App Icon

«AP»: Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια προχωρούν παρά την πανδημία (Φωτογραφίες)

ΑΘΗΝΑ. Στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση συνεχίζονται, αν και τροποποιημένες, παρά την πανδημία αναφέρεται σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press».

Δεκάδες εκθέσεις μουσείων, θεατρικές παραγωγές, πάνελ συζητήσεων και ιστορικές αναπαραστάσεις σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα για φέτος για τα 200 χρόνια, όπως γράφει το πρακτορείο.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας η μέτζο σοπράνο Αρτεμις Μπόγρη και οι άλλοι ερμηνευτές μπήκαν στη σκηνή σε ένα άδειο θέατρο για να παρουσιάσουν τη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Δέσπω», ένα από τα γεγονότα που σηματοδοτούν τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Με το σπαθί της ανυψωμένο αλλά με την ήττα σίγουρη, η πρωταγωνίστρια του έργου που συνέθεσε ο Παύλος Καρρέρ το 1875 επιλέγει τον θάνατο από την αιχμαλωσία, πυροδοτώντας πυρομαχικά αποθηκευμένα σε ένα φρούριο καθώς οι οθωμανικές δυνάμεις πλησιάζουν.

 

Αssociated Press

Κατά τη διάρκεια όπερας «Δέσπω» στην Αθήνα, 6 Μαρτίου, 2021. (AP /Thanassis Stavrakis)

 

«Φωτιά! Φωτιά!» τραγουδά η Μπόγρη στις τελευταίες στιγμές του έργου, καθώς ο καπνός που παράγεται από μηχανές εκτοξεύεται στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που καταγράφηκε για εκδηλώσεις μόνο στο Διαδίκτυο που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

«Μπορώ να σας πω, ότι το σπαθί είναι αληθινό και είναι βαρύ», είπε η ίδια μετά την παράσταση, φορώντας ακόμα τα ρούχα του έργου.

«Οι καλλιτέχνες προετοιμάζουν δύο ή τρεις μήνες μια παραγωγή και στη συνέχεια μεταφέρουν αυτό το έργο σε ένα κοινό», είπε. «Τώρα, πρέπει να παράγουμε αυτήν την ενέργεια χωρίς κανείς να είναι εκεί. Αυτό δεν είναι εύκολο».

διάβασε και αυτό  Πρόγραμμα ψηφιακών μουσικών συναυλιών (Dis)playing Attica ΥπΕξωτερικών- Περιφέρειας Αττικής με Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της μετά από έναν εξαντλητικό πόλεμο εννέα ετών. Εναν αιώνα αργότερα, οι Ελληνες βρίσκονταν στη χαμένη πλευρά της Μικράς Ασίας καθώς η σύγχρονη Τουρκία δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην εμφάνιση των σύγχρονων επιτευγμάτων της Ελλάδας έχουν αναβληθεί, ή έχουν μετακινηθεί στο Διαδίκτυο λόγω της πανδημίας. Οι εθνικές παρελάσεις από παιδιά σχολικής ηλικίας που ετοιμάστηκαν για την 25η Μαρτίου ακυρώθηκαν την Παρασκευή εν μέσω της τελευταίας αύξησης των μολύνσεων Covid-19.

 

Αssociated Press

Κατά τη διάρκεια όπερας «Δέσπω» στην Αθήνα, 4 Μαρτίου, 2021. (AP /Thanassis Stavrakis)

 

Και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα δημιούργησαν μικρές ομάδες εργασίας για να σώσουν τα σχέδια εορτασμού τους, ακόμη και όταν αντιμετώπιζαν οξεία οικονομική πίεση λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται τώρα στον πέμπτο συνεχόμενο μήνα τους.

Ηθοποιοί και τραγουδιστές που δούλευαν στην παραγωγή του έργου «Δέσπω» φορούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια των περισσότερων προβών, πολλές από την επίμονη αποφασιστικότητα, είπε η Μπόγρη.

«Είναι οι δημιουργικές τέχνες που μας βοήθησαν να συνεχίσουμε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας» είπε. «Αλλά η λυπηρή ειρωνεία είναι ότι, αφού τελειώσουν όλα αυτά, θα μείνουν λιγότεροι από εμάς. Ενα μεγάλο μέρος του κόσμου των τεχνών θα εξαφανιστεί».

 

Αssociated Press

Η Ελληνίδα σοπράνο Αρτεμις Μπόγρη φωτογραφίζεται για τις ανάγκες της όπερας «Δέσπω» στην Αθήνα, 4 Μαρτίου, 2021. (AP /Thanassis Stavrakis)

Αssociated Press

Κατά τη διάρκεια της όπερας «Δέσπω» στην Αθήνα, 4 Μαρτίου, 2021. (AP /Thanassis Stavrakis)

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με άμεση επέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel