App Icon

“65 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ” ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Παράταση Διαγωνισμού Δοκιμίου “65 χρόνια Σεπτεμβριανά” και του εικαστικού διαγωνισμού, μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Συμπληρωθήκαν ήδη εξήντα πέντε χρόνια από το οργανωμένο πογκρόμ που έζησε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, με την ψυχρή και οργανωμένη καθοδήγηση της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Αφορμή ήταν, η βόμβα που εξερράγη στον κήπο του τουρκικού Προξενείο, τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου, η οποία όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων, που έγινε το 1961, μεταφέρθηκε από την Τουρκία, από Τούρκο (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.

Η Eθελοντική Oμάδα «Ρωμιών Πράξεις» σε συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου και με αφορμή την 65η επέτειο του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955, συνδιοργανώνουν Πανελλήνιο διαγωνισμό δοκιμίου με τίτλο «Σεπτεμβριανά του ‘55» και παράλληλα εικαστικό διαγωνισμό για τη δημιουργία εξωφύλλου που θα κοσμήσει την ειδική έκδοση που θα συμπεριλάβει τα δοκίμια που θα διακριθούν.

Οι διακριθέντες στους δύο διαγωνισμούς θα βραβευθούν με ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα.
Λόγω των ειδικών συνθηκών της Πανδημίας ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και ήταν προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου, λόγω του κορωνοϊού, πήρε ακόμη μια παράταση και η νέα καταληκτικής ημερομηνία για την υποβολή των συμμετοχών που είχε οριστεί για την 15η Ιουλίου 2020, παρατάθηκε και πλέον οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές και τον Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό
Οι δημιουργίες των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό θα φιλοξενηθούν σε εικαστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο σε χώρο πολιτισμού που θα ανακοινωθεί.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά με βάση τα γεγονότα που σημάδεψαν βαθιά τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.
Όροι του διαγωνισμού
Για τον διαγωνισμό δοκιμίου οι συμμετέχοντες θα υποβάλουν δοκίμιο έως 3.000 λέξεις με αναφορά στα γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955 (μνήμες, βιώματα, εκτιμήσεις, επιπτώσεις κ.λπ.).
Για τον εικαστικό διαγωνισμό εξωφύλλου οι συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό μόνο με ένα (1) έργο σε μία από τις παρακάτω μορφές εικαστικής δημιουργίας: ζωγραφική, κολάζ, χαρακτική, γραφιστική απόδοση κ.λπ.. Οι διαστάσεις του έργου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 30Χ42 εκ.. Παράβλεψη τήρησης των ανωτέρω συνεπάγεται απόρριψη της αίτησης συνεπώς και του έργου.
Η τελική αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από ειδική διεπιστημονική επιτροπή.
Τα έργα όλων των συμμετεχόντων θα λάβουν μέρος στην έκθεση καθώς και στον έντυπο συνοδευτικό κατάλογό της, ο οποίος θα περιλαμβάνει ενημερωτικό κείμενο ως προς τη θεματική της έκθεσης, καθώς και κείμενα-φωτογραφίες παρουσίασης των έργων και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την πρόταση συμμετοχής τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση romionpraxeis.diagonismos@gmail.com με την ένδειξη :
«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Σεπτεμβριανά ‘55».
Οι υποψήφιοι καλούνται επίσης να συμπληρώσουν ονοματεπώνυμό και αναλυτικά τα στοιχεία του έργου καθώς και να αποστείλουν μια σύντομη περιγραφή και φωτογραφία-ες από το έργο σε καλή ανάλυση (300dpi).

διάβασε και αυτό  Νίκος Δένδιας: Καθολική Αλληλεγγύη στην Ελλάδα Αμερικής και Ευρώπης

H εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» δημιουργήθηκε από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων.
Σκοπός της Ομάδας είναι η διατήρηση, η διάδοση και η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες και οι πολύπλευρες δράσεις τους στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με κρίσιμα ζητήματα αλλά και τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν διοργανώσει επετειακές εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου με βασικό θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955. Οι εκθέσεις γίνονται σε συνεργασία με διάφορους φορείς και σωματεία, κάθε φορά αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών , ενώ έχουν φιλοξενηθεί σε εξαιρετικούς χώρους όπως το Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (2013), το «Το Σπίτι της Κύπρου» (2014), το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (2015), τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (2016), τον δημοτικό θερινό κινηματογράφο «ΑΛΙΜΟΣ» (2017), στο `Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, (2018), το Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου (2019) κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες:
Για τον εικαστικό διαγωνισμό
Νέλλη Εθνοπούλου:  6977 471715, Μαρίζα Τσιριγωτάκη: 6947 733190
Για τον διαγωνισμό δοκιμίου
Ρεγγίνα Κατσιμάρδου: 6972 796740, Γεωργία Αποστολάκου: 6974 677031
e–mail: romionprqaxeis.diagonismos@gmail.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και πολλοί άνθρωποι δεν χαίρονται καθόλου.…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel