App Icon

Eνα νέο τραγούδι γραμμένο για τον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένο από τον Νίκο Θεοδωράκη

 Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, πολιτικός κρητικής και μικρασιατικής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα που άφησε παρακαταθήκη το όνομά και το έργο του για τις επόμενες γενεές.

Καλογραμμένη μουσική, θυμίζει μια άλλη Ελλάδα ποιο όμορφη, μια Ελλάδα που ξεχάσαμε που στολίζει τόσο όμορφα και περίτεχνα ένα τραγούδι ερμηνευμένο από τον  Νίκο Θεοδωράκη, «δημιουργήθηκε» μέσα από την καλλιτεχνική ανάγκη να τιμηθεί ο κορυφαίος δημιουργός που έφυγε πριν  λίγους μήνες από την ζωή , περνώντας πλέον στην αθανασία. Πρόκειται για μια νοσταλγική μπαλάντα, με τίτλο «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας», σε μουσική της συνθέτριας και σολίστ του ακορντεόν Ζωής Τηγανούρια και στίχους του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά και η παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. . Ένα ύφος ρεμπέτικο και συνάμα έντεχνο που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μίκης ίσως και ο Βαμβακάρης με νοσταλγική μελωδία που  σε πάει σε άλλη εποχή και η χορωδιακή εκτέλεση δείνει την παιδικοτητα αλλά και την ζωντάνια της Ελλάδας που ονειρευόταν τόσο ο Μίκης… συμπαγής, περιεκτικός ο στίχος σκιαγραφεί τόσο φωτεινά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.
Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας - Νίκος Θεοδωράκης, Ζωή Τηγανούρια, Δημήτρης Ιατρόπουλος

Ο Νίκος Θεοδωράκης εξομολογείται πως ο βασικός λόγος για τον οποίο αποδέχτηκε την πρόταση να ερμηνεύσει το κομμάτι είναι το γεγονός ότι ανταποκρίνεται σε μία διαχρονική επιθυμία του ίδιου του Μίκη να στηρίζει τους νέους δημιουργούς: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πολύ συνειδητά, είχε κοντά του νέους συνθέτες – συνεργάτες και  δημιούργησε την δική του σχολή. Οι Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σαμοΐλης  κ.α. είναι γεννήματα αυτής της σχολής.  Η επαφή μου λοιπόν με την Ζωή Τηγανούρια και το εξαιρετικό της ταλέντο στην σύνθεση, έφερε μπροστά μου όλο αυτό το σκεπτικό του Μίκη. Έτσι δεν γινόταν να αρνηθώ και δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα της, για μια πολύμορφη και πολύπτυχη συνεργασία. Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας μας,  ήρθε να εδραιώσει με την ποίηση του ο Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφοντας για τον ένα και μοναδικό Αρχιέλληνα πατέρα όλων μας, τον Πατέρα της Ελληνοσύνης.

διάβασε και αυτό  Oι νεκροί της Μarfin περιμένουν δικαίωση

Την εσωτερική ανάγκη του να αποτυπώσει με λέξεις τα συναισθήματα του για τον μεγάλο Έλληνα εμβληματικό δημιουργό εξομολογείται ο Δημήτρης Ιατρόπουλος: «Αμέσως μόλις ο Μίκης παρέδωσε το σώμα του στην ελληνίδα γη, ένιωσα πως έπρεπε να τον ονομάσουμε οριστικά απέναντι στην Ιστορία. Σ’ αυτό με φύσηξε η 62χρονη, φιλία και συνεργασία μας. Εμπιστεύτηκα  αυτό το ριμάτο ποίημα στην Ζωή Τηγανούρια, μοναδική σολίστα και εμπνευσμένη συνθέτιδα η οποία κιόλας έχει ανοίξει πανιά για παγκόσμια καταξίωση. Tο μελοποίησε πάνω σ’ έναν αμιγώς ελληνικό ρυθμό και με πολλή ευαισθησία το ερμήνευσε ο ίδιος ο γιός του Μίκη, ο Νίκος, και μας γέμισε με δημιουργική χαρά».

Η συνθέτρια του τραγουδιού Ζωή Τηγανούρια μιλάει για  την υψηλή ευθύνη που νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν καλείται να εκφράσει μέσα από το έργο του ένα παγκόσμιο ιστορικό  σύμβολο, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης: «Ένιωσα μεγάλη ευθύνη μέσα από τον απέραντο σεβασμό μου στον  Μίκη  Θεοδωράκη και την βαθιά μου εκτίμηση στον ποιητή, που χωρίς δεύτερη σκέψη με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Και μπήκα έτσι σ’ ένα βαθύ μουσικό ταξίδι δημιουργικής συγκίνησης. Με βοήθησαν σ’ αυτό, τόσο ο Νίκος, που έχει φαίνεται κληρονομήσει απ τον μεγάλο του πατέρα, τον αυστηρό δωρικό τρόπο στη συμπεριφορά του αλλά και στην ερμηνεία του, όσο και τα εκπληκτικά  παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, τα ελληνάκια μας, που για τη δική τους γενιά, δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι. Η μορφή του Μίκη κι ο στίχος του Ποιητή, με οδήγησαν  σ΄ αυτό που θα ακούσετε» δηλώνει η ίδια.

Χριστιάνα Θεοφάνους

 

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Παπαφλέσσας. Ο μπουρλοτιέρης των ψυχών!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Σπουδαία εντός έδρας νίκη κατάφερε να πανηγυρίσει η Καλλιθέα, η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel