App Icon

Γιάννης Οικονόμου: Η κυβέρνηση είναι εδώ για όσους επλήγησαν

Ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη τύπου δήλωσε :

«Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι.

Εισαγωγικά, ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα καθήκοντα που του ανέθεσε και ανέφερε «Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλεί την ενέργειά του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα».

Θα έχουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα, συμπλήρωσε και χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα, σημείωσε: «Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος» εξηγώντας πως η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο για την κατάσβεση, την αποτροπή νέων πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε προ ολίγου το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής», γνωστοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «για να ενημερωθεί για την κατάσταση με τις πυρκαγιές αλλά κυρίως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους που μάχονται μερόνυχτα με τις φλόγες. Χρειάζονται την στήριξή μας όλοι αυτοί οι άνθρωποι» είπε. Συμπληρωματικά υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να επουλωθούν όλες οι πληγές, που άνοιξαν οι πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στη συνέχεια της ενημέρωσης στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία» και πως «Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα μέσα και απαιτείται από όλους η μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους είναι πως “είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν” θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους. Είναι ηθικά απαράδεκτο», τόνισε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η πλατφόρμα αυτή ήδη δέχεται τα πρώτα στοιχεία και λειτουργεί με εξαιρετικά απλό τρόπο. Η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα. Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και προκαταβολές 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επιπλέον, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης.

Σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης πέραν της λειτουργίας της πλατφόρμας θα ήθελα να προσθέσω ακόμη τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε, αλλά και την διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών προς την Δ.Ε.Η. συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παράλληλα, η πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης. Σήμερα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείου Εσωτερικών ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοτική κοινότητα Ιστιαίας στην Εύβοια, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου. Ανάμεσα στα άλλα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου.

Τέλος είμαι υποχρεωμένος μέσα στην καταιγίδα που ζούμε να υπενθυμίσω ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Η Κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.

Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κατά τα άλλα ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στη φωτιά στα Βίλια ανέφερε πως το γεγονός ότι καίει με όλες τις δυνάμεις εκεί, δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι μιλάμε για ένα νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων και επιβεβαιώνει όσα έχουν γραφεί σε σχετικές εκθέσεις όπως αυτή του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που δεν ήταν στα Βίλια αυτές τις ημέρες», σημείωσε προσθέτοντας πως πρόκειται για φαινόμενο με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά.

διάβασε και αυτό  Σωφρονιστικό νομοσχέδιο: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ανικανότητας του επιτελικού κράτους, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα για την ελληνική Πολιτεία και το λαό. Ανέφερε ως παράδειγμα το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει πράσινες δράσεις 11 δισ. ευρώ, συν 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1,3 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία.

«Είναι αποτυχία αυτό; Το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα «Ελευθερία» για το οποίο η χώρα μας έχει πάρει επαίνους. Το επιτελικό κράτος επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε κρίσιμες στιγμές. Το να επιχειρείται αυτού του τύπου ο συμψηφισμός για να ακυρώσει τη δουλειά που έχει γίνει είναι φτηνό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα. Υποτιμά τη νοημοσύνη και τη μνήμη των πολιτών σε ότι αφορά πρόσωπα που είχαν επιτελικούς ρόλους δίπλα σε πρωθυπουργούς, τώρα και στο πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «την ώρα της μάχης είμαστε επικεντρωμένοι μόνο σε αυτή» ενώ σε άλλη ερώτηση αν είμαστε κοντά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή τα λάθη στις πυρκαγιές, απάντησε πως αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον πρωθυπουργό.

«Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την κριτική τοπικών αξιωματούχων για την πυρκαγιά στα Βίλια, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και επανέλαβε πως το γεγονός ότι παρά τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια για 4 ημέρες, η φωτιά επιμένει, κάτι δείχνει για τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς.

διάβασε και αυτό  Καλούν Φρουζή στην προανακριτική και αποφασίζουν για Πολάκη-Τζανακόπουλο

Σε ερώτηση αν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού απάντησε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμής και αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την πανδημία και για το ενδεχόμενο μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους. «Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα», απάντησε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά για το εμβόλιο και ενώ ο σπουδαίος αθλητής του τένις είχε συμμετάσχει σε καμπάνια της κυβέρνησης, απάντησε πως δεν ήταν καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού αλλά για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν και ενημερώνουν όσοι τα έχουν σπουδάσεις και μελετήσει μέσα από το ιατρικό λειτούργημα. Σε αυτούς είναι καλό να ανατρέχουμε. Όσοι μέσα από τις επιτυχίες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για ευρύτερες ομάδες, καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιων απόψεων», υπογράμμισε.

Ρωτήθηκε επίσης αν η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά στην ενημερωτική καμπάνια στο παρελθόν ήταν με αμοιβή και απάντησε πως θεωρεί ότι δεν ήταν, όπως και η παρουσία πολλών άλλων ανθρώπων.

Επανέλαβε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνολική τοποθέτηση για το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και μέσα από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα δοθούν πληροφορίες για την επανεκκίνηση όλων των μέτρων που χρειάζονται για να πειστεί ο κόσμος να κάνει τα εμβόλια. Επ’ αυτού είπε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα αλλά τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουμε.

διάβασε και αυτό  Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ του τουρκικού όχλου κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Για την πορεία του τουρισμού ο κ. Οικονόμου είπε ότι πηγαίνει εξαιρετικά και ανέφερε ότι όχι μόνο σε προορισμούς πρώτης γραμμής, δυσκολεύεται κανείς να βρει δωμάτιο. «Κάτι σημαίνει αυτό και για τον κόσμο του τουρισμού και για την εμπιστοσύνη που εμπνέει η χώρα», σημείωσε ενώ για τις επιπτώσεις επιδημιολογικά είπε ότι «παρακολουθούμε και μετράμε την εξέλιξη της πανδημίας».

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι είναι ζήτημα τιμής η διάσωση των 8 Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Το υπουργείο εξωτερικών συντονίζει όλες τις ενέργειες. Βρισκόμαστε σε επαφή με ανθρώπους και ξένες αποστολές που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειες μέχρι να τους μεταφέρουμε στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «ΚΥΣΕΑ απανθρωπιάς» σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχει ζητήσει ενιαία στάση και να καταστεί ξεκάθαρο σε τρίτες χώρες ότι δεν θα γίνει ανεκτή η εργαλειοποίηση της κατάστασης.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω την επιλογή τους να θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής για την ελληνική επικράτεια και κυρίως για τα νησιά. Βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος το έχει καθαρό στο μυαλό του. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις 2015».

Τέλος για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τη συμφωνία. Αν κάτι θα μπορούσε να προσθέσει κανείς είναι πως αποδεικνύεται ότι είναι αφελείς και απλοϊκές εκείνες οι απόψεις που υποστήριζαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε φράκτη εισόδου για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη γειτονική χώρα».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Την τραγική είδηση έκανε γνωτσή ο δημοσιογράφος Στέφανος Δαμιανίδης Έφυγε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel