Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παραγραφή χρεών στα δέκα χρόνια του ΕΦΚΑ

 Νέα ρύθμιση μπαίνει σε εφαρμογή με νομοσχέδιο, που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνοντας «ανάσα» σε όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η βασική καινοτομία των αλλαγών είναι πως ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές πέφτει σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που είναι σήμερα. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, παραγράφεται.

Η διάταξη αφορά σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες). Να διευκρινιστεί, πάντως, εδώ πως οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις παραγεγραμμένες οφειλές αυτές εξακολουθεί να τους αναγνωρίζεται.

Τα σημεία SOS που πρέπει να ξέρουν οι οφειλέτες είναι τα εξής :

-Η παραγραφή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία που υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση. Οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια.

-Η παραγραφή διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/ κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

-Όσοι οφειλέτες ρύθμισαν χρέη πέραν της δεκαετίας και μετά από σχετική αίτηση το παραγεγραμμένο ποσό αφαιρείται από τη ρύθμιση και τα ποσά που έχουν καταβληθεί καλύπτουν την υπόλοιπη οφειλή.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να αναγνωρίσουν ως ασφαλιστικό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκε. Για παράδειγμα αυτοαπασχολούμενος ετοιμάζεται φέτος να βγει στη σύνταξη και οφείλει εισφορές για τα έτη 2006 – 2011, τις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν του έχει καταλογίσει μέχρι τη στιγμή της αίτησης. Οι εισφορές αυτές αφορούν διάστημα πέραν της δεκαετίας και άρα είναι παραγεγραμμένες.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 2065 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 10 νεκροί και 139 διασωληνωμένοι

Έστω ότι, για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ο αυτοαπασχολούμενος χρειάζεται ακόμη 4 χρόνια ενσήμων. Τότε έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα 4 από τα 6 παραγεγραμμένα χρόνια, ώστε να τα αναγνωρίσει ως ασφαλιστικό χρόνο.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Το υπουργείο Παιδείας, από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου ως και…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: