Δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου μεσα στο πανεπιστημιο Δυτικής Αττικης

Διαδικτυακές Συναντήσεις στη kalitheapress.gr
Ο Γιάννος Θεοδούλου συζητά με την Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση
Όσο προχωράει η εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο ο άνθρωπος αποξενώνεται από την άρρηκτη όπως θα έπρεπε να είναι, σχέση του με την φύση. Είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τον τόπο που μας θρέφει και θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας, στην νέα γενιά δηλαδή, να ρημάζει λόγω της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έχει αύξουσα τάση τα τελευταία χρόνια .Δεδομένων αυτών των συνιστωσών όταν συναντάμε ανθρώπους που πάνε κόντρα στους καιρούς και με ιδία πρωτοβουλία καθώς και εθελοντική προσφορά, χαιρόμαστε ιδιαίτερα.
Ο λόγος για τον κύριο Γιάννο Θεοδούλου με τον οποίο είχα την χαρά να συνομιλήσω ,ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις οικολογικές του μεταξύ άλλων ανησυχίες δίνοντας έμφαση στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την σημαντικότητα αυτής της κίνησης, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ποιος είναι ο Γιάννος Θεοδούλου και ποια η συμβολή του στην δημιουργία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου?

Ο κύριος Γιάννος Θεοδούλου.
Τον γνωρίσαμε σαν ηθοποιό την δεκαετία του 90 και ερχόμενοι στο σήμερα ως δάσκαλο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά αλλά και στους συναδέλφους του. Έχοντας ανοδική πορεία και ποικίλους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών στο ενεργητικό του, βρίσκεται ως υποψήφιος διδάκτορας στην μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Υπήρξε εμπνευστής του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου και κύριος αρωγός της υλοποίησης του, όπου με την στήριξη πάντα και την προσωπική συμβολή της καθηγήτριας του Κωνσταντίνας Σκαναβή, η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά. Δίπλα του ως στενή συνεργάτιδά του βρίσκεται η κυρία Δήμητρα Παντιώρα, γεωπόνος-εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας, όπου και γνωρίστηκαν.
Τι είναι όμως το Καλλιτεχνικό εργαστήρι?
Είναι μια καινοτόμος και πρωτοποριακή δράση του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Ακαδημαϊκής μονάδας «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας» του ΕΥΕ, όπου και εδρεύει. Έχει την πλήρη στήριξη της διευθύντριας του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, την καθηγήτρια κυρία Αρετή Λάγιου και την υπεύθυνη της Ακαδημαϊκής Μονάδας καθηγήτρια κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το εργαστήρι δημιουργεί έργα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, δείχνοντας μας πως τα δικά μας απορρίμματα που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στην χωματερή, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιους άλλους και μάλιστα να συμβάλλουν στην επίτευξη ενός τέτοιου σκοπού. Τα έργα τα οποία επιμελούνται είναι όχι μουσειακού ενδιαφέροντος, φτιαγμένα όμως με λεπτότητα από υλικά όπως πλακάκια, μέταλλα, γυαλί, κουμπιά, καπάκια ακόμη και χρησιμοποιημένες κάψουλες καφέ.

Η κυρία Αρετή Λάγιου.

Η κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Σε ποιους απευθύνεται?
Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση , οι οποίοι επιθυμούν να προωθήσουν μία υπεύθυνη συμπεριφορά, μέσω της οποίας θα καταστεί δυνατή η κινητοποίηση και άλλων συμπολιτών μας για την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε δυνατό μέσο.

Η κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή.
Ποιος είναι ο σκοπός του?
Σκοπός η σωστή ενημέρωση όλων σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος. Η δημιουργία νέων προτύπων συμπεριφοράς τα οποία απρόσκοπτα θα μπορούν να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις για συμμόρφωση και πρόοδο, που απαιτεί η συνεχής παρέκκλιση από τον σεβασμό μας στην φύση συμπληρώνουν τις επιδιώξεις του εργαστηρίου.

Η κυρία Δήμητρα Παντιώρα.

 

διάβασε και αυτό  Νίκος Τζούμας : Ο τραγουδιστής του έρωτα και της ζωής
Η τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
Ο οικολογικός τρόπος σκέψης και δράσης μπορεί να διδαχθεί με διάφορες μορφές, όπως είναι η δημιουργία καλλιτεχνικών έργων. Μία τέτοια δράση οδηγεί τους συμμετέχοντες μέσω της πράξης στην σύνδεση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την τέχνη. Άλλωστε είναι γνωστές οι πολύπλευρες ευεργετικές ιδιότητες που έχει η ενασχόληση με την οποιανδήποτε μορφή τέχνης.

Ένα από τα υπέροχα ψηφιδωτά που έχουν δημιουργήσει.
Γνωρίζοντας τους καλύτερα
Έχοντας ως βάση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου δημιουργούνται έργα πάντα από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, το καλλιτεχνικό εργαστήρι τα καλοκαίρια βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στο λιμάνι Λιναριά της Σκύρου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε ντόπιους αλλά και περαστικούς ταξιδιώτες να συμμετάσχουν στην δημιουργία πανέμορφων ψηφιδωτών που κοσμούν μέρη του νησιού. Εκεί σε συνεργασία με το SKYROS PROJECT, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Σκύρου, τον κύριο Κυριάκο Αντωνόπουλο και την υπεύθυνη της ακαδημαϊκής μονάδας του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, την καθηγήτρια κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή γίνεται πράξη το όραμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ο κύριος Κυριάκος Αντωνόπουλος με την κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Ο κύριος Γιάννος Θεοδούλου και όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται από πίσω-φοιτητές, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί , καλλιτέχνες ,ηθοποιοί και τραγουδιστές-όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Χρίστος Κάλοου, η Σόνια Θεοδωρίδου, η Λία Βίσση ο Τζώνης Θεοδωρίδης αλλά και πολλοί άλλοι ,κάνουν ανοιχτό κάλεσμα μέσα από την σελίδα που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (FACEBOOK) να τους ακολουθήσουμε , να βρεθούμε κοντά τους και να δημιουργήσουμε μαζί τους έργα τέχνης από επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά. Εν όψει των εορτασμών του Πάσχα δημιουργήθηκαν οικολογικές λαμπάδες από κουκουνάρια, κουμπιά, ξύλα, χάντρες και γυαλί. Με την δημιουργία των λαμπάδων θέλουν να περάσουν το μήνυμα: ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ! Όλα τα υλικά είναι eco όπως και όλη η διαδικασία παραγωγής.

Οι πασχαλινές λαμπάδες του εργαστηρίου.
Το μήνυμα τους
Μας εφιστούν την προσοχή λέγοντας μας επανειλημμένως πως η υιοθέτηση μια εντελώς νέας αντίληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και η στάση που πρέπει να επιδεικνύουμε στην διαχείριση τους, είναι ζωτικής σημασίας. Χρήζει άμεσης αλλαγής, με συλλογική δράση αλλά και άμεσα χρονικά, διότι η φύση μας χρειάζεται «μηχανική υποστήριξη» για να επιβιώσει και υποχρέωσή μας είναι να της δώσουμε το οξυγόνο της πίσω.

Ο κύριος Κυριάκος Αντωνόπουλος με την κυρία Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "SkyrosProject ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Γιάννος Θεοδούλου 6945527262 CORINITITQ ΔΥΤΙΚΗΣ ATEL Unhirnam OF WEST Δήμητρα Παντιώρα 6974824596"

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  H Ανθια Μέγα σε μια συνέντευξη της στη kalithea press...Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: