Η στάθμη των υδάτων μιας από τις μεγαλύτερες πλωτές οδούς της Ευρώπης πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκθέτοντας περισσότερους από 20 κυβόλιθους σε μια έκταση κοντά στην πόλη Prahovo στην ανατολική Σερβία.
Πολλά από τα εκτεθειμένα πολεμικά πλοία αποτελούν κίνδυνο για τη ναυτιλία καθώς πολλά από αυτά εξακολουθούν να περιέχουν πυρομαχικά και εκρηκτικά.
Πολλά από τα εκτεθειμένα πολεμικά πλοία αποτελούν κίνδυνο για τη ναυτιλία καθώς πολλά από αυτά εξακολουθούν να περιέχουν πυρομαχικά και εκρηκτικά. (Reuters)

Η χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης εδώ και χρόνια έχει ωθήσει τον πανίσχυρο ποταμό Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκθέτοντας τους κύβους δεκάδων φορτωμένων με εκρηκτικά γερμανικά πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο λιμάνι της Σερβικής πόλης Prahovo.

Τα πλοία ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που βυθίστηκαν κατά μήκος του Δούναβη από τον στόλο της ναζιστικής Γερμανίας στη Μαύρη Θάλασσα το 1944 καθώς υποχώρησαν από τις προελαύνουσες σοβιετικές δυνάμεις και εξακολουθούν να εμποδίζουν την κυκλοφορία των ποταμών σε χαμηλά επίπεδα νερού.

Ωστόσο, η φετινή ξηρασία –– που οι επιστήμονες θεωρούν ως συνέπεια της παγκόσμιας θέρμανσης–– έχει εκθέσει περισσότερους από 20 χάλκινους σε ένα τμήμα του Δούναβη κοντά στο Πράχοβο στην ανατολική Σερβία, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και αποτελούν κίνδυνο στη ναυτιλία.

«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, ανθρώπους του Πραχόβου», είπε ο Βέλιμιρ Τραϊλόβιτς, 74 ετών, συνταξιούχος από το Πράχοβο που έγραψε ένα βιβλίο για τα γερμανικά πλοία.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία κινδυνεύουν επίσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Ρουμανία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ποτάμι.

Εξόρυξη πυρομαχικών, εκρηκτικών

διάβασε και αυτό  Βραζιλία: Αυξήθηκε κατά 22% η αποψίλωση του Αμαζονίου τον τελευταίο χρόνο

Μήνες ξηρασίας και υψηλές θερμοκρασίες έχουν εμποδίσει την κυκλοφορία των ποταμών σε ζωτικής σημασίας αρτηρίες σε άλλα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Στη Σερβία, οι αρχές έχουν καταφύγει σε βυθοκόρηση για να διατηρήσουν ανοιχτές τις λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη.

Από το Prahovo, μερικοί από τους Hulks έχουν περιορίσει το πλωτό τμήμα σε αυτό το τμήμα του Δούναβη σε μόλις 100 μέτρα από τα 180 μέτρα.

Διάσπαρτα στην κοίτη του ποταμού, μερικά από τα πλοία εξακολουθούν να καυχιούνται πυργίσκους, γέφυρες διοίκησης, σπασμένους ιστούς και στριμμένα σκαριά, ενώ άλλα βρίσκονται κυρίως βυθισμένα κάτω από όχθες άμμου.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τη διάσωση των σκουπιδιών και την αφαίρεση πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Το κόστος της επέμβασης υπολογίστηκε στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Reuters-TRT WORLD