App Icon

Στην τελική ευθεία το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας

  Ξεκίνησε την  Πέμπτη 31/3/2022 και τρέχει  εως την την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου τρέχει  η δημοπράτηση  του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας» με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια € με το ΦΠΑ ,με φορέα κατασκευής τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.  Οι ενδιαφερόμενες εργολαβικές εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ακτίου Βόνιτσας.
 Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Βονιτσάνικης κοινωνίας με σκοπό την ενδυνάμωση του προφίλ της σε μια ευρύτερη περιοχή που καλπάζει στον τουριστικό τομέα. Προβλέπεται να την καταστήσει πιο ελκυστική και να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Θα προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες ελλιμενισμού και θα αναδιαμορφωθεί και η χερσαία ζώνη ώστε και αυτή να αναβαθμιστεί ενταγμένη σε ένα όμορφο περιβάλλον που αποτελείται από το μοναδικό κάστρο, τον Αμβρακικό, την παλιά πόλη της Βόνιτσας κ.λπ. Όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Αποστολάκης παλιότερα, πρόκειται για ένα έργο με ιστορία 35 ετών. Η ιδέα και οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν το έτος 1987 επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Ασημάκη και συνεχίστηκαν στις θητείες των Δημάρχων, αείμνηστου Άγγελου Αποστολάκη και Νίκου Αρνή. «Όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και εμπόδια, τα οποία με επιμονή, με εντατική προσπάθεια και με την συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου μας καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε», τονίζει ο κ. Αποστολάκης που ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες τους, αλλά και τον Βονιτσάνο βουλευτή Κώστα Καραγκούνη.
«Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία (μνημόνια – κορωνοϊός), θεωρούμε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής μπορούν να δώσουν ελπίδα και ζωή στον τόπο μας και στην νέα γενιά. Το Τουριστικό καταφύγιο Βόνιτσας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Βόνιτσας αλλά συνολικά του Αμβρακικού κόλπου. Με την Δύναμη των πολιτών – συνεχίζουμε» κλείνει ο Γιώργος Αποστολάκης.
Η υπογραφή της απόφασης έγινε στις 28/12/2020 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το έργο περιλαμβάνει 106 θέσεις ελλιμενισμού μήκους μέχρι 25 μέτρων. Το τουριστικό καταφύγιο έχει εμβαδό χερσαίας ζώνης 3.905 m2 και θαλάσσιας 62.018 m2.

Το έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένα όλες τις κατασκευές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού λιμένα για τον ασφαλή ελλιμενισμό 106 σκαφών αναψυχής, μήκους μέχρι 25 m, με τα εξής χαρακτηριστικά:
– εμβαδό χερσαίας ζώνης 3.905 m²
– εμβαδό θαλάσσιας ζώνης 62.018 m²
-ενίσχυση θωράκισης του υφιστάμενου κυματοθραύστη μήκους περίπου 300 m
– επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος σε μήκος 16,70 m
– ράμπα ανέλκυσης/ καθέλκυσης σκαφών
-πόντιση 3 πλωτών προβλητών πρόσδεσης σκαφών και μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέντζα)
-κτιριακές υποδομές 300m² (κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο)
– Η/Μ εγκαταστάσεις (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ)
– σταθμός καυσίμων και παραλαβής αποβλήτων
-πλήρως διαμορφωμένη χερσαία ζώνη (οδικό δίκτυο, θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου, ζώνη περιπάτου κ.α.)
Σε όλες τις θέσεις ελλιμενισμού σκαφών προβλέπεται εγκατάσταση πυρόσβεσης και η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, θα παρέχονται υπηρεσίες τηλεφώνου και δυνατότητας σύνδεσης με το διαδίκτυο.

διάβασε και αυτό  Μαραθώνιος Αθήνας 2021 – Στο πλευρό των δρομέων ο καιρός – Τα δύο αρνητικά στοιχεία

Αναμόρφωση της χερσαίας ζώνης
Η χερσαία ζώνη του καταφυγίου τουριστικών σκαφών οριοθετείται προς βορρά από την επέκταση του υφιστάμενου παραλιακού κρηπιδώματος, προς δυσμάς από το υφιστάμενο τοιχίο στον πόδα του παρακείμενου πρανούς, προς ανατολάς από το μέτωπο του παραλιακού κρηπιδώματος και προς νότο από την είσοδο του καταφυγίου. Η συνολική επιφάνεια της χερσαία ζώνης είναι 4 στρέμματα περίπου.
Στο χερσαίο χώρο του καταφυγίου αναπτύσσονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δόμησης 300 τ.μ. και τα δίκτυα Η/Μ παροχών, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του καταφυγίου και διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος.
Οι απαραίτητες υποδομές για τις λειτουργίες και χρήσεις της χερσαίας ζώνης έχουν ως εξής:
• Κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο (πέργκολα), συμπεριλαμβανομένου του χώρου Η/Μ εγκαταστάσεων (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ.)
• Θέσεις στάθμευσης οχημάτων
• Ζώνες πρασίνου
• Φυλάκιο εισόδου
• Χώρος σταθμού καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων πλοίων και χώρος υπόγειων δεξαμενών.

επιμέλεια ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας
πηγή Δήμος Ακτίου Βόνιτσας ,agrinio press,xiromero press
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Πλαφόν στις τιμές στο αρνί και το κατσίκι προκειμένου «να…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel