16 °C Athens, GR
23 Οκτωβρίου 2020

H προκλητική διεύρυνση της Τουρκίας στην περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση – Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δημοσίευση χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία επεκτείνει την περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έναν χάρτη με τον οποίο η Τουρκία διευρύνει την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δημοσίευσε ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου.

Ο υπουργός δημοσίευσε χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επέκτεινε την περιοχή ερευνών και διάσωσης με τρόπο που περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο.

 

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

​Έντονη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για κίνηση με πολιτικά κίνητρα που δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και επισημαίνεται:

«Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual)».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί» ξεκαθαρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: sputniknews.gr

Related articles

Χτύπησε Σκάφος του Λιμενικού τουρκική ακταιωρός στην Κω

Προκαλεί η Τουρκία στις 05:45 περίπου σημειώθηκε σήμερα Τετάρτης ανοιχτά της Κω, τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν.Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του […]

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά το πέρας των συναντήσεών του με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Συνάντηση ειχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Δένδιας με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά το πέρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: Όπως ήδη ξέρετε, προέβην σε αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ζητήματα που το μεταναστευτικό -όπως έχει εξελιχθεί- δημιουργεί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καθώς και για τις ευρωπαϊκές και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *