App Icon

Ανδρέας Δρακόπουλος: Ενισχύουμε τις παιδικές δομές Ψυχικής Υγείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την συνεργασία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (ΙΣΝ) με τον οργανισμό “Child Mind Institute”, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά στην Ελλάδα, έδωσε ο συμπρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, κατά την παρουσία του στο ετήσιο Φιλανθρωπικό Συμπόσιο του αμερικανικού περιοδικού “Town and Country”.

Με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις ιδιαιτερότητές τους να είναι κεντρικό θέμα για την εκδήλωση, η ομογενής αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Στελίνα Βολανδή (Stellene Volandes), συνεχάρη αρχικά τον κ. Δρακόπουλο για αυτήν την πρωτοβουλία του ΙΣΝ, η οποία άπτεται ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου τομέα, ιδίως όταν αυτός απευθύνεται σε παιδιά.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου το ΙΣΝ έχει δωρίσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και ενός σύγχρονου μοντέλου φροντίδας, αναβαθμίζοντας την πρόσβαση των παιδιών στην προστασία και την ενδυνάμωση που χρειάζονται.  Παράλληλα, σημαντικό μέλημα είναι και η μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του “Child Mind Institute” στον ελληνικό χώρο, προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να αναβαθμιστούν στο κορυφαίο επίπεδο.

“Το Child Mind Institute βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.  Δουλεύουμε μαζί τους προκειμένου να φέρουμε κάποιες πρακτικές στην Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία πως η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία.

“Δεν θα είναι εύκολο, καθώς το θέμα της ψυχικής υγείας είναι κάτι για το οποίο ο κόσμος δεν μιλάει συχνά ή δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει.  Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι θα πάμε καλά.  Πιθανότατα θα έχει επιτυχία.  Ήδη, το γεγονός ότι μιλάμε πλέον για την σημασία της ψυχικής υγείας και το πώς συνεισφέρει σε μια ισορροπημένη ζωή είναι η μισή επιτυχία”, επεσήμανε στην συνέχεια.

διάβασε και αυτό  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ - Αρχείο kallitheapress

Σε ερώτηση της κ. Βολανδή για το κατά πόσον τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν ένα κοινωνικό ταμπού – θέμα το οποίο είχε αναπτύξει και στις αμέσως προηγούμενες συνεδρίες – ο Ανδρέας Δρακόπουλος απάντησε πως, μεταξύ άλλων, μια από συνέπειες της πανδημίας που θα έχουν θετικό πρόσημο είναι πως το κοινό αντελήφθη την σημασία της ψυχικής υγείας από μια άλλη βάση.

“Εάν η πανδημία μας έδειξε κάτι είναι ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας είναι υπαρκτό.  Πηγαίνει πίσω και στους προσωκρατικούς Έλληνες φιλοσόφους, όπως ο Θαλής, που διατύπωσε το ‘νους υγιής εν σώματι υγιή’.  Διαχρονικά, κάναμε πολλά για να βοηθήσουμε το σώμα μας να είναι σε καλή κατάσταση.  Κάναμε όμως εξίσου αρκετά για να προστατεύσουμε το μυαλό μας;  Όταν για παράδειγμα έχουμε πονοκέφαλο, θα πάρουμε ένα παυσίπονο.  Τι κάνουμε όμως για την ψυχική υγεία; Όντως ήταν στίγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Πλέον όμως, μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό ως ένα υπαρκτό ζήτημα”, ήταν το περιεχόμενο της απάντησης του Ανδρέα Δρακόπουλου.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΙΣΝ τόνισε πως, εκτός από την ανάπτυξη των τριών νέων δομών, το πρόγραμμα θα παρέχει νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς και επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα παιδικής υγείας και προστασίας, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του ιδρυτή του Child Mind Institute, Δρα. Χάρολντ Κόπλεβιτζ (Dr.Harold Koplewicz).

“Με τον Δρα Κόπλεβιτζ μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και αυτό είναι το σημαντικό.  Δεν είναι μόνο τα χρήματα που βάζουν ρόλο.  Εμείς χρηματοδοτούμε κι εκείνοι βάζουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία”, πρόσθεσε ο κ. Δρακόπουλος, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την πίστη του στα προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

διάβασε και αυτό  28/7/2021 Ελλάδα covid-19 : 2.874 νέα κρούσματα, 15 θάνατοι, 144 διασωληνωμένοι

“Σήμερα αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά προβλήματα, που κανένας δεν μπορεί να τα λύσει μόνος του.  Τους θέλουμε όλους να βοηθήσουν.  Πιστεύουμε στην σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: ekirikas.com


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Ε.Σ.Η.Ε.) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (EΣA) στο πλαίσιο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel