ΚοινωνίαΚορωνοιοςΥγεία

Επιρροή Κορωνοϊού στον Εγκέφαλο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, στα νευροπαθολογικά τμήματα διεθνώς, οι επιστήμονες πάλευαν με μία ερώτηση: Πρέπει να ανοίξουν τα κρανία των ασθενών που πέθαναν από την Covid-19 και να εξετάσουν τον εγκέφαλό τους;

Το προσωπικό που κάνει αυτοψίες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ήταν διστακτικό. Το πριόνι στα οστά δημιουργεί σκόνη και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν εκδώσει μια προειδοποίηση για τις σορούς Covid ασθενών – τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις αυτοψίες θα μπορούσαν να είναι ένας μολυσματικός κίνδυνος.

Αλλά καθώς γινόντουσαν δεκτοί περισσότεροι ασθενείς και περισσότεροι άρχισαν να πεθαίνουν, οι ερευνητές αποφάσισαν να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρχίσουν να συλλέγουν τον εγκεφαλικό ιστό», δήλωσε ο νευροπαθολόγος του Κολούμπια, Πίτερ Κάνολ (Peter D. Canoll).

Τον Μάρτιο του 2020, σε δωμάτιο απομόνωσης, η ομάδα του Κολούμπια εξήγαγε έναν εγκέφαλο από έναν ασθενή που είχε πεθάνει από σοβαρό Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τους επόμενους μήνες, θα εξέταζαν δεκάδες ακόμη. Το πριόνι χρησιμοποιήθηκε και αλλού για κρανία. Στη Γερμανία, οι επιστήμονες έκαναν αυτοψίες εγκεφάλου – παρ’ όλο που οι ιατρικές αρχές δεν το συνιστούσαν. Οι ερευνητές έψαχναν στον εγκέφαλο για βλάβη – και για τον ίδιο τον ιό. Στην αρχή της πανδημίας, η κατανόηση του πώς ο ιός επηρέασε το νευρικό σύστημα ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Ο Σ. Αντριου Τζόζεφσον (S. Andrew Josephson), πρόεδρος της Νευρολογικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και αρχισυντάκτης του ακαδημαϊκού περιοδικού «JAMA Neurology», δήλωσε: «Είχαμε εκατοντάδες παρατηρήσεις γιατί είναι δύσκολο να καταλάβεις αν μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν καμία σχέση με το Covid».

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 638 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 321 στην Αττική - 25 νεκροί

Οι ασθενείς ανέφεραν οπτικές και ακουστικές διαταραχές, ίλιγγο και μυρμήγκιασμα, μεταξύ άλλων συμπτωματικών συμπτωμάτων. Μερικοί έχασαν την αίσθηση της όσφρησης ή η όρασή τους διαστρεβλώθηκε. Εβδομάδες ή μήνες μετά την αρχική έναρξη των συμπτωμάτων, μερικοί παραμένουν πεπεισμένοι ακόμη και μετά από μια ήπια περίοδο του κορωνοϊού περί επίμονης «ομίχλης εγκεφάλου».

Ακόμη και όταν η πανδημία φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέφτοντας κάτω από τον μέσο όρο 20.000 νέων κρουσμάτων καθημερινά, θα χρειαστούν χρόνια για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που ο ιός προσβάλλει τον εγκέφαλο. Οι νεκροψίες αυτών που ασθένησαν έδειξαν θρόμβωση στον εγκέφαλο και άλλα σημάδια οξείας βλάβης. Προσφέρουν λίγα στοιχεία ότι ο ιός επιτίθεται απευθείας στο όργανο. Πέρα από αυτό, πολλές άλλες νευρολογικές λεπτομέρειες του Covid παραμένουν άγνωστες.

Πολλοί νευρολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζόζεφσον, υποψιάζονται ότι συχνά ευθύνεται ο ιός, ακόμα κι αν ο μηχανισμός δεν έχει ακόμη κατανοηθεί. «Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι υπάρχει κάτι νευρολογικό, τόσο έντονα όσο και μη έντονα», είπε.

Ο Τζόζεφσον έχει μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να ενεργεί σαν απλός έρπης, ο οποίος συνήθως προκαλεί κρύες πληγές και σε σπάνιες περιπτώσεις επικίνδυνο πρήξιμο του εγκεφάλου γνωστό ως εγκεφαλίτιδα. Αυτό το πρήξιμο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Και μερικές φορές, εβδομάδες ή μήνες αργότερα, ο ασθενής επιδεινώνεται όχι λόγω του ιού αλλά λόγω αυτοάνοσης επίθεσης.

«Είναι μια υπέροχη αναλογία», είπε ο Τζόζεφσον. «Μια αρχική ιογενής λοίμωξη, μια αντίδραση αντισωμάτων και επίμονα νευροψυχιατρικά προβλήματα».

Πηγή: ekirikas.com


Facebook Comments Box

Απάντηση