Βιβλίο: Στο σπίτι των ηρώων. Ν.Μπελογιάννης-Ν.Πλουμπίδης.

Το βιβλίο ‘Στο σπίτι των ηρώων’ γράφτηκε το 1954 από τον συγγραφέα Κούλη Ζαμπαθά και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του (+1975) από την κόρη του Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου. Tο βιβλίο που σας παρουσιάζω είναι η επανέκδοση από τις εκδόσεις Ατέχνως το 2020.

Νίκος Μπελογιάννης – Νίκος Πλουμπίδης – Κούλης Ζαμπαθάς. Δύο ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ και ένας λογοτέχνης. Τι τους συνέδεε; 

Οι δύο πρώτοι ‘φιλοξενήθηκαν’ πριν την καταδίκη και εκτέλεσή τους στο σπίτι του συγγραφέα, μέλους κι αυτού του ΚΚΕ. Αυτή την εμπειρία, αυτό το βίωμα αφηγείται ο αξιόλογος λόγιος στο βιβλίο του.

 

Κούλης Ζαμπαθάς

Ο Αθηναίος συγγραφέας Κούλης Ζαμπαθάς (1905-1975) διαθέτει πλούσια εργογραφία με όλα τα είδη λόγου. Υπήρξε μέλος της ΕΕΛ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ – από όπου κι είχε διαγραφεί επειδή είχε υπογράψει την περίφημη δήλωση Νομιμοφροσύνης. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Κ.Ζ., θα δει να αλλάζουν όλα στην ζωή του όταν…

 

Νίκος Μπελογιάννης & Νίκος Πλουμπίδης. Ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. 

 

Ο Νίκος Μπελογιάννης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και στέλεχος του ΔΣΕ. Εκτελέστηκε στο Γουδί στις  31 Μαρτίου το 1952 με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δικαστική περιπέτεια του τον έκανε διάσημο παγκόσμια. Θα μπορούσε να έχει αποφύγει την εκτέλεση; Ναι. Αν το κόμμα του τον όριζε υποψήφιο στις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’51. Εκλεγμένος βουλευτής σαφώς και δεν θα δικαζόταν τον επόμενο μήνα.. Αν…

Ο Νίκος Πλουμπίδης, διανοούμενος, ‘κόκκινος δάσκαλος’, ανιδιοτελής κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Συνελήφθη 25 Νοέμβρη  του 1952 στον Κολωνό από την αστυνομία και μετά την ανάκριση του μεταφέρθηκε στο Σωτηρία βαριά άρρωστος με νεφρίτιδα και φυματίωση. Δύο μέρες μετά αρχίζει η στοχοποίηση του από το κόμμα του. Το ΚΚΕ τον κατήγγειλε ως πράκτορα της ασφάλειας και θανάσιμο εχθρό του λαού. Η στοχοποίηση του θα συνεχιστεί και μετά την εκτέλεση του σε μια χαράδρα στο Δαφνί στις 14 Αυγούστου του 1954. Τελικά η εξαίρετη αυτή πολιτική προσωπικότητα αποκαταστάθηκε από το κόμμα του το 1958. 

διάβασε και αυτό  Η Εκπαίδευση αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό της Πολιτείας για να δημιουργεί πολίτες υπεύθυνους και ελεύθερους

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο Νίκος Πλουμπίδης παρέμεινε στην Αθήνα όπου ανέλαβε την καθοδήγηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο “Μπάρμπας” και μετά την λήξη του εμφυλίου ανέλαβε επικεφαλής της παράνομης κομματικής οργάνωσης στο εσωτερικό. 

 

Το βιβλίο

Στο σπίτι των ηρώων

Μία μέρα του 1950 χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού του δημόσιου υπαλλήλου και συγγραφέα Κούλη Ζαμπαθά. 

Να σημειώσουμε ότι η Αθήνα του τότε -την εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο- πολιτικά κι όχι μόνο, δεν είχε καμία σχέση με το σήμερα. Άλλες εποχές, μία περίοδος που το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία. Διώξεις, Μακρόνησος και ξερονήσια, συλλήψεις, παρακολουθήσεις, αστυνομικοί που εισέβαλαν στα σπίτια χωρίς να χτυπούν το κουδούνι. 

Εμείς βρισκόμαστε, με την βοήθεια του συγγραφέα, στο απόμερο σπίτι του στην Κυψέλη. Παρακολουθούμε την εμπειρία της συγκατοίκησής του με τους δύο κορυφαίους του ΚΚΕ που κρύβονται -λόγω της δίωξης τους- σε διάφορα σπίτια για να μην συλληφθούν. Στο σπίτι του λοιπόν, θα ‘φιλοξενήσει’ -ουσιαστικά θα κρύβει- πρώτα τον Νίκο Πλουμπίδη και μετά τον Νίκο Μπελογιάννη. Δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι άνθρωποι που το ΚΚΕ τού έχει ζητήσει να φιλοξενεί. Το ποιος ήταν ο νεαρός φιλοξενούμενός του, ο Νίκος Μπελογιάννης, θα το μάθει από τον Μπάρμπα μετά την σύλληψη του πρώτου. Το ποιός ήταν ο Μπάρμπας θα το μάθει πριν την σύλληψή του όταν ο Μπάρμπας θα του ζητήσει την μεταφορά της επιστολής όπου ζητούσε από το Κράτος την δική του σύλληψη στη θέση του Νίκου Μπελογιάννη. 

 

     

 

Μια μοναδική εμπειρία, η συμβίωση -έστω και με αυτές τις συνθήκες- με δυο κορυφαία πρόσωπα της αυτής ιδεολογίας, δυο ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Αυτή την εμπειρία θέλησε να μοιραστεί ο συγγραφέας με τους αναγνώστες γράφοντας το 1954, σχεδόν αμέσως μετά την εκτέλεση Πλουμπίδη, το βιβλίο του.

διάβασε και αυτό  Ακης Πάνου: Εννέα Ογδοα

 

   

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ενδεικτική του λογοτεχνικού ταλέντου του γράφοντα, ένα βιβλίο που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.

Εβδομήντα χρόνια μετά την περίοδο του χρόνου δράσης του βιβλίου, στις αρχές του 2020 και την Ελλάδα της παρακμής όπου είναι δύσκολο, σχεδόν ανέφικτο όσο κι αν ψάξεις, να βρεις ανθρώπους αυτού του βεληνεκούς  οι ήρωες του βιβλίου: ανιδιοτελείς, αγνούς πατριώτες, παθιασμένους με την ιδεολογία τους, μαχητές του δίκαιου της ανθρωπότητας. Για αυτό και μόνο αξίζει να αποκτήσετε το βιβλίο.

Στο σπίτι των ηρώων, τη σύγχρονη έκδοση της επιμέλειας του βιβλίου πραγματοποιεί ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Νίκος Μόττας.

 

Στο σπίτι των ηρώων.

Ν. Μπελογιάννης-Ν.Πουμπλίδης.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Κούλη Ζαμπαθά.

Εκδόσεις Ατέχνως/2020. ekdoseis-atexnos.gr . Σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Αγνωστο το κίνητρο της επίθεσης, η οποία ανήκει σε εκείνες…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: