App Icon

Η Αίγυπτος τα βρίσκει με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο

Τα πράγματα στη διπλωματία δεν είναι ποτέ στάσιμα αφού πρόκειται να μια κατάσταση δυναμική που σε υποχρεώνει να είσαι πάντοτε με το «όπλο παρά πόδα» γιατί δεν ξέρεις ποτέ πως και πότε θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Αυτό είναι το βασικό δόγμα των παλαιών και έμπειρων σοβαρών διπλωματών, οι οποίοι θεωρούν ότι οι σημερινοί φίλοι δεν είναι απαραιτήτως και παντοτινοί.

Ο πρόλογος αυτός έγινε με αφορμή πληροφορίες που έρχονται από το Κάιρο στη διπλωματική υπηρεσία της Αθήνας, και μιλούν για περίεργες κινήσεις της Αιγύπτου σε ότι αφορά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε χάραξη ΑΟΖ με την Τουρκία και να διασφαλίσει μελλοντικές κατοχυρώσεις σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες  η Αίγυπτος -η οποία έχει κάνει μερική συμφωνία χάραξης ΑΟΖ με την Ελλάδα- προχώρησε σε συνεννοήσεις με την Τουρκία για μελλοντική οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων με τρόπο που θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Αίγυπτος συγκεκριμένα ανακοίνωσε την έναρξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ και στην έρημο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένα από τα οικόπεδα στην Μεσόγειο, διαγράφει την γραμμή χάραξης όχι με την Ελλάδα και όπως διευθετήθηκε αλλά με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα η Γενική Επιχείρηση Πετρελαίου της Αιγύπτου και η Αιγυπτιακή Εταιρία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου ανακοινώσαν ότι προσφέρουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία την εκμετάλλευση σε εννιά θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο, καθώς και τρία οικόπεδα στον Κόλπο του Σουέζ και άλλα 12 στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα την Πέμπτη, πρόκειται για την πρώτη σχετική διαδικασία για φέτος και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.

διάβασε και αυτό  Kόντρες στην βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για επιστολές και ρούτερ

Η Αίγυπτος πρόκειται να δημοσιεύσει στη νέα της πλατφόρμα, με την ονομασία Egypt Upstream Gateway που παρουσίασε την Πέμπτη, τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού, όπου θα διευκρινίζεται η χωροθέτηση των οικοπέδων που τίθενται προς εκμετάλλευση.

Ο χάρτης της προκήρυξης αποτυπώνει πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα δυτικά πεδία έχουν χαραχθεί με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Κυρίως, όμως, η αποτύπωση των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε αυτό το σημείο του χάρτη αποτελεί και μια έμμεση πλην σαφή αποδοχή ότι το Κάιρο λαμβάνει αποστάσεις από τις απόψεις περί συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρακολουθεί στενά το θέμα, και περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, πριν βγάλει συμπεράσματα. Η αλήθεια πάντως είναι πως το πρόβλημα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι καθαρά πρόβλημα Σίσι-Ερντογάν, αφού τα δυο κράτη κατά τα άλλα έχουν άριστες σχέσεις.

Το «βαθύ κράτος» της Αιγύπτου και το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας δεν τα έσπασαν ποτέ, ούτε καν όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στήριζε ανοιχτά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι που αποτελεί και το αγκάθι στις σχέσεις των δυο ηγετών. Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν επιλέγει το «μεγαλύτερο συμφέρον» για τη χώρα του, και κάνει στην άκρη τους αδελφούς μουσουλμάνους, χάρη της Σίσι και της μελλοντικής βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών.

διάβασε και αυτό  Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο

Άλλωστε το χαρτί των Αδελφών Μουσουλμάνων ήταν αυτό που -σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες- οδήγησε τελικά στο αποτέλεσμα της έμμεσης προσέγγισης με την Τουρκία με στόχο την ομαλότητα στο εσωτερικό της χώρας και την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων.

Η ελληνική ΑΟΖ αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την μέση γραμμή στην Ρόδο χωρίς διευθέτηση στα δυτικά του 28ο μεσημβρινού και έχοντας ουσιαστικά τεθεί υπό αμφισβήτηση το σύμπλεγμα του Καστελορίζου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς Ανατολάς, τα πεδία που προκηρύσσονται από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων ακολουθούν την υφιστάμενη οριοθέτηση ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η προκήρυξη έγινε στις 18 Φεβρουαρίου, και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου και περιλαμβάνει συνολικά 24 οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον κόλπο του Σουέζ αλλά και χερσαίες περιοχές στη δυτική έρημο (από τον ποταμό Νείλο έως τα σύνορα με τη Λιβύη).

Μετά τη συγκεκριμένη προκήρυξη ακολούθησε και η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη μία χώρα στην άλλη.Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ σε δύο σταθμούς στην Αίγυπτο, από όπου και θα πραγματοποιούνται οι εξαγωγές προς την Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Πηγή: vradini.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο Βρεταννικός (Britannic) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel