Βαρυμπόμπη. Δώρο Θεού, η αναγέννηση της καμένης Φύσης!

Λίγες μόνο μέρες μετά την καταστροφική φωτιά στην Βαρυμπόμπη η φύση αντέδρασε κι έδωσε την απάντηση της. Φύτρωσαν τα πρώτα φυτά!

“Αναβλάστηση – ριζοβλάστηση Arundo donax, Phragmites australis και πιθανώς Clematis flammula στο καμένο ρέμα της Χελιδονούς. Μόλις 9 μέρες μετά την πυρκαγιά”. Αυτό γράφει στον λογαριασμό του στο facebook ερευνητής της χλωρίδας που επισκέφτηκε την καμένη γη της Βαρυμπόμπης μόλις 9 μέρες μετά την φονική φωτιά.

Ίσως οι πλέον αισιόδοξες φωτογραφίες στις καταθλιπτικές μέρες που διάγουμε.

kalitheapress gr

Και συμπληρώνει ο έμπειρος επιστήμονας- ερευνητής. “Περπατώντας στα καμένα βλέπεις τριγύρω να πετούν κάτι παράξενα έντομα… Δεν είναι έντομα, όμως, αλλά σπόροι χαλεπίου, πεύκης που απελευθερώνονται από τους κώνους που παρέμειναν πάνω στα δέντρα και που διάνοιξε βίαια η πυρκαγιά. Χάρη στο ημιδιάφανο χρυσίζων πτερύγιο, οι σπόροι ταξιδεύουν στριφογυρίζοντας γύρω από τον εαυτό τους και λαμπυρίζοντας, δίνοντας την αίσθηση «πετάγματος» εντόμου. Πολλές χιλιάδες τέτοιοι σπόροι καταλήγουν στο έδαφος, όπου την επόμενη άνοιξη θα δώσουν τα πρώτα πευκάκια”. 

kalitheapress gr

Φυσική σπορά λοιπόν και τίποτα δεν έχει τελειώσει. 

 

 

Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή της Χελιδονούς όπου και το εκκλησάκι και το ρέμα της Παναγίας Χελιδονούς:

Η Χελιδονού είναι περιοχή της Κηφισιάς, στο νομό Αττικής, την οποία και διασχίζουν ο Κηφισός ποταμός και το ομώνυμο “ρέμα της Χελιδονούς” που καταλήγει στον Κηφισό. Στη περιοχή αυτή υφίσταται και η πολύ παλαιά Μονή Χελιδονούς, ή Μονή Παναγίας της Χελιδονούς, από το όνομα της οποίας και προήλθε η ονομασία της περιοχής, καθώς και του ομωνύμου ρέματος.

Η εκκλησιά χτίστηκε αργότερα του περιγραφόμενου θαύματος γύρω από μία σπηλιά με πηγή. Από την πηγή-εκκλησία ανέβλυζε νερό μέχρι το 1980 αφού μάλιστα η πηγή ανάβλυζε μέσα από την εκκλησία και τροφοδοτούσε το ομώνυμο Ρέμα της Χελιδονούς.

διάβασε και αυτό  Θεσσαλονίκη: Aπόδραση κρατουμένου από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

kalitheapress gr

Στης Χελιδονούς το ρέμα θα με κάνεις να πνιγώ

αφού το δικό σου ψέμα μ΄ έχει φέρει ως εδώ

(ρεφρέν από ομώνυμο λαϊκό τραγούδι του Τ. Βοσκόπουλου)

Σύμφωνα με τις τοπικές περιγραφές το θαύμα συντελέσθει από μικρό μουγκό παιδί. Το παιδί είχε χάσει την λαλιά του διαβαίνοντας αργά τη νύχτα το ρέμα μιλώντας φωναχτά -αντί να κοιμάται ήσυχο στο κρεβάτι του- όταν μία ιπτάμενη νεράιδα τού πήρε τη φωνή κι έφυγε αντίθετα στη ροή του ρέματος-νερού. Σε επόμενη επίσκεψη με τους απογοητευμένους γονείς του, χωρίς να βρίσκουν λύση-γιατρειά, αναζήτησαν την πορεία της νεράιδας αντίθετα στη ροή του νερού του ρέματος, και τότε βρέθηκαν μέσα σε μια σπηλιά από την οποία κι άντληζε νερό κρύο και γάργαρο. Πιστεύοντας ότι η νεράιδα θα φανερωνόταν μέσα από το νερό της πηγής της σπηλιάς, παρέμειναν ώρες και μερόνυχτα μέσα στη σπηλιά, εκληπαρώντας τη νεράιδα να ξεπηδήσει από την πηγή. Ξαφνικά, ένα τσούρμο χελιδόνια όρμησαν να προφυλαχτούν μέσα στην σπηλιά, όμως η πτήση των χελιδονιών αιφνιδίασαν τόσο τους γονείς όσο και το μουγκό παιδί.

kalitheapress gr

Και εκείνη τη στιγμή το μουγκό παιδί φώναξε “Πω-πω Χελιδόνια!”, και έτσι βρήκε τη φωνή του! Εξού και η ονομασία! Για το θαύμα οι γονείς περικύκλωσαν την σπηλιά – πηγή με πέτρες και αργότερα χτίστηκε και η ομώνυμη εκκλησία.

Σήμερα θα λέγαμε ότι συντελέστηκε ένα άλλο θαύμα, αυτό της τόσο απρόσμενης και σύντομης αναγέννησης της φύσης. Η φύση εκδικείται αλλά και προσφέρει, διδάσκει… Ας την προστατεύσουμε έστω και τώρα…

Οι φωτογραφίες και το κείμενο του χρήστη  από την ομάδα : Ενδημικά και Σπάνια  της Ελλάδας.

διάβασε και αυτό  Ανεξέλεγκτη η κατάσταση της φωτιάς στα Βίλια

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ήπιος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα. Θα λέγαμε πώς έχουμε ένα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: