App Icon

Δεν αποκλείει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο Χάρης Καστανίδης

Δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης. Κι αυτό είναι πιθανό προκειμένου “να αποφευχθεί το υπερβολικό πολιτικό κόστος στο τέλος της τετραετίας”.  

“Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις εξυφαίνονται για τον έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών”

Όπως είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό μέσο: “Φοβάμαι για όσα έρχονται εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. Η κυβέρνηση σιωπά για τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης μετά την πανδημία. Από τις επιλογές στο θέμα αυτό θα αποτραπούν ή θα επιτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις. Η αδιαφάνεια κυριαρχεί παντού και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις εξυφαίνονται για τον έλεγχο των ανεξαρτήτων αρχών. Ο πληθωρισμός καλπάζει και οι υπουργοί παρατηρούν ως ουδέτεροι τρίτοι. Η διαχειριστική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, στο πλαίσιο των «υψηλών ιδεών» του επιτελικού κράτους, είναι άκρως προβληματική, όπως έδειξε η οικολογική καταστροφή του θέρους”.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν αποκλείω πρόωρες εκλογές για την αποφυγή υπερβολικού πολιτικού κόστους στο τέλος της τετραετίας”.

Ο κ. Καστανίδης τονίζει την αναγκαιότητα μιας σαφούς ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, “ώστε να αντιλαμβάνεται διαρκώς ο πολίτης τι σημαίνει ένα κόμμα να εκπροσωπεί τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα.

“Αναγκαίο το ισχυρό κράτος πρόνοιας”

Μια συγκεκριμένη ταυτότητα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα να είσαι συντηρητικός και εξ ανάγκης να χρησιμοποιείς το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι ξέρεις ότι ουδεμία ελπίς θα υπήρχε αν την ευθύνη είχαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και άλλο να είσαι προοδευτικός σοσιαλδημοκράτης και να επενδύεις με συνέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί πιστεύεις στην ανάγκη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας.

διάβασε και αυτό  Ανοίγει το λιανεμπόριο εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Χρειαζόμαστε, ακόμη, μια ριζική οργανωτική αναδιάρθρωση του Κινήματος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική οργάνωση χωρίς κοινό «τόπο» συναντήσεων των μελών και των φίλων και ανταλλαγής ιδεών. Οι νέες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες για την ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχουν διαδικτυακά κόμματα, όπως δεν υπάρχουν διαδικτυακές απεργίες. Η ιδεολογική αναζήτηση, η πολιτική σύνθεση, η προγραμματική δράση, η σύνδεση με την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα, θα αποτελέσουν προτεραιότητα σ΄ ένα κόμμα που εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες δεν συζητά στο εσωτερικό του, πέραν της περιοχής των στελεχών «κορυφής». Θα αξιοποιηθούν οι καλύτεροι, ακόμη και αυτοί που αδικαιολόγητα παραμένουν «ξεχασμένοι».

Επιθυμία η ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ

Επιθυμώ την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρέπει να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πολιτικό ανάχωμα στις καταιγίδες που φέρνει η πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο κόμμα, στον σύντομο χρόνο μιας δεκαπενταετίας, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη χρεοκοπία, αν μετά τη λήξη του καθεστώτος δημοσιονομικής χαλαρότητας, επανέλθουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία των Γερμανών. Στην κρίσιμη εποχή που έρχεται, των κινδύνων και των απειλών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η ταχεία ανασυγκρότηση του Κινήματος, ώστε ως μεγάλη πολιτική δύναμη να αναλάβει και πάλι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Βέβαια, η επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων δεν αρκεί. Το πιο αποφασιστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της παράταξης είναι να διαμορφώσουμε έναν ορίζοντα βιώσιμων προσδοκιών για την Ελλάδα και το λαό της”.

“Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Δεξιά”

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ο κ. Καστανίδης απάντησε: “Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Δεξιά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο 2012-2015. Ο δεύτερος, ότι τα δύο κόμματα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους ιδεών και αξιών”.

διάβασε και αυτό  Επίκαιρη επερώτηση ΚΚΕ για τα εργασιακά θέματα

Παρομοίως, σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε: “Ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις; Να συνεννοηθούμε πρώτα για τη σημασία των λέξεων. Προοδευτική πολιτική δύναμη δεν είναι αυτή που απλώς αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια. Είναι αυτή που η πολιτική της πράξη δικαιώνει τον προοδευτικό χαρακτήρα μιας προγραμματικής δέσμευσης, που επιμένει να βαθαίνει τη Δημοκρατία, να υπηρετεί την αυτονομία της πολιτικής, να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη, να τιμά τη θεσμική δεοντολογία και την αξιοκρατία, να σέβεται την ηθική της ευθύνης.

Σέβεσαι την ηθική της ευθύνης, όταν αποκρύπτεις την αλήθεια και ισχυρίζεσαι ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίστροφο; Ενδιαφέρεσαι για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, όταν αντιστρέφεις τη λαϊκή ετυμηγορία σε ένα δημοψήφισμα; Τιμάς τη θεσμική δεοντολογία, όταν «λούζεις» τον αντίπαλό σου ως «εθνοπροδότη» και ζητάς, περιέργως πως, μετά τη συνεργασία μαζί του”;

Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, τόνισε ότι “οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και οι δημοσκοπικές τάσεις στη Γερμανία δείχνουν μια επανάκαμψη των σοσιαλιστών. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ήττας των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Είναι πρόσφορο το πεδίο για την ανάδειξη ριζοσπαστικών ιδεών και νέων επεξεργασιών για τα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές”.

 

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Σήμερα στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Παναγιώτη Μάργαρη στο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel