Έτοιμα τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αφού η ΑΑΔΕ προχωρά σε έκδοση των σημειωμάτων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την ώρα μάλιστα που έκλεισε ήδη η εφαρμογή του Ε9 και τα ειδοποιητήρια θα σταλούν σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να κάνουν, πλέον, άλλες τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για να «ξεφουσκώσουν» το φόρο.

Η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Σίγουρα, το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου έως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι πολύ μικρό. Παρόλα αυτά, θεωρείται δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Η τελική απόφαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού θα ληφθεί από το υπουργείο και θα εξαρτηθεί –έως ένα βαθμό– από το πότε θα ολοκληρωθεί τελικά η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (ενδέχεται να δοθεί και ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής τους).

Στα 95 εκατ. ευρώ οι απαλλαγές

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020. Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει το φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020, με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί, αντίστοιχα.

διάβασε και αυτό  Tα πέντε βήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα 2

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος, περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι, ενώ πέρσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. ευρώ, φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι εκπτώσεις

Πάγια, προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Τα «λάθη» στο Ε9 που «φουσκώνουν» το λογαριασμό

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις είναι τα εξής:

  • Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.
  • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
  • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
  • Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια
διάβασε και αυτό  Εβδομάδα πληρωμών

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, και εάν δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση ή μεταβολή στην εισοδηματική κατάσταση η οποία να οδηγεί σε έκπτωση 50% ή απαλλαγή, θα είναι ο ίδιος με τον περσινό. Υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν φέτος έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με τη μείωση των εισοδημάτων στη σκιά της πανδημίας να δίνει πρόσθετες ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων.

Την ίδια ώρα, 3 + 1 μία δόσεις στην Εφορία καλούνται να «σηκώσουν», έως το τέλος του μήνα, οι φορολογούμενοι που άφησαν για την τελευταία ώρα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, και όπως μαρτυρούν τα στατιστικά της ΑΑΔΕ ξεπερνούν ακόμα τις 400.000. Έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν υποβάλει μέχρι τώρα τις δηλώσεις τους σε ένα σύνολο που υπερβαίνει τα 6,4 εκατ. και η προθεσμία μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 17 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις, έως το τέλος του μήνα η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, και επίσης έως το τέλος του μήνα η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ένα τετραπλό, «βαρύ» για πολλούς φορολογούμενους ραντεβού, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαν τηρηθεί τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα, αν χρειαστεί και δεν προβλέπεται…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: