Για το Βιβλίο του Νίκου Δροσάκη ” ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΟΝΕΙΡΟΥ”

Ανατολή ταξιδιού για το Νίκο Δροσάκη αποτελεί το βιβλίο του: «εγκλεισμός ονείρου» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος τον  Αύγουστο 2020. 

Με άγρια ειλικρίνεια και ορθολογιστική ματιά προκαλεί ρωγμές στις προσωπικές μυθολογίες και με την πρότερη εμπειρία του στο θέατρο, συνεχίζει να ερευνά με καινούριες έντεχνες φόρμες και να εμβαθύνει σε κώδικες και μηχανισμούς σκέψης. 

Σ΄ αυτή την πρώτη του ποιητική συλλογή που αποκαλεί πνευματική περισυλλογή, πειραματίζεται σε μια προσωπική ιδιόλεκτο, ο στίχος του διατρέχει τις τρεις πρώτες έμμετρες δεκαετίες της ζωής του κι ύστερα ελευθερώνεται και περνά στον άμετρο εσωτερικό ρυθμό. Απ’ τις αθώες φωνούλες σε φόβους κι έρωτες εφηβικούς ιδανικούς (για να υπάρχουν) σε μικρούς αλλιώτικους, περαστικούς που συναντά κι εργάτες καθαριότητας με τους οποίους μοιράζεται αποκαλύψεις κι εμπειρίες ζωής, ιχνηλατεί νομοτέλειες, αποπειράται να αναγνώσει σημάδια των καιρών, σαρκάζει κι αυτοσαρκάζεται, σηματοδοτεί την ανάγκη ειλικρίνειας και αυτάρκειας, ανατρέχει σ’ επιλογές που αστοχούν, ιερά που λεηλατούνται κι οδούς ζωής που μονοδρομούνται. 

Οι αλληγορίες του, ψυχολογικές, κοινωνικές, πάντα πολιτικές εκκινούν από εσωτερικές εικόνες με το «εγώ» να διαπερνά το «εσύ» και το «εμείς», αλληγορεί αξίες που αναδύονται μέσα απ’ τον εγκλεισμό, σελήνες και κομήτες που εξέπεσαν, απόγνωση που ζητά ηλιοφώς.  

Στόχος η οικοδόμηση μιας νέας πίστης στον άνθρωπο, αφού τελικά αποκαταστήσει την πίστη στο δικό του εαυτό, την αυτάρκεια, το πραγματικό ανάστημα του μέσα απ’ τη «λόγων και έργων συνέπεια». Κι έτσι μέσα απ’ τα σκουπίδια βλέπει πάλι τη ζωή ν’ αναδύεται και τον άνθρωπο αναλώσιμη ελαφρότητα να παλεύει να εγερθεί, την ανθρώπινη επικοινωνία με τις πολλές ρωγμές ν’ αποκαθίσταται, τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. 

διάβασε και αυτό  Σαν Σήμερα 18 Μαρτίου

Ο Πέτρος Κακολύρης ανέλαβε την επιμέλεια έκδοσης, η Μαρώ Τριανταφύλλου τη φιλολογική επιμέλεια, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου την εικαστική επιμέλεια/σελιδοποίηση, ο Γιώργος Κολιός το εικαστικό στο εξώφυλλο.  Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και ηλεκτρονικά στις σελίδες: Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
 Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ο Δήμος Καλλιθέας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: