Ελληνική Αστυνομία Σύλληψη μελών Διεθνής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών

 Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν (9) μέλη της οργάνωσης και (3) παράτυποι μετανάστες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα (19) άτομα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας η διεθνική εγκληματική οργάνωση,  προέβαινε συστηματικά στη μεταφορά αλλοδαπών στη χωρά μας, μετεαφερόταν στην εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα του κέντρου των Αθηνών και στην εν συνεχεία γινόταν προώθησή τους, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.  τα μέλη της οργάνωσης ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φόρα, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Για την προσωρινή διαμονή τους εξασφάλιζαν την παροχή καταλύματος σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και εν συνεχεία μεριμνούσαν αφενός για τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αφετέρου για τη διευκόλυνση μεταφοράς τους από την χώρα μας σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, κ.λπ.) μέσω του αεροδρομίου.

Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία νόμιμων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης, που διαχειρίζονταν δύο από τα μέλη της οργάνωσης, δημιούργησαν κατάλληλη υποδομή, ώστε τα παράνομα έσοδα να διακινούνται συγκεκαλυμμένα με εξωτραπεζικές συναλλαγές.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων (μέθοδος «HAWALA») εξυπηρετώντας τους σκοπούς της οργάνωσης για την διακίνηση των χρηματικών ποσών. Μάλιστα, οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ανίχνευσή τους.

Η οργάνωση για την επίτευξη της εγκληματικής της δραστηριότητας ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ):

  • έκδοση εισιτηρίων σε διαφορετικά στοιχεία επιβατών από τα πραγματικά, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ταυτοποίησή τους,
  • μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο με ταξί και αστικά λεωφορεία, ώστε να εκμεταλλεύονται το συνωστισμό,
  • τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν ρούχα μέσα στο αεροδρόμιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές,
  • σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο επιβίβασης δεν επιτρέπονταν η διέλευση των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνονταν και
  • οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, αλλά και με τους διακινούμενους πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ηχητικών μηνυμάτων.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων)
  • 88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας
  • φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο,
  • κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και
  • φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB)

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Η ύπαρξη συμβολαίου θανάτου εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη στο EuractivΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Αρκετοί επαγγελματίες φωτογράφοι από ελληνικά και ξένα πρακτορεία συναντήθηκαν ξανά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel