Αθηνά Μαλαπάνη, Σπάσε την Πατριαρχία: Ένα νέο βιβλίο για την έμφυλη βία

Το νέο βιβλίο της φιλολόγου-συγγραφέα, Αθηνάς Μαλαπάνη, Σπάσε την
πατριαρχία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος, αποτελεί μια συλλογή
μικροδιηγημάτων αφιερωμένη στα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Είναι
εμπνευσμένη από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και μέσα από ιστορίες έμφυλης βίας άγνωστων ανθρώπων που επιθυμούν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα έμφυλα στερεότυπα και η βία, στην οποία αυτά μπορεί να οδηγήσουν. Στο βιβλίο θίγεται και μια περίπτωση γυναικοκτονίας και μία άλλη απόπειρας ανθρωποκτονίας, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές. Πρόκειται για τις υποθέσεις της Μυρτώς της Πάρου και της Ελένης Τοπαλούδη που ενέπνευσαν τη συγγραφέα για να γράψει τις δύο πρώτες ιστορίες του έργου της.
Η πατριαρχία είναι τα στερεότυπα που βιώνουν και τα δύο βιολογικά φύλα, αλλά
και τα κοινωνικά φύλα (δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι), καθώς υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα που επιβάλλονται και τους μειώνουν την ελευθερία έκφρασης, σκέψης και ζωής. Το βιβλίο αυτό λοιπόν, παρουσιάζει τους ήρωές του απογυμνωμένους ώστε να μπορέσει ο καθένας να προβάλει την προσωπική ιστορία του, τα στερεότυπα που βίωσε και τη βία που υπέστη -σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή συναισθηματική- από μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου που παραμένει στον σκοταδισμό. Στόχος της συγγραφέα είναι να μεταλαμπαδεύσει και κυρίως, να αφυπνίσει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους που μπορεί να προκαλέσουν σε κάθε άνθρωπο. Πέρα όμως από την απλή ενημέρωσή μας για αυτό το κοινωνικό ζήτημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί ότι πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια αντιμετώπισής τους πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος για την ελευθερία μας και την αυτονομία μας.

διάβασε και αυτό  ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ηρακλής Κακαβάνης. Ο Χικμέτ στην Ελλάδα.

Εξάλλου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλοι αυτοί οι παράγοντες που θεωρούνται ισχυροί
τρέφονται από τον φόβο μας και στην πραγματικότητα, είναι ανίσχυροι και ανασφαλείς. Για αυτό ασκούν καταπίεση, γιατί θεωρούν ότι η δήθεν εξουσία που έχουν μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να λυγίσει.

Σπάσε την πατριαρχία λοιπόν και μαζί με αυτήν, σπάσε και όλα τα στερεότυπα
που την τροφοδοτούν και την ενδυναμώνουν εδώ και αιώνες για να χτίσεις ένα καλύτερο αύριο!

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων
Οσελότος: https://www.ocelotos.gr/ Επίσης μπορείτε να το αποκτήσετε από τα βιβλιοπωλεία: Ιανός, Πρωτοπορία (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Πολιτεία.

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου
Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον,
αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και
συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα,
Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικούς τόμους και στο περιοδικό Φιλολογική της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Είναι περίεργο πώς ξεκλειδώνει η μνήμη και αρχίζεις να θυμάσαι.…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: