fbpx
2 °C Athens, GR
17 Ιανουαρίου 2021

Brexit: Oι αλλαγές για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας

Στις 31 Δεκεμβρίου η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει τον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και γενικά τις επενδύσεις. Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας θα καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά. Σε μεγάλο βαθμό όμως επηρεάζει Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα φανεί στα δίδακτρα όσων επιλέξουν την Αγγλία για σπουδές. Όσοι Έλληνες φοιτητές εγγραφούν τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα βρετανικά πανεπιστήμια, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Ακόμα ένα πλήγμα που θα υποστούν οι Έλληνες φοιτητές είναι ότι χάνουν τα βρετανικά κρατικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων τους. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Θέμα όμως αναμένεται να έχουν και με την φοιτητική τους βίζα καθώς θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route. Τον μηχανισμό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους

Όσον αφορά τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιθυμούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, αν δηλαδή θέλουν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.

Για όσους επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Πηγή: newsit.gr

Related articles

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝOΪΟΥ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΗΛΕΙΑ, ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σε προληπτικό κλείσιμο σχολείων, αθλητικών κέντρων, κινηματογράφων, θεάτρων και αρχαιολογικών χώρων για 48 ώρες στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο προχωρά το υπουργείο Υγείας μετά το 9ο κρούσμα του κορονοϊού σε 67χρονο άνδρα στην Αμαλιάδα, ο οποίος συνταξίδευσε με άλλους 53 στο Ισραήλ. Ο φόβος της διασποράς με αφορμή τις επαφές που είχε ο […]

Αυτός είναι ο μετανάστης που δημιούργησε το πρώτο σταυρόλεξο. Βασίστηκε σε πινακίδα που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πομπηία και σύντομα αγαπήθηκε όσο λίγες στήλες στις εφημερίδες

Στις 21 Δεκεμβρίου 1913 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York World το πρώτο σταυρόλεξο. Δημιουργός του ήταν ο 44χρονος Βρετανός Άρθουρ Γουάιν, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Λίβερπουλ. Σε ηλικία 19 ετών είχε μεταναστεύσει στην Αμερική και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες της Πενσιλβάνια. Παράλληλα έπαιζε βιολί σε ορχήστρα του Πίτσμπεργκ. Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *