Delphi Forum: Πρωτοβουλία για τη σύνδεση της Φιλοξενίας με την Παραγωγή

Για  το όραμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που  είναι η ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής μεσογειακής δίαιτας και των προϊόντων της ως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας, αναφέρθηκε  η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, κατά την τοποθέτηση της  στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την Οικονομία της Παραγωγής, στο  Delphi Economic Forum.

«Βασική αρχή της ελληνικής-μεσογειακής διατροφής αποτελεί το τρίπτυχο “Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία” και η  Ελλάδα  έχει μεγάλη παράδοση τόσο στην παραγωγή όσο και στην μεταποίηση ποιοτικών προϊόντων», είπε η κ. Γκερέκου,

Παρόντες, οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη,  της  Legendary Food ΑΕ Άρης Κεφαλογιάννης και  το μέλος της Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του ΥΠΠΟ και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χειροτεχνία του ΥΠΑΝ, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Επίσης,  ο  πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας καθώς και Μέλος ΔΣ, της  Agrino Άγις Πιστιόλας, η διευθύντρια Άννα Παπαδημητρίου, οι  διευθύνοντες  σύμβουλοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης, της Oni Communications Άννη Καραγκιουλέ,  με το συντονισμό της δημοσιογράφου Βίκυ Φλέσσα.

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΕΟΤ, υποστήριξε πως το όραμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας, είναι  και ως πρόταση τρόπου ζωής, που απαντά στην αγωνιώδη αναζήτηση της ανθρωπότητας για ευζωία – “wellness” και του πλανήτη για περιβαλλοντική αειφορία – “sustainability”, λέγοντας :

«Η φιλοξενία και η ελληνική διατροφή πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Ο ΕΟΤ θέλουμε να αποτελεί για την προβολή της Ελλάδας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα αυθεντικά ελληνικά τοπικά προϊόντα και τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που τα προτιμούν.

Δημιουργούμε ένα ευρύ πεδίο συνεργείων, με τον ΕΟΤ αρωγό ως εθνική πύλη της χώρας μας προς το εξωτερικό».

διάβασε και αυτό  Ποιοι και πόσα θα πάρουν αναδρομικά – Αναλυτικά παραδείγματα

Ακόμα υπενθύμισε τη φράση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη πως «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι», σημειώνοντας  πως αυτή την κληρονομιά της Ελλάδας χρειάζεται απλά να την ανακαλύψουμε ξανά και να την προβάλουμε με πιο σύγχρονο και άμεσο τρόπο για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε : «Η ανάγκη για αλλαγή και δράση είναι το κλειδί για τον ολικό μας μετασχηματισμό. Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το “προκαλούμε”.

Σε αυτή την Ομάδα Πρωτοβουλίας αλλάζουμε και οραματιζόμαστε το μέλλον και για τις επόμενες γενιές και αυτό κατευθύνει τις ενέργειές μας. Η όποια αλλαγή διορθώνει το παρελθόν και ο κάθε μετασχηματισμός δημιουργεί το μέλλον».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κεφαλογιάννης εστίασε στην ελληνική τέχνη της απόλαυσης της ζωής, στην ελληνική διατροφή που λειτουργεί ως προληπτική ιατρική και είναι προϋπόθεση για την ευζωία, καθώς και στην ελληνική (“χωριάτικη”) σαλάτα ως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιστιόλας επισήμανε την αξία της δημιουργικής εξέλιξης της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Έλληνες μαγείρους (σεφ) με σεβασμό στην παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με τη νέα πραγματικότητα για την υγεία και την ευζωία, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές και ποικίλες συνταγές με φυτικής προέλευσης υλικά (vegetarian & vegan).

Στη συνέχεια, ο κ. Σταμάτης  έκανε λόγο για  την ουσιαστική συμβολή στην περιβαλλοντική αειφορία και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (food waste), που πραγματοποιείται με την κατανάλωση ελληνικών, εποχιακών προϊόντων, ενώ η κ. Σακελλαρίδη σχολίασε τη σημασία των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων ως πρεσβευτές της χώρας και τη συμμετοχή τους στην αύξηση των εξαγωγών στον καιρό της πανδημίας.

διάβασε και αυτό  Θεσσαλονίκη: Έκκληση Ζέρβα για το άνοιγμα της αγοράς – Η πρώτη αντίδραση του Πέτσα

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει δημιουργήσει το Μανιφέστο της Ελληνικής-Μεσογειακής Διατροφής, έναν δεκάλογο που περιγράφει και αναλύει τις αξίες της με στόχο να αποτελέσει “οδηγό” για τους φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στην ελληνική οικονομία της φιλοξενίας.

Τέλος,  η Πρόεδρος του ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι σύντομα η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων τη διοργάνωση μεγάλου Συμποσίου, με την ολοκλήρωση  του καλοκαιριού, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας.

Πηγή: vradini.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε η Άννα Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα. Η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: