Επετειακή Συναυλία Ιδρυμα Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Δακρυσμένη Μικρασία” στη Καλλιθέα

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η επετειακή συναυλία στο Πολυχώρο πολιτισμού και νεολαίας του Δήμου Καλλιθέας με το ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και της ορχήστρας «ΟΡΙΜΑΑ» (Ορχήστρα ιδρύματος μουσικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών), με τίτλο «Δακρυσμένη Μικρασία…»

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ο οποίος μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Μακαριωτάτου προς όλους τους συντελεστές και τους παρευρισκομένους.

Στο λόγο του ο Γ. Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος ανέφερε: « Η ήδη από τότε διαμορφωμένη μουσική παράδοση της Μικρασίας σε συνδυασμό με την καταστροφή που υπέστη το 1922, δημιούργησε μια νέα μουσική παράδοση.

Η νέα αυτή μουσική ήταν τραγούδια βασισμένα στο θρήνο, την πίκρα για τον ξεριζωμό από την μάνα πατρίδα, την Ιωνία. «Αχ ανατολή, γή της Ιωνίας, γή Ελληνική», η δραματοποιημένη αποτύπωση των συναισθημάτων γίνεται απόλυτα ρεαλιστική και ταυτίζεται με το συναίσθημα του πόνου που εκφράζουν οι ανώνυμοι και επώνυμοι λαϊκοί στιχουργοί.

Παράλληλα όμως πάντα στα τραγούδια αυτά βρίσκουμε στίχους ελπίδας και προοπτικής για την χαμένη πατρίδα, «θα΄ρθουν πάλι στους αιώνες τ΄Αλεξάνδρου οι Μακεδόνες». Η συμβολή όλων μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ. Πάντοτε να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και τα τραγούδια μας. Πρωτοβουλίες όπως του Ιδρύματός μας αλλά και του Δήμου Καλλιθέας, που με αγάπη μας φιλοξενεί, πρέπει να συνεχίζονται και να αποτελούν μνημόσυνο για τις ψυχές των χαμένων και των ξεριζωμένων».

Παρόντες ήσαν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλλιθέας, Κωνσταντίνος Ευσταθίου, καθώς και κληρικοί των ενοριών της Καλλιθέας. Την ορχήστρα του ιδρύματος απαρτίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο, Ιορδάνης Κουζηνόπουλος στο λαούτο και τραγούδι, Γιάννης Γευγελής στα κρουστά, Κωσταντίνα Πάτση στο τραγούδι. Μουσική επιμέλεια και σαντούρι, Στέλλα Βαλάση, Καλλιτεχνική επιμέλεια, Βιολί και τραγούδι Γιάννης Παυλόπουλος, π. Ειρηναίος Νάκος, τραγούδι και παρουσίαση. Την εκδήλωση ελάμπρυνε με την καλλιτεχνική του παρουσία ο σπουδαίος ερμηνευτής και βιρτουόζος στο κανονάκι Μάνος Κουτσαγγελίδης.

διάβασε και αυτό  Ηλίας Σουκαράς Βρέθηκε νεκρός σε εργοτάξιο του παραλιακού μετώπου στην Καλλιθέα

Φωτορεπορταζ Ιωάννης Πεφανης

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχηματίζουν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: