App Icon

Η αποκλειστική συνέντευξη της Ναταλίας Ρασούλη στη kalitheapress.gr

Ποια είναι η Ναταλία Ρασούλη.
Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη και σεβασμό στη ζωή, στον κόσμο,στο ο,τιδήποτε γίνεται και συμβαίνει τριγύρω μας, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Αγαπώ πάρα πολύ τη μουσική, αλλά και όλα τα είδη της έκφρασης της Τέχνης, αν και ακούγεται λίγο τετριμμένο αυτό που λέω, αλλά στην πραγματικότητα η μουσική γλώσσα είναι η πρώτη μου γλώσσα, είναι η γλώσσα που κατανοώ πιο πολύ και την οποία θέλω να μιλάω περισσότερο από όλες, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα αυτό ότι θέλω να επικοινωνώ μόνο με αυτήν με τους άλλους ανθρώπους.
Η μουσική είναι μια επικοινωνία με τον εαυτό μας και πιστεύω, ότι συχνά πρέπει να απευθύνεται μόνο σε εμάς, για να μπορούμε να ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε εμείς και πού πατάμε.
Είναι ανάγκη να υπάρχει μέσα στη ζωή μου όταν βρίσκομαι μόνο εγώ αντιμέτωπη με τον εαυτό μου.
Και όταν γίνει αυτό, να επικοινωνείται και στον κόσμο.
Αγαπώ πολύ την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, ζω για τον διάλογο, τις συζητήσεις, την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων με την λαχτάρα ότι όλος αυτός ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξουν πράγματα προς το καλύτερο.

Είμαι, νομίζω, ένας άνθρωπος με ευαίσθητες κεραίες, οι οποίες εύκολα αντιδρούν τόσο στο όμορφο όσο και στο άδικο, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις μου να είναι άμεσες. Είτε αυτές είναι σε ένα μονοπάτι λογικής και ρεαλισμού, όσο μπορεί αυτό να είναι εφικτό, είτε είναι εκρηκτικές προσπαθώντας να είναι έτοιμες για όποια μάχη, ακόμα και όταν αυτή η μάχη περιέχει ρίσκο.
Τι σημαίνει για εσάς η απουσία του πατέρα σας Μανώλη Ρασούλη; Σήμερα τι πιστεύετε θα έλεγε για την σημερινή κατάσταση;
Η απουσία του γονιού μου υπήρξε καταλυτική για εμένα για πολλούς λόγους: πρώτον, γιατί έχασα τον πατέρα μου σε σχετικά μικρή ηλικία και ενώ ήμασταν στην πιο κοντινή αλλά και δημιουργική μας περίοδο, δεύτερον γιατί έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη του έργου του απότομα και να το προστατέψω άμεσα, αλλά και γιατί μού λείπει και ίδια η προσωπικότητα του, όπως λείπει σε πολλούς ανθρώπους.
Συχνά κι εγώ αναρωτιέμαι τι θα έλεγε για την σημερινή περίοδο, αν και, είχε προβλέψει όλη αυτή την κατάσταση.
Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή πολύ δύσκολη για όσους έχουν έναν λόγο βαθύ και θαρραλέο.
Έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και σε λίγο καιρό θα δούμε ότι οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν να πουν κάτι σημαντικό, θα αποτραβηχτούν σε πιο ουσιαστικούς και ίσως πιο μοναχικούς δρόμους.
Επικρατεί ένα αντανακλαστικό χωρίς περίσκεψη και αυτό το βλέπουμε σε όλο του το μεγαλείο, ειδικά τώρα, αυτόν τον 1.5 χρόνο της πανδημίας.
Βρισκόμαστε σε μια άγρια εποχή, γεμάτη καννιβαλισμό και εύκολη και εξαιρετικά σκληρή κριτική.
Η γρήγορη εικόνα είναι εκείνη που υπερτερεί όλων, ειδικά ο ναρκισσισμός και δυστυχώς η ανάπτυξη των σόσιαλ βοηθάει σε ένα άνοιγμα σοσιοπάθειας και επιθετικότητας.
Ο πατέρας μου, είχε και μια ικανότητα οξείας παρατηρητικότητας, αλλά και ενός ανακλαστικού χιούμορ και πιστεύω ότι θα μάς έκαναν πολύ καλό αυτά του τα χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, διαφαίνονται και στα τραγούδια του.
Είστε από τους ανθρώπους που δεν μασάνε τα λόγια τους εκφράζεστε δημόσια. Ποια είναι η δική σας γνώμη για το σήμερα όσο αφορά το τραγούδι;

Έχω μια αίσθηση ότι το τραγούδι όπως το ξέρουμε έχει κορεστεί και αναπαράγει τον εαυτό του με κάποιες φωτεινές, αλλά λίγες εξαιρέσεις.

διάβασε και αυτό  Η Τραγουδοποιός και Μουσικός Calliope - Καλλιόπη Ηλιοπούλου μιλά αποκλειστικά στη διαδικτυακή εφημερίδα Kalithea Press.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά πια δισκογραφία και η αλήθεια είναι ότι, συνήθως επικρατούν καλλιτέχνες που έχουν μια καριερίστικη νοοτροπία.

Δεν ξέρω κατά πόσο αφορά αυτό το καλό τραγούδι.

Όμως κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και γεννά τα δικά της πνευματικά παιδιά.

Ακόμα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο από το αναλογικό στο τεχνολογικό ταχείας ανάπτυξης.

Όλα είναι εύκολα και έτοιμα. Έτοιμα demos, έτοιμες λούπες, έτοιμα μηχανήματα να γεννήσουν καινούργια τραγούδια.

Όμως, όσο ο άνθρωπος βρίσκεται κοντά στο κέντρο του και εμβαθύνει, πάντα θα γεννιούνται και ωραία πράγματα.

Αλλά πάντα λίγα.

Άλλωστε, ουκ εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν και οι σοφοί πρόγονοί μας, οι οποίοι αιωρούνται πάνω μας σαν επικαλούμενα φαντάσματα που μάλλον θα προτιμούσαν να αφεθούν ήσυχα στην ιερότητα της δικής τους εποχής.

Το παρελθόν χτίζει το σήμερα και το μέλλον, αλλά πρέπει και να αναγεννάται και όχι απλώς να ανακυκλώνεται.

 

Σήμερα που συναντάμε την Ναταλία Ρασούλη;
Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε μια σειρά παραστάσεων με τον κινηματογραφικό συνθέτη Σταύρο Σοφιανόπουλο, με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία των καινούργιων του τραγουδιών που ηχογραφήσαμε στο στούντιο της ΕΡΤ.
Μου έκανε την τιμή να τα ερμηνεύσω και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτό, γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα, όμορφα, λόγια, αλλά και με μια κινηματογραφική ματιά τραγούδια .
Μια ταινία το κάθενα από αυτά.
Ετοιμάζεται μια κανούργια δουλειά του κιθαρίστα και φίλου Κώστα Λεμονίδη, στην οποία συμμετέχω με ένα τραγούδι που αγάπησα πολύ και θα το ακούσετε σύντομα.

Βρίσκομαι σε μια πολύ σημαντική για μένα συνεργασία με τον σκηνοθέτη Βασίλη Μπλιούμη για μια τηλεοπτική σειρά στην οποία κάνω την μουσική επιμέλεια και στην οποία συνεργαζόμαστε ξανά με τον Χρήστο Αντωνίου, παλιό φίλο και συνεργάτη από τη μέταλ σκηνή, ο οποίος είναι ο συνθέτης της σειράς αυτής και ελπίζουμε σύντομα να βγει στην μικρή οθόνη.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα διπλό cd με τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη που ουσιαστικά έχουν ξαναδιαβαστεί με έναν νέο τρόπο, από πολλούς εξαιρετικούς συνθέτες, ερμηνευτές και ενορχηστρωτές, σε παραγωγή του Μωυσή Ασσέρ και του Άγγελου Κουτσούκη.
Όλα αυτά βέβαια, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι γύρω από την πανδημία, γιατί όπως και εσείς θα είδατε, η Τέχνη αντιμετωπίστηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όχι και τόσο θετικό, την περίοδο αυτή. Αλλά, η ελπίδα νικάει τα πάντα!
 Ποια ερώτηση θα κάνατε εσείς στην Ναταλία;
Θα την ρωτούσα μόνο αν όλο αυτό πουσυμβαίνει γύρω της μπορεί να αποτελέσει για εκείνη πραγματική έπνευση για εμβάθυνση και δημιουργία και αν πιστεύει ότι η εποχή αυτή είναι τέτοια για πραγματική καλλιτεχνία.
Αν και την έχω ρωτήσει.
Ακόμα σκέφτεται τι να απαντήσει!

 

διάβασε και αυτό  Διαδικτυακές Συναντήσεις στη Kalitheapress Μαριάνθη Πλειώνη απαντά στην Τασσώ Γαΐλα.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί απόψε στις 19:00μμ την ΤΣΣΚΑ,στη Μόσχα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel