App Icon

Airbnb: Εως 80% η πτώση το 2020 στα έσοδα στην Αθήνα

Η πανδημία προσγείωσε απότομα πληρότητες, έσοδα και καταχωρήσεις στη χώρα μας όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες, με την αγορά να ακολουθεί και σε αυτή την περίπτωση την πτώση του τουρισμού, ο οποίος παρουσιάζει με βάση τα επίσημα στοιχεία του δεκαμήνου του 2020 πτώση 77% στις εισπράξεις και 76% στις διεθνείς αφίξεις.

Ως προς τις ενεργές καταχωρήσεις για την περίοδο του δεκαμήνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2020) υπολογίζεται ότι η πτώση σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 30%, ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων στελεχών της αγοράς για στροφή από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Ακόμη μεγαλύτερη, της τάξεως του 50% – 60% είναι η πτώση όσον αφορά τη Μέση Ημερήσια Χρέωση (average daily rate–ADR), η οποία φέτος διαμορφώνεται κατά μέσο όσο στα 30 ευρώ από τα 55 – 60 ευρώ της περυσινής χρονιάς.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΥ Ελλάδος για τις επιδόσεις συνολικά του ελληνικού τουρισμού για το 2020, εξετάζει νέα έκθεση της ΕΥ Ελλάδος. Η έκθεση συντάχθηκε από την ομάδα Οικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, βασίστηκε σε δευτερογενή έρευνα και ανάλυση δημοσιοποιημένων στοιχείων και εκτιμήσεων από σχετικούς παγκόσμιους και εγχώριους φορείς, και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης έκθεσης που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο. Για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα έγινε ανάλυση των στοιχείων από την AirDNA , τη γνωστή διεθνή εταιρεία ανάλυσης δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία συλλέγει καθημερινά όλες τις κρατήσεις και τις τιμές από εκατομμύρια καταλύματα σε όλο τον κόσμο που είναι καταχωρημένα σε μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Airbnb και η Vrbo.

διάβασε και αυτό  ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ /ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η ΕΥ επισημαίνει ότι η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (όπως και αυτή των ενοικιαζόμενων ενοικιαζόμενων κατοικιών) κατάφερε να μετριάσει τις απώλειές της, παρά το δύσκολο εξάμηνο του 2020, έστω κι αν ο ανταγωνισμός ήταν μικρότερος λόγω του σαφώς μικρότερου αριθμού των ενεργών καταχωρήσεων φέτος. Η πτώση στις πληρότητες, με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΕΥ Ελλάδος τοποθετείται στο 30% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Σημαντικές απώλειες υπέστη η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων της Αθήνας, βιώνοντας φέτος την πλήρη κατάρρευση του τουρισμού της, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχές ανοδικό σερί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά. Όπως προκύπτει από την έκθεση, ειδικά για την Αθήνα, καταγράφεται πτώση κατά 30% και 80% όσον αφορά τις ενεργές καταχωρήσεις και το εισόδημα των ιδιοκτητών. Eνδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι από τις 12.700 ενεργές καταχωρήσεις που είχε αγγίξει στο τρίτο τρίμηνο του 2019 η αγορά για την ελληνική πρωτεύουσα και κοντά στις 2.700 για τη Θεσσαλονίκη, πλέον, τα αντίστοιχα νούμερα είναι μόλις λίγο πάνω από 7.100 και 1.700 αντίστοιχα, με περαιτέρω πτωτικές τις τάσεις και μένει να φανεί στη συνέχεια πού θα διαμορφωθεί η νέα ισορροπία στην αγορά.

Από την πλευρά της πάντως, η δημοφιλής πλατφόρμα, σε μία προσπάθεια να κατευθύνει το κοινό της με βάση τις νέες τάσεις της πανδημίας προτρέπει τους επισκέπτες -από τη στιγμή που αρθεί φυσικά το lockdown- να ταξιδέψουν «κάπου κοντά», αφού σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, εσωτερικός και οδικός τουρισμός θα είναι πανευρωπαϊκά οι πρώτες κατηγορίες από τις οποίες θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Πηγή: hania.news

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Ποια καταστήματα μπορούν να ανοίξουν σήμερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με πράσινο χρωματίστηκε η Ελλάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel