Ελευθερίας Στοχασμοί

Tης Ελένης Γκινάλα

Η έννοια της ελευθερίας σαν αίσθηση αλλά και σαν δράση οδηγεί τον άνθρωπο στην υλική και πνευματική του ανάπτυξη. Περισσότερο άπτεται στην αίσθηση ψυχικών διεγέρσεων και κατ’ επέκταση στην δράση και πραγμάτωση. Θεωρείται υπέρτατο αγαθό για την ανθρωπότητα καθώς παρέχει στον άνθρωπο την
δυνατότητα να δρα σύμφωνα με την βούλησή του. Έτσι του δίδεται η ευκαιρία να θέτει στόχους, να παίρνει αποφάσεις και να πραγματοποιεί τους σκοπούς του.

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της επανάστασης. Οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν, ύψωσαν φωνή, βγήκαν από το λήθαργο των αιώνων ονειρεύτηκαν, θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι και να έχουμε εθνική ταυτότητα.

Ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε σχετικά “Ήταν το κίνημα των αγωνιστών της Ελευθερίας, των Ελλήνων που σκοτώνονταν σε συνθήκες φρικτής βαναυσότητας για την Ανεξαρτησία, την Ελευθερία, την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας”. Το 1821 μας μιλά για τον αγώνα προς την συλλογική Ελευθερία η οποία αποκτήθηκε μέσα από την Επανάσταση.

Οι πρόγονοί μας είχαν δύναμη ψυχής, πείσμα, πίστη, αξίες. Ατένισαν και ονειρεύτηκαν ένα μέλλον ελεύθερο και ένα Έθνος λαμπρό και κατάφωτο από τις αξίες και τα ιδανικά των δικών τους προγόνων. Αυτή η επανάσταση έδωσε το εναρκτήριο σάλπισμα για τον ξεσηκωμό και άλλων υπόδουλων λαών. Κατά συνέπεια αυτή η εμβληματική επέτειος για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες δεν έχει μόνο χαρακτήρα ιστορικής αποτίμησης αλλά είναι ένα κάλεσμα και προσκλητήριο που μας επιτάσσει το να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως και τις προοπτικές μας. Μας δεσμεύει να διατηρήσουμε τις αρετές μας και να αφήσουμε τις αδυναμίες μας. Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοικτή, εξωστρεφή. Με Ελευθερία και αλληλοσεβασμό. Ας αφήσουμε πίσω διχαστικές και αλαζονικές συμπεριφορές. Το σπουδαίο επίτευγμα των προγόνων μας είναι προθήκη και πρόσημο για μια γόνιμη και δημιουργική πορεία. Παραδόσεις, αρχές, αξίες δεν είναι στοιχεία προς εξοβελισμό αλλά βασικές συνιστώσες της ταυτότητας μας. Διότι η πρόοδος συντελείται όταν σαν Έλληνες πατήσουμε στην πλούσια ιστορία μας. Στην
πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε οφείλουμε να προασπίζουμε τις ρίζες μας και τις καταβολές μας. Άλλωστε αν στοχαστούμε ξανά την Ελληνική πορεία μέχρι σήμερα, εκτός από μαύρες σελίδες υπάρχουν σελίδες κλέους και πνευματικής έξαρσης, που καταδεικνύουν ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός γονιμοποίησε τον παγκόσμιο Πολιτισμό.
Το Έθνος μας αποτελεί παγκόσμια κοιτίδα Πολιτισμού. Οι Έλληνες διακρίθηκαν για την φιλοπατρία, την φιλοσοφία, τις τέχνες.

διάβασε και αυτό  Περί Σχέσεων..

Στην σύγχρονη εποχή παρατηρείται μια αποδόμηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων. Ο ψυχισμός των νεοελλήνων είναι γεμάτος με πάθη, αντιφάσεις, μικροψυχίες. Ας προχωρήσουμε στην επίλυση ορισμένων σημαντικών προβλημάτων απου ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία μας, Αφού αγωνιστούμε για να μην υποδουλωθούμε στον φόβο, στον θυμό, στην απελπισία, την ματαίωση. Ελευθερία ή ψυχικός θάνατος.

Ας θυμηθούμε πως τα βήματα της Ελληνικής Ιστορίας ανακυκλώνονται στο ψυχικό μας σθένος και στα ιδανικά μας.

Ας εξαλείψουμε από τις ψυχές μας την κακοδαιμονία και ας δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο βλέμματος και αισθήματος που θα επενδύει επάνω στις θυρίδες της ένδοξης Ιστορίας μας.

Τιμώντας και εμπνεόμενοι από την Επανάσταση του 1821 ας συσπειρωθούμε και ας αποτελέσουμε την προθήκη των ιδεών και ιδανικών των πανανθρώπινων αξιών της δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης, της Ειρήνης της Ελευθερίας.

Ελένη Γκινάλα- Καραντανέλλη

Πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ένταση επικράτησε έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, κατά την…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: