Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι και πότε θα κάνουν τρίτη δόση στην Ελλάδα

Στις κατηγορίες των ασθενών που θα χρειαστεί να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι επιτροπές προέβησαν στη σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής

Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

Νεφροπαθείς

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή.

Άτομα με HIV λοίμωξη.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης -τρίτης- στοχεύει να θωρακίσει όσους ακόμα παραμένουν ευάλωτοι, λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό. Θα γίνεται με εμβόλιο mRNA, είπε η κ. Θεοδωρίδου και εξήγησε ότι την τρίτη δόση θα κάνουν μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι, με την μετάλλαξη Delta κολλάνε τον ιό αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

«Την 1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, θα ανοίξει η πλατφόρμα, τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση, θα κλείνουν ραντεβού με το ΑΜΚΑ τους. Σε μια εβδομάδα από σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα, την ακριβή ημέρα θα την ανακοινώσουμε στην επόμενη ενημέρωση», σημείωσε από την πλευρά του ο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  16 Νοέμβρη 2020 Σημερινό Ανακοινωθέν ΕΟΔΥ 59 Θάνατοι 440 διασωληνωμένοι 2198 νέα κρούσματαΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Σοκ προκαλεί μία φωτογραφία που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: