fbpx
2 °C Athens, GR
18 Ιανουαρίου 2021

H αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοιού δεν οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη

Καμία από τις πολλές μικρές μεταλλάξεις του ιού που έχουν ανιχνευθεί δε φαίνεται να έχει αυξήσει πραγματικά τη μεταδοτικότητά του μεταξύ των ανθρώπων.
Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς και Γάλλους επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανσουά Μπαλού και τη δρα Λούσι βαν Ντορπ του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), αναλύθηκαν γονιδιώματα του κορονοϊού από 49.723 ασθενείς με Covid-19 σε 99 χώρες, έως τον Ιούλιο, στα οποία δε βρέθηκαν μεταλλάξεις που να επιταχύνουν τη διασπορά του ιού.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις νέες μεταλλάξεις, ιδίως όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί», ανέφερε η δρ Ντορπ.

Οι κορονοϊοί αποτελούν ιούς RNA, οι οποίοι, κατά το πέρας του χρόνου, μπορεί να εμφανίσουν μεταλλάξεις με τους εξής τρείς διαφορετικούς τρόπους: λόγω σφάλματος κατά την αντιγραφή του γενετικού υλικού τους στη διάρκεια του πολλαπλασιασμού τους, μέσω αλληλεπιδράσεων με άλλους ιούς που μολύνουν το ίδιο ανθρώπινο κύτταρο (ανασυνδυασμός) ή μέσω αλληλεπίδρασης με το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, ενώ μερικές μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες ή επιζήμιες για τον ιό. Τόσο οι ουδέτερες όσο και οι ωφέλιμες μπορούν να γίνουν συχνότερες στην πορεία του χρόνου.

Πράγματι, έχουν εντοπιστεί 12.706 μεταλλάξεις του ιού, από τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί καμία που να ευθύνεται για αύξηση της μεταδοτικότητας της ασθένειας. Αντίθετα, οι συχνότερες μεταλλάξεις που συμβαίνουν είναι ουδέτερες για τον ιό.

Οι γενετιστές εκτιμούν ότι ο κορονοϊός θα μεταλλαχθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων και, τελικά, θα διαχωριστεί σε διαφορετικές επιμέρους εξελικτικές πορείες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει κατ’ ανάγκη περισσότερο μεταδοτικός ή επικίνδυνος.

«Ο κορονοϊός φαίνεται αρκετά προσαρμοσμένος για να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να είχε ήδη φθάσει στο αποκορύφωμα της προσαρμοστικότητάς του στον άνθρωπο ως ξενιστή, όταν ανιχνεύθηκε πρώτη φορά ως νέος ιός», ανέφερε η Ντορπ.

Σχετικά με την επικείμενη, επίσημη κυκλοφορία των εμβολίων, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα εμβόλια θα ασκήσουν νέες εξελικτικές πιέσεις στον κορονοϊό για να μεταλλαχθεί, και ενδεχομένως να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα «ξεγλιστρούν» από τα αντισώματα των εμβολίων. Εντούτοις, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι μεταλλάξεις θα εντοπίζονται άμεσα, ώστε να βελτιώνεται η σύνθεση των εμβολίων.

Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας καταγράφονται στη σχετική δημοσίευση, στο περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή: ert.gr

Related articles

Εμείς μένουμε στις Ελληνικές θάλασσες. Εσείς μένετε σπίτι»

«Εμείς μένουμε στις Ελληνικές θάλασσες. Εσείς μένετε σπίτι»: Το μήνυμα των γυναικών και των ανδρών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Στο βίντεο που ακολουθεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας με πρώτο τον […]

Απαγόρευση Κυκλοφορίας σε περιοχές με Πορτοκαλί-Κόκκινο επίπεδο

Σε εφαρμογή τίθεται σήμερα Σάββατο το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου για κορονοϊό. Για τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν το απαραίτητο έγγραφο. οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *