App Icon

Στην Ελλάδα τα πρώτα αντιικά χάπια για τον κορονοϊό

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών, τα οποία θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

«Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά», σημείωσε η Μίνα Γκάγκα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

«Θα δίνονται από την ίδια Επιτροπή και με τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους τρόπους με εκείνα των αντικλωνικών αντισωμάτων. Θα πρέπει να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν για την πορεία του ασθενούς. Όπως γνωμοδότησαν και οι γιατροί, δεν προκρίνεται η προμήθεια και άλλων μονοκλωνικών αντισωμάτων για να χορηγηθούν σε ασθενείς», σημείωσε η ίδια.

Δύο κρούσματα της Όμικρον

Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε η κυρία Γκάγκα, «σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο κρούσματα με Όμικρον, τα πρώτα στην Ελλάδα. Το ένα αφορά μια γυναίκα και το δεύτερο μια ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλη αιτία και βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης».

«Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, για αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι», επεσήμανε η ίδια.

Ενεργά κρούσματα στο 2,5% της χώρας

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της Όμικρον εκτός των μεγαλουπόλεων.

διάβασε και αυτό  Ντίνος Ηλιόπουλος

Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως είναι εξαιρετικό υψηλό το ιικό φορτίο, επισημαίνοντας πως «ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει κλίμα σταθεροποίησης με το ποσοστό θετικότητας να σταθεροποιείται γύρω στο 9% ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά του κύματος και είναι τα εξής: ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και πως η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σε Περιφερειακές Ενότητες από τις μεγαλουπόλεις, με σημαντική αύξηση σε νησιά όπως Κρήτη αλλά και σε περιοχές όπως Ξάνθη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Για τα σχολεία, ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».

Αύξηση κατά 10% στους θανάτους

Στο μεταξύ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα. Χθες ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως, «βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον», σημείωσε.

διάβασε και αυτό  Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

«Για τα εργαστηριακά τεστ», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή.

Ο ρόλος είναι να ανιχνευθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού. Είναι πιθανό τη μια ημέρα να είμαστε αρνητικοί και την άλλη θετικοί. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φοράμε μάσκα και να κάνουμε τα self test πριν πάμε να επισκεφθούμε κάποιον».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Όπως φαίνεται, φυσικοθεραπευτής – τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel