App Icon

Eurogroup: Αδιέξοδο και αναβολή για αύριο.

Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε σήμερα στις 9 το πρωί πως «ανέστειλε»  τις εργασίες του συμβουλίου έως αύριο.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Μάριο Σεντένο ανέφερε τα εξής «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων ήλθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ανέστειλα το Eurogroup και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: Ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας  εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού (για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες) και μια δέσμευση για ένα ευμέγεθες σχέδιο ανάκαμψης».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την άκαρπη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τα εξής: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ με ανάρτηση στο twitter ανέφερε: «Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την οικονομική αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού. Θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση αύριο. Με τον Όλαφ Σόλτς καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας».

διάβασε και αυτό  Μ. Βαρδινογιάννη: Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει η Ελπίδα!

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν τα βασικά θέματα που έως τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ανοικτά: Το «δημοσιονομικό εργαλείο» της ζώνης του ευρώ, ήτοι ένα «recovery fund» που θα εκδίδει κοινό χρέος, αλλά και οι όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κρατών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου δυναμικότητας 450 δισ. ευρώ,  το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Το Ταμείο αυτό θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από έκτακτες ή τακτικές εισφορές από τα κράτη-μέλη. Στο Eurogroup των 16 ωρών δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό.

Ένα δεύτερο ζήτημα που δυσχέρανε τις συζητήσεις είναι οι προϋποθέσεις στη βάση των οποίων ο ESM θα χορηγεί πιστώσεις στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Ιταλία ζήτησαν να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους, ωστόσο Γερμανία και Ολλανδία ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τον ESM ως εκδότη χρέους.

Σημειώνεται πως η ευρωζώνης προωθεί ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ κατά της κρίσης του κορωνοϊού. Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την άντληση 240 δισ. ευρώ με ελαστικές προϋποθέσεις, την χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

διάβασε και αυτό  Σαν σήμερα κάηκε η Παναγία των Παρισίων :Χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικότερου ναού της Γαλλίας.

Μετά την αναστολή του Eurogroup η προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση του Τύπου των Μάριο Σεντένο, Πάολο Τζεντιλόνι και Κλάους Ρέγκλινγκ, αναβάλλεται για αύριο.

Τέλος, η αναστολή θα δώσει τη δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να διαβουλευτούν με τους αρχηγούς των κρατών τους και να αναληφτούν πρωτοβουλίες στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Οι βοριάδες θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση, όμως θα πνέουν στα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: