Αποκαλυπτήρια για το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» στο πάρκο Δηλαβέρη

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε χθες, η τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας»  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  τον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, την  Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη και τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα,  στο πάρκο Δηλαβέρη.

Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», προς τιμήν της  μανιάτικης παράδοσης και της  ιστορίας του πατριωτισμού,  της   αρετής  και της  αυτοθυσίας της  «Ηρωίδας Μανιάτισσας».

Το άγαλμα, το οποίο είναι δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατρός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της και συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας  και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού.

Το άγαλμα  φιλοτέχνησε ο γλύπτης  κ. Πέτρος Γεωργαρίου και  ήταν  ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στο πάρκο Δηλαβέρη είναι προσωρινή  μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», όπου εκεί θα είναι η οριστική του θέση.

Της τελετής των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν ως  αναμνηστικά, αντίγραφα του αγάλματος  στον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη  από τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα και την νέα Πρόεδρο της Ένωσης κα Δήμητρα Κούβαρη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα δημώδες άσμα η κα Βασιλική Καρακώστα. Ακολούθησε χορευτικό από το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»,  το οποίο χόρεψε και τραγούδησε  τον  «Μανιάτικο».

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας τιμήσουμε την ημέρα του Πολυτεχνείου προφυλάσσοντας την υγεία όλων

 Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κα Νόνη Δούνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο δωρητής του έργου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κα Δήμητρα Κούβαρη.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Μπαίνοντας σε ακόμα ένα δύσκολο φθινόπωρο και παρά τις ευνοϊκές…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: