App Icon

Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Βλάχος

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος όπως έγραψε στο Facebook ο γιος του, Ηρακλής.

«Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ…
Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι».

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν από το τέλος Ιουλίου στον Ευαγγελισμό. Είχε εισαχθεί με πυρετό, αποτέλεσμα ουρολοίμωξης, όμως η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν αυτή που επιδείνωσε την κατάστασή του και έκρινε απαραίτητη την υποστήριξη με οξυγόνο.

Ανέστης Βλάχος: Ποιος ήταν ο ηθοποιός

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού» αναφέρει η Βικιπαίδεια.

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης: O Πολιτισμός για εμάς δεν είναι σημείο αγοράς. Eίμαστε δίπλα στους ανθρώπους της τέχνης

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, έχει ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, από τον οποίον απέκτησε έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του, απολαμβάνοντας καλλιτεχνικές επιτυχίες, ενώ είναι και ανερχόμενος πολιτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ήταν κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιό του) και αχώριστος φίλος, όπως και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα.

Τα βραβεία

Έχει τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Φιλμογραφία

  • Μαγική πόλις (1955)
  • Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) [Μήτσος]
  • Αγιούπα, Το κορίτσι του κάμπου (1957) [Τώνης]
  • Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Δημήτρης]
  • Οι Παράνομοι (1958)
  • Κρυστάλλω (1959) [Φωτάκης]
  • Μια ξένη πέρασε (1959)
  • Το ποτάμι (1960)
  • Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
  • Μαλάμω (1960)
  • Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Ανέστης]
  • Μυρτιά (1961) [Ανέστης]
  • Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
  • Ο αλήτης του λιμανιού (aka Το σπίτι της ηδονής) (1961)
  • Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
  • Οι επικίνδυνοι (1962)
  • Η Ωραία της Ρούμελης (1962) [Πάνος]
  • Το τεμπελόσκυλο (1963) [Ανέστης]
  • Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963)
  • Φυγή (1963)
  • Το σημάδι της Αφροδίτης / Μικρές Αφροδίτες (1963) [Erster Hirte]
  • Διωγμός (1964) [Μιχάλης]
  • Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
  • Ορφανή στους πέντε δρόμους (1964)
  • Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
  • Απαγωγή (1964)
  • Ο γυρισμός της μάνας (1964)
  • Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
  • Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)
  • Ανεμοστρόβιλος (1964)
  • Λόλα (1964) [Ρέλιας]
  • Απόκληροι της κοινωνίας (1965) [Μένιος]
  • Η μοίρα του αθώου (1965)
  • Όχι, κύριε Τζόνσον (1965) [Αλέκος]
  • Φτωχός εκατομμυριούχος (1965) [κλητήρας]
  • Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Γιώργης Ντάκας]
  • Οι ασυνείδητοι (1966) [Ανέστης Λέπουρας]
  • Οι κολασμένοι [Στράτος] (1966)
  • Ο φόβος (1966) [Ανέστης Κανάλης]
  • Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
  • Ο κατατρεγμένος (1966) [Βαγγέλης Γάτος]
  • Γαβριέλα, η αμαρτωλή της Αθήνας (1966) [Πολ]
  • Πόθοι στον καταραμένο βάλτο (1966) [Νικήτας]
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966) [Παύλος]
  • Ματωμένη γη (1967) [Πάνος]
  • Η κοινωνία μας αδίκησε (1967) [Φρίξος]
  • Η γόησσα (1967) [Πέτρος]
  • Αγρια πάθη (1967) [Βλάσης]
  • Κατάσκοποι στο Σαρωνικό (1968)
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Ανέστης]
  • Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
  • Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968)
  • Κιέριον (1968) [Έμος Βαγενάς]
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968) [Λουκάς]
  • Βαριά κατάρα ο διχασμός (1968)
  • Ο μεγάλος διχασμός (1968) [Ανέστης Ρούβης]
  • Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) [Παναγής]
  • Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Παναγής]
  • Ληστεία στην Αθήνα (1969)
  • Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
  • Αδούλωτη ράτσα (1969) [Ανέστης]
  • Ο Νταβέλης (1969)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969) [Παντελής]
  • Αδιέξοδο (1970) [Βασίλης]
  • Αννιώ, η Τσελιγγοπούλα της κατάρας (1971)
  • Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (1971) [Καρατζάι]
  • Ερωτομανείς (1971) [Βασίλης]
  • Η κραυγή της αλήθειας (1971)
  • Οι κολασμένοι του σεξ (1974)
  • Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο (1976) [Γιώργος]
  • Στο δρόμο του Λαμόρε (1979)
  • Ο φαλακρός μαθητής (1979) [Καραντούφας]
  • Έξοδος κινδύνου (1980) [«Βλογιοκομμένος»]
  • Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Ανδρέας Κούμαρης]
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [Απόστολος]
  • Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι (1980) [εφοριακός]
  • Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
  • Έξοδος κινδύνου (1980)
  • Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) [Γιάγκος]
  • Ο σεξοκυνηγός (1981) [αγροφύλακας]
  • Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981)
  • Ο ρεπόρτερ (1982)
  • Πανικός στα σχολεία (1982) [Μάρκος Αυγέρης]
  • Αυτόπτης μάρτυς (1993)
  • Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1995) [Ηλίας]
  • Lilly’s Story (2002)
  • Η σκόνη που πέφτει… (2004) [Χρηστίδης]
  • Μοιραία σχέση (2009) [ντετέκτιβ]
  • Δεμένη κόκκινη κλωστή (2011)
Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Ανδρέας Δρακόπουλος : 25 χρόνια Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
 H πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων  Σεπτεμβρίου ξεκινάει αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel