβέβαιη εμπορική κίνηση και με τον κόσμο στα σπίτια του. Αν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό, πρέπει να κάτσουμε όλοι σπίτι για να κάνει μετά για όλους μας η ζωή restart. Όλα μια αλυσίδα είναι στην κοινωνία».

«Καμία στήριξη δεν έγινε προς τα μικρά μαγαζιά»

«Τώρα, ήρθε πραγματικά η ώρα να στηρίξει η κυβέρνηση τα μικρά μαγαζιά. Την περασμένη φορά μάς το υποσχέθηκαν, αλλά δεν έγινε τίποτα» μας λέει με τη σειρά της η Αθηνά Μπαλλή, συνιδιοκτήτρια σε οικογενειακά καταστήματα υποδημάτων στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και στην Πανεπιστημίου. «Και μιλάμε για τα δάνεια στα μικρές επιχειρήσεις, σε αυτές που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν και τα εχέγγυα τα πήραν αυτά τα δάνεια».

Στην ερώτηση αν αρέσει στους καταστηματάρχες αυτό το «μοναχικό» τους άνοιγμα, η κα Μπαλλή ήταν ξεκάθαρη: «Διχαζόμαστε. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα μας ωφελήσει να είμαστε ανοιχτά όταν όλοι οι άλλοι είναι κλειστοί. Δεν μας έκλεισαν γιατί δεν θα άντεχαν να μας δώσουν για δεύτερη φορά όλα όσα δικαιούνται οι κλειστές επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα δείχνουν πως κάτι πήγε να κινηθεί. Βέβαια, το lockdown κι οι επιδράσεις του οι ψυχολογικές αρχίζουν αύριοΣτο τέλος της εβδομάδας θα φανεί αν τελικά το να μείνουμε ανοιχτοί έχει νόημα για εμάς. Αν έξω επικρατήσει… νέκρα, καλύτερα να κλείσουμε κι εμείς και να κερδίσουμε όσα κερδίζουν οι πληττόμενοι – να δώσουμε πιο μετά τις επιταγές μας, να έχουμε αναστολή ΦΠΑ κτλ.

διάβασε και αυτό  Χαμηλότερα τιμολόγια Ρεύματος

Σε κάθε περίπτωση, το ενοίκιο στο 40% της αρχικής τιμής θα μας βοηθήσει. Σκεφτείτε ότι εμείς πληρώνουμε 2.500 ευρώ ενοίκιο για το κατάστημα στην Χαριλάου Τρικούπη και 5.500 ευρώ για το κατάστημα στην Πανεπιστημίου. Με την υποτιθέμενη επαναδιαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη δεν κερδίσαμε τίποτα, τα ενοίκια επέστρεψαν στην αρχική τιμή και μάλιστα αν αργήσουμε και καμιά εβδομάδα αρχίζουν τα τηλέφωνα».

Έκτακτα συμβούλια συγκαλούν οι έμποροι – Τι ζητούν

Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας λέει πως οι έμποροι θέλουν ανοιχτά μαγαζιά αλλά υπό όρους για να έχει νόημα αυτή η κίνηση. Όπως μας είπε:

«Το ότι το λιανεμπόριο θα επηρεαστεί με κλειστά τον πολιτισμό, την εστίαση, την άθληση το θεωρούμε ντε φάκτο. Στα υπόλοιπα, συγκάλεσα ήδη έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στον σύλλογο της Αθήνας σήμερα, μιας κι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Γενικά μιλώντας, τα καταστήματά μας τα θέλουμε ανοιχτά, γι’ αυτό τα φτιάξαμε. Η επαναφορά στο 40% του ενοικίου “έχει κλειδώσει”, αλλά πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, δεν μας φτάνει ο ένας μήνας. Θα χρειαστεί ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, να γίνουν οι δόσεις 48 για τις τρέχουσες υποχρεώσεις κι άλλες κινήσεις».

Ιδιαίτερα σκεπτικός ακούστηκε κι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος. Όπως μας είπε: «Στην Ελλάδα οι αγορές συνδέονται με την περατζάδα. Θα πας για ψώνια και μετά θα πας και για καφέ ή φαγητό. Το λιανεμπόριο είναι στενά συνδεμένο με την κοινωνική ζωή των ανθρώπων κι όταν αυτή δεν υπάρχει, δυσκολεύεται ο καταναλωτής να βρει την αφορμή για να ψωνίσει. Αυτό, το είδαμε από το καλοκαίρι ήδη, όταν σταμάτησαν σχεδόν οι γάμοι κι οι βαπτίσεις».

διάβασε και αυτό  Wish Το φθηνό ηλεκτρονικό Κατάστημα

Όσο για τον λόγο που η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή τη φορά να αφήσει ανοιχτό το λιανεμπόριο, ο ίδιος λέει: «Η λογική είναι ότι αφήνεις ανοιχτή την κάνουλα των εσόδων μιας και το λιανεμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας σε απασχόληση και φορολογική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή δεν την αφήνεις όμως κιόλας».

Θα προτιμούσε ο ίδιος να ξανακλείσουν τα μαγαζιά όπως πέρυσι τον Μάρτιο; Η απάντησή του είναι: «Όχι. Με 534 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει κάποιος, προτιμάμε πολλοί από εμάς να είμαστε ανοιχτά κι ας είναι πολύ μικρός ο τζίρος. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πολλά, ανάμεσα σε αυτά στοχευμένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες στις μικρές επιχειρήσεις».

πηγή sputnik ρεπορτάζ Δήμητρα Τριανταφύλλου

Facebook Comments Box

Απάντηση