Ανοιγμα σχολείων: Εν αναμονή της εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για να επαναλειτουργήσει διά ζώσης η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας αναμένει τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που αναμένεται να συνεδριάσει αύριο.

Ωστόσο, από το υπουργείο αναφέρεται ότι η διαδικασία των self tests για να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου απαιτεί πολλά και γρήγορα βήματα. Από την άλλη, πρόταση του υπουργείου είναι να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα. Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να κάνουν σχετική δήλωση χθες.

Πάντως, για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εξασφαλίσθηκαν εμβόλια για 8.100 εκπαιδευτικούς και 6.400 μαθητές. Από αυτούς, δήλωσαν ότι θέλουν να εμβολιαστούν 4.400 εκπαιδευτικοί και περίπου 1.200 μαθητές – ποσοστά χαμηλά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε χθες την πρόταση όλοι οι μαθητές να κάνουν self test κάθε Δευτέρα, ώστε εάν είναι αρνητικό να πηγαίνουν στο σχολείο. Στην περίπτωση θετικού τεστ, θα μπορούν να κάνουν άμεσα μοριακό.

Ωστόσο, για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα 5/4, πρέπει να φθάσουν τα self tests στα φαρμακεία πολύ νωρίτερα και κατόπιν να οργανωθεί η διαδικασία παραλαβής τους από τους μαθητές (με τον ΑΜΚΑ από το φαρμακείο).

Η σκέψη του Υπουργείου, όπως σημείωσε σήμερα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε.

διάβασε και αυτό  Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ - Δείτε τους αριθμούς

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται περίπου 63.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτούν 550.000 μαθητές.

Παράλληλα, το υπουργείο ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων με αδιάθετες δόσεις εμβολίων. Για το θέμα εστάλη στα σχολεία εγκύκλιος με τις διαδικασίες. Ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα καταγράφουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν και τη συναίνεσή τους ως προς την παροχή των απαραίτητων προσωπικών δεδομένων. Ο κατάλογος των εκπαιδευτικών θα είναι κοινός για τις δύο βαθμίδες και η ταξινόμηση θα γίνεται με βάση την ηλικία κατά φθίνουσα σειρά. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται μετά τις 3 μ.μ.

Διαμαρτυρία ΔΟΕ

Πάντως, η ΔΟΕ διαμαρτυρήθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί αιφνιδιάστηκαν. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «έφτασε πριν από λίγο στα e-mail των συναδέλφων ενημέρωση με την οποία καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να στείλουν αυθημερόν (σήμερα Δευτέρα 29/3) υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη και σκαναρισμένη στο e-mail του σχολείου τους (ακόμη και μέχρι τις 13.30!)». Ετσι, η ΔΟΕ ζητάει να δοθεί περιθώριο τουλάχιστον 2-3 ημερών για να κατατεθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και να ανακοινωθεί σε ποιας εταιρείας αδιάθετα εμβόλια αναφέρεται η εγκύκλιος.

Πηγή: hania.news


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: