Η Ευρώπη στηρίζει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Στήριξη μικρομεσαίων με λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερες πληρωμές.

Την ανάγκη να αναβαθμιστεί και να απλοποιηθεί η πολιτική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) προκειμένου να επιβιώσουν αλλά και να εκσυγχρονιστούν, ανέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), κ. Μαρία Σπυράκη.

kalitheapress gr

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει μια νέα στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πρώτα βήματα τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τη στήριξή τους αλλά και τον ορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με την αρμοδιότητα του συνομοθέτη, συζήτησε διεξοδικά ποια μέτρα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμβάλουν στην κατεύθυνση της στήριξης των ΜμΕ. Στην ομιλία της η κ.Σπυράκη παρουσίασε τα δεδομένα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώπιον του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται λιγότερα εμπόδια, μεγαλύτερη στήριξη και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα (tailor made financial instruments) για να εκσυγχρονιστούν.

Με στόχο την ψηφιακή και ενεργειακή μετεξέλιξη των μικρομεσαίων, η κ.Σπυράκη πρότεινε να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν cluster ομοειδών μικρομεσαίων για κοινές προσπάθειες, για από κοινού διοικητική και λογιστική υποστήριξη. Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η παροχή τεχνικής βοήθειας σε εξειδικευμένα σχέδια είναι σημαντικά εργαλεία στήριξης, τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, η οποία κατέστησε σαφές ότι ουσιαστική στήριξη είναι η τάχιστη καταβολή πληρωμών των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Ζήτησε επίσης να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος πληρωμής και όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις να υπάρχουν και επιπτώσεις.

διάβασε και αυτό  Πασχαλινές αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας

Απευθυνόμενη στον Επίτροπο για την Απασχόληση η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φθάνουν και στην τελευταία επιχείρηση στο Διδυμότειχο, στον Εύοσμο, στο Αργος Ορεστικό, στη Χίο, στην Ελλάδα, παντού. Η πολιτική για τους μικρομεσαίους χρειάζεται αναβάθμιση και απλοποίηση άμεσα και ο ορισμός του ειδικού απεσταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλει προτείνοντας λύσεις για την καθημερινότητα και τα προβλήματα τους. Είναι τώρα η ευκαιρία μας να μετεξελίξουμε τους μικρομεσαίους στην πραγματική καρδιά της νέας οικονομίας που υποστηρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη στην Ολομέλεια του Έυρωκοινοβουλίου:

«Αισθάνομαι συγκίνηση που επιστρέψαμε στην έδρα μας στο Στρασβούργο, μια πόλη που συμβολίζει την Ευρώπη και τις αξίες της. Επιστρέψαμε και μαζί επιστρέφει και η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες μας σταδιακά και με ασφάλεια.

Στην πατρίδα μου στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίοι δεν είναι επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ανθρώπους. Είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και γι’ αυτό χρειάζονται πολύ λιγότερο βάρος σε ό,τι αφορά τα εμπόδια στη νομοθεσία και πολύ μεγαλύτερη στήριξη, εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν την ώθηση στην ψηφιακή και ενεργειακή τους μετεξέλιξη, τη δημιουργία cluster ομοειδών μικρομεσαίων για κοινές προσπάθειες, για από κοινού διοικητική και λογιστική υποστήριξη.

Χρειάζονται άμεση, προσβάσιμη και κατανοητή τεχνική βοήθεια, ώστε ο μετασχηματισμός να μην μείνει στα χαρτιά, αλλά να ανθίσει και να βοηθήσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων στη νέα εποχή.

Χρειάζεται να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος πληρωμής από τα κοινοτικά και τα εθνικά κονδύλια και μάλιστα για τις καθυστερήσεις να υπάρχουν επιπτώσεις. Επίτροπε Σμιτ, πράγματι οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φθάνουν και στην τελευταία επιχείρηση στο Διδυμότειχο, στον Εύοσμο, στο Αργος Ορεστικό, στη Χίο, στην Ελλάδα, παντού. Η πολιτική για τους μικρομεσαίους χρειάζεται αναβάθμιση και απλοποίηση άμεσα και ο ορισμός του ειδικού απεσταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλει προτείνοντας λύσεις για την καθημερινότητα και τα προβλήματα τους. Είναι τώρα η ευκαιρία μας να μετεξελίξουμε τους μικρομεσαίους στην πραγματική καρδιά της νέας οικονομίας που υποστηρίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

διάβασε και αυτό  Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση χρόνου εργασίας

Κωτάντζης Κων/νος (Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία-Ειδικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Πηγή: vimapress.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Οι δημοτικές παρατάξεις "Προοπτική Ζωής", "Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας" και "Μια…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel