App Icon

Περί κοινωνικής Ευθύνης

Γράφει η  Ελένη Γκινάλα-Καραντανέλλη

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επικαιρότητα την έννοια «ευθύνη», είτε αυτή ορίζεται ως «ατομική» είτε ως «κοινωνική ευθύνη». Η ατομική ευθύνη όσο και η κοινωνική έχουν σημείο τομής τον αξιακό σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Καθώς ο κοινός παρονομαστής και των δυο συμπεριφορών είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο. Η συλλογική ευθύνη εκπηγάζει και εκδηλώνεται μέσα από την ατομική ευθύνη. Συνεπάγεται συναίσθηση του χρέους , του
σεβασμού και της αγάπης προς τα μέλη της κοινωνίας. Στον αντίποδα μιλάμε για έλλειψη κοινωνικής ευθύνης που εκδηλώνεται με εγωκεντρισμό, αδιαφορία , ανυπακοή ,διασπορά ψευδών ειδήσεων και χειραγώγηση. Διαβιούμε ως μια οργανωμένη κοινωνία με κανόνες που υπαγορεύουν αλληλοεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις. Η ανθρώπινη παρουσία στο πλανήτη μας ανιχνεύεται μέσα από τις ανθρώπινες κοινότητες όπου εξελικτικά, προέκυψαν οι νόμοι , καθιερώθηκαν οι
θεσμοί , τα ήθη και τα έθιμα. Έτσι επέζησαν στο πέρασμα των αιώνων. Αφού λοιπόν, έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε όλες τις αναφορές της κοινωνικής ζωής , γιατί να αψηφούμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην ζωή μας; Η δημόσια υγεία επηρεάζεται και εξαρτάται διαδραστικά από την συμπεριφορά της κοινότητας. Κοινωνία σημαίνει συμμετοχή στα κοινά άρα σχέση αλληλοεπίδρασης. Από τη στιγμή που απολαμβάνουμε τα αγαθά της οργανωμένης κοινωνίας πρέπει
να θεμελιώσουμε μια εποχή εμπιστοσύνης και συστράτευσης προς αυτήν. Πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, φιλότιμο , ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες ως προς τους εμβολιασμούς. Οι υποστηρικτές του μη εμβολιασμού να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τις ανασφάλειες που ταλανίζουν τον ευάλωτο ψυχισμό τους. Ίσως πίσω από αυτή την αντίδραση να κρύβεται ο ασυνείδητος και αρχέγονος φόβος του θανάτου.

Με το ήθος και το φιλότιμο θα υπάρξει αρμονική συνεργασία με την κοινότητα και θα αποφευχθεί η εξάπλωση της καινούργιας μετάλλαξης. Οι άνθρωποι με ηθικές αρχές αναπτύσσουν κοινωνική ευθύνη που είναι ο καταλύτης για να ξεφύγουμε από το δίχτυ της επιδημιολογικής απειλής του πλανήτη.  Πέρα λοιπόν, από τα αντιφατικά αφηγήματα της συνωμοσιολογίας και της επένδυσης στο φόβο, υπάρχει το αξίωμα της ευθύνης και του φιλότιμου. Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους αποδεικνύει ότι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης καθορίζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά.

διάβασε και αυτό  Εντοπισμός εμπρηστικού μηχανισμού στην Ευελπίδων

Άρα ο ακρογωνιαίος λίθος και καταλύτης της καταπολέμησης του Covid-19 είναι ανθρώπινη συμπεριφορά, η τήρηση των μέτρων, η χρήση μάσκας , κοινωνική αποστασιοποίηση με τους επιβαλλόμενους κανόνες, αλλά κυρίως ο εμβολιασμός. Η παραβίαση όλων των παραπάνω με έμφαση στον ατελή εμβολιασμό αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη και ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης.

Ας επιδείξουμε ήθος , φιλότιμο, αλληλεγγύη , εμπιστοσύνη, συνεργασία και ας είμαστε επιφυλακτικοί στην διαδικτυακή παραπληροφόρηση, την συνωμοσιολογία και την δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη.  Δεν υπάρχει δικαιολογία για την ελλειμματική συμπεριφορά μας ως προς την κοινωνική ευθύνη και συνείδηση. Η αναμέτρηση με τον ιό απαιτεί ισχυρά μέσα και ένα από αυτά είναι η κοινωνική ευθύνη.

Υιοθετώντας ως στάση ζωής μας , την εμπιστοσύνη , τον ορθολογισμό της επιστήμης, θα επανέλθουμε σύντομα στη κοινωνικοποίηση μέσα από τις πολιτειακές δομές. Ο άτομο κεντρισμός δημιουργεί μπλοκαρισμένες κοινωνίες, στον αντίποδα το κοινωνικό πολιτισμικό πλαίσιο επιβάλλει υπεύθυνες συμπεριφορές όπου θα υπερισχύει το ήθος.

Ελένη Γκινάλα-Καραντανέλλη
Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας Πολιτιστικό Καλοκαίρι και…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel