«Επικάλυψη του Ποταμού Ιλισσού» στην Καλληθεα

17 Σεπτεμβρίου στις 21.00 «Επικάλυψη του Ποταμού Ιλισσού» (Φιλαρέτου και Παναγή Τσαλδάρη, Καλλιθέα).

Στα πλαίσια των πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Λεσβιακων Σωματείων Αττικής παρουσιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στην Επικάλυψη του Ποταμού Ιλισσού η θεατρική παράσταση “Θεόφιλος

Ο Θεόφιλος «ξαναζωντάνεψε» στις 7 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση του Θοδωρή Προκοπίου (μία από τις πολλές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου) στο κατώφλι του σπιτιού όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το «Σπίτι του Θεόφιλου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυση του πολιτιστικού ομίλου «Στέγη Θεοφίλου».

Νωρίτερα, στις 20 Αυγούστου στο Δημοτικό σχολείο της Ανεμώτιας στο πλαίσια της 5ης Γιορτής Αμπελουργίας, στις πλαγιές του ηφαιστείου, στη δυτική Λέσβου, ο Θεόφιλος βρήκε και πάλι τον αργό βηματισμό του, πάτησε και πάλι το χώμα της πατρίδας του, ανάμεσα σε μέρη πλημμυρισμένα από τη μυρωδιά της ελιάς, της πέτρας και του αμπελιού, μα πάνω απ’ όλα από τη δική του παρουσία που δε χάθηκε πότε… Μέσα από το υπέροχο κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου και κυρίως την καθηλωτική ερμηνεία του Θοδωρή Προκοπίου, συνομίλησε και πάλι με τον πατέρα του, τη μάνα του, τους συντοπίτες του, τη Σμυρνιά Αθηνά, τη μεγάλη του αγάπη…

Συνομίλησε με τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τη Σμύρνη, τα μέρη που έζησε και δημιούργησε, τις εικόνες που τον ενέπνευσαν ώστε να ζωγραφίσει «ήρωες ξανά, από τη γενιά των δράκων.» Μας θύμισε τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο να ακολουθεί τα όνειρα του, όποιο κι αν είναι το κόστος…Και για τον λαϊκό ζωγράφο μας Θεόφιλο δεν ήταν και μικρό το κόστος.

διάβασε και αυτό  Νονός η Επιστροφή! Ο Δήμος Καλλιθέας και 50 Δήμοι συμμετέχει στη δράση '' 'Ολοι μαζί μπορούμε''

Για χρόνια ήταν στον τόπο του ο ζερβοχέρης, ο αλαφροΐσκιωτος, το ορφανό που όλοι λυπόνταν, αλλά απέφευγαν…ένας «εξόριστος» στην ψυχή. Αυτά που έβλεπε δεν τα έβλεπαν οι άλλοι. Μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα. Το δρόμο που χάραξε ο ίδιος και ο Γιαννούλης Χαλεπάς που είναι για την Ελλάδα δυο μορφές της τέχνης συνδεδεμένες τόσο με τη λαϊκή ψυχή και ιδιοσυγκρασία, όσο και με το μεγαλείο του πολιτισμού.

Το δρόμο που άνοιξαν για να είμαστε αυτό που είμαστε: χώμα ελληνικό και πνεύμα του απείρου και του πολιτισμού που ξεπηδά και αναδύεται μέσα από το λαό, την παραδοσιακή τεχνική, τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου και την ιστορία του. Η ερμηνεία του Θοδωρή Προκοπίου είναι τόσο μελετημένη και σωστά καθοδηγημένη από τον σκηνοθέτη Νίκο Βερλέκη!

Τα χρόνια της εμπειρίας και η πορεία στο σανίδι αποδεικνύονται περίτρανα από την σοφή χρήση των τεχνικών του,​ ​ ​ την καθαρή λαλιά χωρίς τερτίπια, μα μόνο με αλήθεια…Ήταν στιγμές που νομίζαμε πως πράγματι έχει ξεπηδήσει από τις πύλες του Άδη ο Θεόφιλος…πως στέκει μπρος μας αληθινά με τη φουστανέλα του, τα πινέλα και το δισάκι του. Μοναδικός και υπέροχος μέσα στην απλότητα του.

Η μουσική μοναδικά επιλεγμένη από τον Δημήτρη Κοντογιάννη,​ μέσα από το ντόπιο ρεπερτόριο, έντυσε την παράσταση και τόνισε τα κρεσέντο της. Τα σκηνικά της Ανθής Σοφοκλέους δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά…

Δύο πίνακες του Θεόφιλου και στο κέντρο μόνο η παρουσία του ίδιου…Απλότητα μέσα στο μεγαλείο. Η σκηνοθεσία φάνηκε να είναι μια μαγική ενορχήστρωση όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα.

διάβασε και αυτό  Δημήτρης Κάρναβος-Δημήτρης Παπαθανάσης στα αντιπλημμυρικά έργα στις Τζιτζιφιές

Η παράσταση “Θεόφιλος” δεν είναι μια ακόμη παράσταση.

Είναι προσφορά στην τέχνη και στον πολιτισμό του τόπου μας, είναι προσφορά στο λαό μας μέσα από τον οποίο ξεπηδούν πάντα ήρωες από τη γενιά των δράκων… Κατερίνα Φουντή, Θεατρολόγος- Καθηγήτρια Χορού

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας  κατά την τελετή έναρξης  έτους…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: