Η ομιλία του Κώστα Ασκούνη κατά την παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της “Προοπτικής Ζωής”

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας και ζητώ την κατανόηση σας γιατί ο χώρος είναι μικρός αλλά η καρδιά μας είναι μεγάλη.

Ζούμε όλες και όλοι τα τελευταία 5 χρόνια την διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, την υποβάθμιση της Καλλιθέας.
Έβλεπα και βλέπω με πόνο ψυχής ό,τι με πολύ κόπο και προσπάθεια χτίσαμε μαζί να απαξιώνεται από την αδιαφορία και την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης.
Δεν χάθηκαν απλά 5 χρόνια προόδου και ανάπτυξης, αλλά διογκώθηκαν και βασικά προβλήματα της πόλης όπως η καθαριότητα, η εγκληματικότητα, η υποβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, η εγκατάλειψη των έργων υποδομής, η απαξίωση των δημόσιων κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων, όπως πλατειών, παιδικών χαρών, πεζοδρομίων, κ.α.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή διοίκηση αυτά  τα 5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει ένα δικό της έργο. Ένα έργο που μελέτησε, δημοπράτησε και υλοποίησε, δηλαδή ένα έργο που να έχει την υπογραφή και την δική της σφραγίδα.
Όπου σταθώ και όπου βρεθώ όλοι οι συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για την καθαριότητα και τον φωτισμό. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Καλλιθέα έγινε μια βρώμικη πόλη.
Επειδή η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων διερεύνησα το θέμα και διαπίστωσα ότι σήμερα η Διεύθυνση Καθαριότητας έχει 55 άτομα περισσότερα από ότι τον Αύγουστο του 2014. Παρά λοιπόν το αυξημένο προσωπικό η καθαριότητα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια του Δημάρχου και συνολικά της διοίκησης που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες της πόλης μας την τελευταία πενταετία.

Είναι προφανές ότι υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδίου, προγραμματισμού και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει η Διεύθυνση.

Για μένα πρώτη προτεραιότητα είναι, και δεσμεύομαι για αυτό, ότι η πόλη θα γίνει καθαρή από τον πρώτο μήνα εάν οι πολίτες μας δώσουν την εντολή να διοικήσουμε τον Δήμο.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε υποσχεθεί το 2014 περισσότερο φώς, περισσότερη ασφάλεια αλλάζοντας τα φωτιστικά σώματα με άλλα χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονομώντας 500.000€ τον χρόνο.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά, αντί να αλλάξει τον φωτισμό των δρόμων και πλατειών με σύγχρονο φωτισμό ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς το μόνο που κατόρθωσε να κάνει είναι να αλλάξει 20 φωτιστικά πέριξ της Εκκλησίας της Ευαγγελίστριας με σύγχρονους λαμπτήρες LED συνοδεύοντας το τεράστιο αυτό επίτευγμα με μια ακόμη κακόγουστη φιέστα εγκαινίων.
Εμείς του παραδώσαμε μια πλήρη μελέτη και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου, κάτι που έκαναν πολλοί δήμοι της χώρας.
Είναι αυτονόητο ότι μια πόλη με σύγχρονο και επαρκή φωτισμό  είναι μια πόλη περισσότερο ασφαλής και πιο φιλική προς τον πολίτη.
Περισσότερο φώς, λιγότερη εγκληματικότητα.
Η δέσμευση μας είναι ότι το πρώτο εξάμηνο θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου αυτού.


Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα θέλω να τονίσω ότι είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Γνωρίζω καλά ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Για  τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε ημερίδα με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επιστημονικά και επιχειρησιακά με θέμα: «Η ασφάλεια ως συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας» όπου κατατέθηκαν σύγχρονες και ολοκληρωμένες  προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θέλω να δεσμευτώ ότι θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για στοχευμένες δράσεις και συνεργασία μεταξύ Δήμου και Κεντρικής εξουσίας ώστε να υπάρξει ασφάλεια και οι πολίτες να το αισθανθούν στην καθημερινότητα τους.

Στόχος είναι η ουσιαστική επαναλειτουργία και στελέχωση της Δημοτικής αστυνομίας η οποία  μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φίλες και φίλοι,

Οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις του πρόγραμματός  μας έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν εσάς και τις οικογένειές σας.

 

Επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ σε ένα πρόσφατο παράδειγμα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον σύγχρονο τρόπο διοίκησης του Δήμου από την σημερινή διοίκηση.
Η Διοίκηση πανηγυρίζει για το πενταψήφιο νούμερο επικοινωνίας με  τον πολίτη και ότι πρόκειται για κάτι πολύ σύγχρονο και επιτυχημένο.
Να σας θυμίσω ότι κάποτε είχαμε τα τριψήφια νούμερα, μετά τα τετραψήφια και τώρα πήγαμε στα πενταψήφια νούμερα του κυρίου Κάρναβου.

 

Εάν λοιπόν μετά από πέντε χρόνια –παραμονές των εκλογών- διαφημίζει το έργο αυτό ότι είναι εκσυγχρονισμός και καινοτομία καταλαβαίνετε το μέλλον που επιφυλάσσει για την πόλη και τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Έχω επανειλημμένως μιλήσει για τις χαμένες ευκαιρίες αυτά τα πέντε χρόνια. Είναι μακρύς ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών τα 5 αυτά χρόνια της σημερινής διοίκησης, τα ζούμε καθημερινά για αυτό δεν θα επεκταθώ.

Θεωρώ ότι σήμερα η πόλη μας χρειάζεται ένα νέο δημιουργικό σοκ για μια επανεκκίνηση και αυτό αφορά όλους μας, πολίτες και παρατάξεις.
Το κυρίαρχο διλημμάτων των δημοτικών εκλογών είναι:
υποβάθμιση και στασιμότητα ή πρόοδος και ανάπτυξη;
Η απάντηση είναι μία και μόνο μία. Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη και την πρόοδο.
Λέμε ΟΧΙ άλλος χαμένος χρόνος και αυτό αφορά όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν γιατί αυτό αφορά το μέλλον της πόλης μας, αφορά την προοπτική ζωής μας.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα πήρατε το πρόγραμμα μας που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη την πρόταση μας η οποία έχει χρονικές δεσμεύσεις, ιεραρχήσεις και προτεραιότητες γιατί αυτό απαιτεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την πόλη για να ξαναφέρει στους πολίτες την αισιοδοξία και την ελπίδα, να δώσει προοπτική ζωής.
Στόχος μας είναι ένας δήμος με οικονομική αυτοδυναμία και επάρκεια που θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί όλες τις αναγκαίες δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης ώστε ο Δήμος να είναι κοντά στον πολίτη.
Γιατί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η δυνατότητα ο Δήμος να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και την φτώχεια με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Το μήνυμα μας είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και στήριξη στον πολίτη και στις ανάγκες του.
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας για μια καλύτερη ζωή.
Δεσμεύομαι σήμερα απέναντι σας ότι αυτό το αίσχος της προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας του πολίτη και μάλιστα του πλέον αδύναμου με το μοίρασμα τροφίμων σε δημόσια θέα, ΔΕΝ θα το ξαναζήσει η πόλη μας.
Αυτό δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της εξουσίας που στο όνομα της επικοινωνίας, της προβολής και του πολιτικού οφέλους θυσιάζει όλες τις αξίες της ζωής.

Επίσης, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της διοίκησης.

Όλοι με πόνο και θλίψη βλέπουμε άστεγους συμπολίτες μας σε κεντρικά σημεία της πόλης μας και θα περιμέναμε από την διοίκηση να είχε φροντίσει για την στέγαση τους αφού όπως ισχυρίζεται έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
Αντί λοιπόν για πλεόνασμα ανθρωπιάς και αγάπης έχουμε πλεόνασμα αναλγησίας και αδιαφορίας.  
Δυστυχώς αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπό της σημερινής διοίκησης.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Φιλοδοξία μου είναι τον ερχόμενο Μαϊο να ξεκινήσει ένας νέος  παραγωγικός και δημιουργικός κύκλος για την πόλη μας που θα συνδυάζει την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος με την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης μας ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο η πόλη μας να λειτουργεί με δύο «ταχύτητες» : αυτής των αναπτυγμένων περιοχών που θα υποδέχεται τον μεγάλο όγκο της ανάπτυξης αλλά και την πίεση που αυτή θα προκαλεί και αυτή του Κέντρου και της Βόρειας Καλλιθέας που θα μείνουν στάσιμες.

Το αναπτυξιακό μας σχέδιο λαμβάνει υπόψη:

  • την λειτουργία και την μεγάλη επισκεψιμότητα του ΚΠΙΣΝ,
  • την νέα τουριστική ανάπτυξη με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της λεωφόρου Συγγρού,
  • το νέο ρεύμα τουριστών που δημιουργείται από το Airbnb,
  • την προοπτική αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου που  μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες της Νότιας Αθήνας.

Το μεγάλο στοίχημα για την Καλλιθέα είναι να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτά και να φέρει στο εσωτερικό της πόλης όλους αυτούς  τους τουρίστες και επισκέπτες, ώστε να τονώσει την τοπική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι προφανές ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, σχέδιο, μεθοδική δουλειά, στενή συνεργασία με τους επιχειρηματίες της πόλης μας, με τις ξενοδοχειακές μονάδες, με τα τουριστικά γραφεία ώστε να γίνει η Καλλιθέα πόλος αναφοράς όλων αυτών που σήμερα την επισκέπτονται.


Αλήθεια, θέλω  να ρωτήσω, εάν κάποιοι από τα 5 εκατομμύρια επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θελήσουν σήμερα να επισκεφθούν  την πόλη μας έχουν ένα τουριστικό οδηγό της πόλης, ή έναν διαδραστικό πίνακα, ή μία εφαρμογή στο κινητό τους ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες τι καταστήματα και τι επιχειρήσεις διαθέτει ο Δήμος μας ώστε να υπάρξει όφελος για την τοπική οικονομία;
Η απάντηση είναι όχι.
Εάν λοιπόν το ΚΠΙΣΝ έχει γίνει πόλος αναφοράς αυτό πρέπει να γίνει και για την Καλλιθέα.

Εάν θέλουμε να δώσουμε προοπτική ζωής στην πόλη μας, στις επιχειρήσεις, και τους ανθρώπους της, αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει χθες.

Φίλες και φίλοι,

Σε μία πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη πόλη απαιτούνται σημαντικοί πόροι για αγορές και απαλλοτριώσεις οικοπέδων και κτιρίων για τη δημιουργία ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων που είναι απαραίτητοι για μια άλλη ποιότητα ζωής, για μια ανθρώπινη πόλη και αυτό κοστίζει ακριβά.
Εμείς το κάναμε με επιτυχία όλα τα προηγούμενα χρόνια και το γνωρίζετε και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση.
Στο πρόγραμμα μας έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο στόχο που είναι η αγορά και η κατεδάφιση του κτιρίου του Ο.Τ.Ε. και η απόδοση του ως  ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες.

 

Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι όχι απλά όραμα αλλά όνειρο απραγματοποίητο.
Θέλω όμως να υπενθυμίζω σε όλους αυτούς ότι το ίδιο έλεγαν και μας κατηγορούσαν για τον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά σήμερα όλοι αισθάνονται υπερήφανοι για το υπέροχο αυτό έργο που εμείς δώσαμε μάχες για να γίνει.

Να τους υπενθυμίσω ότι τα ίδια έλεγαν για την αξιοποίηση και την διαμόρφωση του χώρου της Ιζόλα, το χώρο του Ιλισού ποταμού και τόσους άλλους σημαντικούς χώρους που σήμερα απολαμβάνουν και χαίρονται οι πολίτες μας.

 

Γιατί μόνο όταν σχεδιάζεις για το μέλλον τότε μόνο μπορείς να το κατακτήσεις.

Φίλες και φίλοι,
Πριν από πέντε μήνες γεννήθηκε αυτή η παράταξη με την συμβολική ονομασία «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΖΩΗΣ» και σήμερα της δίνουμε μορφή και περιεχόμενο και είστε εσείς οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι των τριών κοινοτήτων τους οποίους θα σας παρουσιάσουμε αμέσως μετά το Πάσχα στις αντίστοιχες κοινότητες, η αιχμή του δόρατος για να πάει η πόλη μπροστά και να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.
Για αυτό σας καλώ όλους να διαδώσετε αυτά τα μηνύματα σε όλες τις γειτονιές της πόλης, να μιλήσετε με τους πολίτες, να ακούσετε με προσοχή και σεβασμό τις προτάσεις τους, να τους αναπτύξετε το πρόγραμμα μας και να τους μεταδώσετε πίστη και ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη Καλλιθέα.
Ότι υπάρχει Προοπτική Ζωής στην πόλη μας.

 

Να ενώσουμε όλους τους πολίτες και να τους κινητοποιήσουμε για να ξεφύγει η πόλη μας από την στασιμότητα και την υποβάθμιση που έχει επιβάλει η σημερινή δημοτική αρχή.

 

Εμείς θέλουμε μία κοινωνία υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων που θα σχεδιάσει το μέλλον για τη Νέα Γενιά της Καλλιθέας.

Εμείς ξέρουμε,

μπορούμε να συνεργαστούμε,

θα νικήσουμε.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Συντονιστείτε στο www.kalitheapress.gr Και στο LIVE24.gr http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=3422 Ξεκινάμε την παρουσίαση των…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: