ESG: Ο νέος, σύγχρονος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από 2 Αυγούστου

Αφορά εταιρείες με προηγμένη πολιτική περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης 

Από τις 2 Αυγούστου ένας νέος, σύγχρονος, δείκτης τιμών μετοχών εταιρειών θα εγκαινιαστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών πρόκειται για τον νέο δείκτη περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την πλευρά της προσβλέπει στην αύξηση του αριθμό των συμμετεχουσών εταιρειών και αν είναι δυνατόν στην προσχώρηση όλων των εξήντα επιχειρήσεων που συμμετέχουν  στον Γενικό Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας. Ήδη βέβαια καταγράφεται αξιοσημείωτη βελτίωση όσον αφορά τη σχετική πληροφόρηση των εταιρειών.

Στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ανέρχεται στα 15,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στην Coca Cola, τον ΟΤΕ και την Alpha Bank με 10% έκαστη και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 9,3%.

Υψηλή προτεραιότητα για το χρηματιστήριο αποτελεί η σταθερή βελτίωση των παρεχόμενων πληροφοριών σχετικά με τα θέματα της βιωσιμότητας, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου δείκτη. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που απαρτίζουν το δείκτη είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού η κινητοποίηση για την παροχή περισσότερων πληροφοριών καθιστά τις εταιρείες ελκυστικές από τη θεσμική κοινότητα, εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

διάβασε και αυτό  Αρχίζει στις 10 Μαΐου το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Προκειμένου να εισαχθεί κάποια εταιρεία στο δείκτη θα πρέπει να ανήκει στην Κύρια Αγορά, να έχει ελεύθερη διασπορά της τάξης του 15% και άνω και η βαθμολογία της στα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30. Ο δείκτης θα αναθεωρείται κάθε Νοέμβριο. Ωστόσο, φέτος η αναθεώρηση θα γίνει τον Οκτώβριο και θα σταθμίζεται κάθε εξάμηνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την παρουσίαση του νέου δείκτη το Χ.Α. ανέφερε ότι προωθεί την αγορά των Green Bonds και στο τέλος του 2021 θα υπάρξει επίσης σχετική ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία της.

Χρησιμότητα

Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) διαφαίνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να χαράσσουν αποτελεσματικές πολιτικές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο βιώσιμη είναι μία εταιρεία και κατά πόσον είναι καλά εξοπλισμένη, ώστε να διαχειριστεί τις μεταβολές στο χώρο όπου δραστηριοποιείται. Συνεπώς, βασικό κριτήριο για την επιτυχή δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG είναι ο καθορισμός των παραγόντων που συνδέονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία, οι οποίοι είναι ουσιαστικοί για την επιχείρηση και τους μετόχους της.

Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που επηρεάζουν ή είναι καθοριστικά για τη λειτουργία τους. Επίσης, οφείλουν να εξηγούν τον τρόπο, με τον οποίο τέτοιου είδους θέματα επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να θέτουν σε ισχύ τις πολιτικές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης ESG δημιουργήθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το εργαστήριο Επενδυτικών εφαρμογών του ΕΚΠΑ, έπειτα από έρευνα σε 170 εισηγμένες εταιρείες, εκ των οποίων οι 106 έστειλαν απαντήσεις. Στο ερωτηματολόγιο που απέστειλαν, περιλαμβάνονταν 76 ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Επίσης, η έρευνα ελάμβανε υπόψιν τα δημοσιευμένα στοιχεία της κάθε εταιρείας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι από τις 30 εταιρείες με την καλύτερη κατάταξη, οι 23 είναι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

διάβασε και αυτό  Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία έχει σημαντική συμβολή στον εθνικό πλούτο

Άρθρο του Γεράσιμου Ζώτου

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/7/2021 21:00 ΣΙΝΕ ΘΕΡΙΝΟΝ & 22:00 ΣΙΝΕ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ Προβολή…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: