Ο Γαλλίας Εμμανουήλ εξελέγη Μητροπολίτης Χαλκηδόνος – Εκπτωτος ο Αθανάσιος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκλέχθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου παμψηφεί Μητροπολίτης Χαλκηδόνος από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε διαδοχή του μέχρι τώρα Μητροπολίτη Αθανασίου, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος κήρυξε έκπτωτο και τον κατέταξε στις τάξεις των εφησυχαζόντων.

Η απόφαση αυτή για τον κ. Αθανάσιο ελήφθη λόγω σωρείας αντικανονικών πράξεων, καθώς και απείθειας και ασέβειας προς το πρόσωπο του Πατριάρχη και τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου. Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ είναι εκ των πλέον κορυφαίων και Θεολογικώς ευπαίδευτων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και εκ των στενότερων συνεργατών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σηματοδοτεί ανακατάταξη στη διοίκηση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλες προοπτικές.

Επίσης, έγιναν εκλογές Επισκόπων για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και την Εξαρχία Μελίτης (Μάλτα).

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, είπε: «Η εκλογή μου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο σήμερα στην ιστορική και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, τη προτάσει του Παναγιωτάτου, περιποιεί υψίστη τιμή για μένα. Αισθάνομαι την μεγάλη ευθύνη και ανταποκρίνομαι σ’ αυτό το νέο κάλεσμα της Εκκλησίας με φόβο Θεού. Μάθαμε στην Εκκλησία να υπακούμε πάντοτε. Οπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος ‘πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε’».

Τόνισε πως «η διακονία μου στη Διασπορά εμπλουτίζεται με μια νέα προοπτική που δίδει η διακονία στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην διαποίμανση αυτής της Γεροντικής Ιεράς Μητροπόλεως, της οποίας τον θρόνο εκόσμησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες μορφές όπως ο Χαλκηδόνος Μελίτων, ο Παναγιώτατος και ο νυν Μητροπολίτης Γέρων Νικομηδείας Ιωακείμ.

διάβασε και αυτό  Αλίμονο σε αυτούς που καταστρέφουν και βεβηλώνουν Ιερούς χώρους

Ζητώ τις προσευχές όλων σας ώστε να φανώ άξιος των προσδοκιών του Πατριάρχου μας και να ευαρεστήσω Θεώ και ανθρώποις».

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:

«Συνήλθε σήμερον, Τρίτην, 16ην Φεβρουαρίου 2021, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, πρώτην ημέραν των εργασιών της του μηνός Φεβρουαρίου.

Κατ’ αυτήν:

1) Το ιερόν σώμα, ακούσαν και συνεκτιμήσαν όγκον αποδεικτικού υλικού μετά σωρείας αντικανονικών πράξεων, ως και την επιδειχθείσαν απείθειαν και ασέβειαν του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου Προκαθημένου και προς τον θεσμόν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εκήρυξεν αυτόν έκπτωτον του θρόνου της επαρχίας αυτού και κατέταξεν αυτόν μεταξύ των σχολαζόντων Ιεραρχών του Θρόνου ως Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος.

2) Εις την ουτωσί κενωθείσαν Γεροντικήν Μητρόπολιν εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εις δε την χηρεύσασαν Ιεράν Μητρόπολιν Γαλλίας ετοποθετήθη προσωρινώς και μέχρι της πληρώσεως αυτής ως Πατριαρχικός Επίτροπος ο εν αυτή διακονών ως Βοηθός Επίσκοπος Θεοφιλέστατος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

3) Εισηγήσει της Α. Θ. Παναγιότητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη Μητροπολίτης Κρήνης και διωρίσθη ως Πατριαρχικός Εξαρχος επί κεφαλής της νεοσυστάτου Εξαρχίας Μελίτης (Μάλτας). Ούτος ετέλεσεν αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα και την Ευχαριστίαν, καθώς συνέπεσε να παρεπιδημή εν Φαναρίω.

4) Κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, εξελέγησαν δύο Βοηθοί παρ’ αυτώ Επίσκοποι και δη:

α) ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ραφαήλ Παβούρης (εκ Λέσβου) υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ιλίου, και

διάβασε και αυτό  Ο Ύμνος εις την ελευθερίαν στο Κρυφό Σχολειό της Καλλιθέας

β) ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Σάββα (εκ Κύπρου) υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κλαυδιουπόλεως.

Απασαι αι ως άνω εκλογαί εγένοντο ομοφώνως και παμψηφεί».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (Αδαμάκης) γεννήθηκε στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης την 19η Δεκεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και πραγματοποίησε ευρύτερες σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων παράλληλα προς τις Θεολογικές του σπουδές στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων. Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων, το δε επόμενο έτος το προδιδακτορικό δίπλωμα εκ του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV) στην Ιστορία των Θρησκειών.

Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1985. Το 1987 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (Master) εκ της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, διατελέσας και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ Βρυξελλών. Επί εικοσαετία (1994-2014) διηύθυνε το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Βελγίου.

Την 20ή Ιανουαρίου 2003 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Γαλλίας, ενώ του ανετέθη παράλληλα και η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδοξίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να κατέχει την θέση του Προέδρου των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων μετά του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος KAICIID της Βιέννης, είναι Συντονιστής (co-moderator) του Διεθνούς Οργανισμού Religions for Peace και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ). Μετέσχε πολλών οικουμενικών και επιστημονικών συνεδρίων.

διάβασε και αυτό  1η Φεβρουαρίου Άγιου Τρύφωνα των Αμπελουργών προστάτης

Την 16η Φεβρουαρίου 2021 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
O Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων τιμάται από την Εκκλησία μας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel