Ο Ιατρός της Καρδιάς Ιωάννης Νάνας δεν είναι πια μαζί μας…

 Σκοτώθηκε στις 24 Αυγούστου 2022, σε τροχαίο δυστύχημα ο Λαρισαίος καθηγητής Καρδιολογίας, Γιάννης Νανάς. Σύμφωνα με τον συνάδελφό του, ιατρό Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο εκλιπών που κατάγονταν από την Αγναντερή Λάρισας, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα, που την χαρακτήριζε η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα και συγχρόνως η δύναμη, η καρτερία και η επιμονή στην επίτευξη των στόχων του.
Ο Ιωάννης Νανάς όπως τον γνώρισαν οι φοιτητές της Ιατρικής
 Στο 5ο έτος της Ιατρικής θυμάμαι έναν καθηγητή που ξέφευγε από τα τετριμμένα. Μιλούσε για τον θάνατο και μας έλεγε ότι είναι «μυστήριο». Μερικά χρόνια αργότερα, όντας ειδικευόμενος στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπήκα ένα πρωί στη ΜΕΘ και τον ξαναείδα: ολόκληρο τακτικό καθηγητή πια, καταϊδρωμένο, να κάνει αυτός ο ίδιος θωρακικές συμπιέσεις σε έναν νεαρό με ανακοπή.
Μια άλλη φορά, τον είδα να κουβαλά με το καροτσάκι έναν ασθενή στο αιμοδυναμικό, επειδή είχε καθυστερήσει ο φορέας. Κάποτε, νοσηλεύαμε ένα νέο παιδί από το Πακιστάν με οξεία λευχαιμία, σκελετωμένο, ανήμπορο ακόμη και να φάει· τον είχε μαζέψει το ΕΚΑΒ από τον δρόμο. Την πρώτη νύχτα, είδαμε με έκπληξη το παιδί να το φροντίζει αποκλειστική αδελφή, το ίδιο και τις επόμενες. Κανείς μας δεν γνώριζε ποιος την πλήρωνε, αλλά όλοι ξέραμε…
Ο καθηγητής αυτός έμενε με τη σύζυγό του σε ένα δυάρι ακριβώς απέναντι από το νοσοκομείο. Ο λόγος ήταν πως δεν είχε ωράριο· οποτεδήποτε προέκυπτε πρόβλημα, θα πεταγόταν στην Κλινική για να το λύσει. Τηλεφωνούσε στη ΜΕΘ στις 3 τη νύχτα, για να μας ρωτήσει πόσο είναι το κάλιο του αρρώστου.
Δεν είχε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι, αλλά στην Πλατεία Βάθης. «Ιδιωτικό ιατρείο» που λέει ο λόγος, διότι από τους περισσότερους δεν έπαιρνε χρήματα. Δεν νομίζω να έκανε ποτέ διακοπές. Ταξίδευε μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, για να οργανώσει νοσοκομεία, όπερ και έπραξε στην Καμπάλα της Ουγκάντας και στην Μπουκόμπα της Τανζανίας· εν μέσω ποικίλων κινδύνων και δυσκολιών, με προσωπικό κόπο και έξοδα.
Δεν είχε απολαύσεις· η μόνη χαρά του ήταν η τέχνη του. Ήταν σπουδαίος κλινικός και επεμβατικός καρδιολόγος και πρωτοπόρος ερευνητής. Όταν λέμε «ερευνητής», εννοούμε στη βασική έρευνα, έχοντας αναλώσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε πολύωρα και επίπονα πειράματα. Ήταν εμπνευσμένος και ευρηματικός δάσκαλος και συνεργάτης. Αυστηρός, αλλά και χιουμορίστας κι ευαίσθητος. Ήταν πιστός χριστιανός, με μια πίστη έμπρακτη, «ἔργῳ πιστεύουσα», κατά την έκφραση του Δαμασκηνού.
Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο ΓΙΑΝΝΗΣ ο ΝΑΝΑΣ, που πέθανε απροσδόκητα χθες. Πέρα από τον πόνο του αποχωρισμού, δεν ξέρω αν αισθάνομαι πράγματι λύπη για τον θάνατο τέτοιων ανθρώπων. Διότι γι’ αυτούς ισχύουν απολύτως τα λόγια του Παύλου: «Ἐμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος» (Φιλ 1:21) και «ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν» (Ρωμ 14:8).
Το βέβαιο είναι ότι μαζί με τον Νανά, πεθαίνει κι ένας συγκεκριμένος τύπος γιατρού: ο ιατρός universalis, ο ανθρωπιστής, ο αρρωστοκεντρικός, ο σπάνιος συνδυασμός κλινικού και ερευνητή, ο εγκόσμιος ασκητής, ο ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην επιστήμη και τη διακονία, ο άνθρωπος στον οποίο ζωή και εργασία δεν μπορούν να διαφορισθούν. Και δυστυχώς, πεθαίνει δια παντός.
Η ανακοίνωση της ΕΜΕΚΑ για τον Ιωάννη Νανά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και ενεργού μέλους της Εταιρείας μας, καθηγητή Ιωάννη Νανά. Μαζί μας πενθεί  η καρδιολογική κοινότητα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και όλη η Ελληνική κοινωνία.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 408 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα 170 στην Αττική

Ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης σημάδεψε, όσο λίγοι, την καρδιολογία της χώρας.

O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορα του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα»  όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες  κλινικές πράξεις. Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την προώθησή της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ’ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και >300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων.

Το 2017 τιμήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το έργο του στην  Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτής του Σωματείου ΚΕΔΑΣ (Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας “Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός”) με φιλανθρωπικό έργο στην Υποσαχάρια Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα και την Τανζανία όπου ανεγέρθησαν 2 νοσοκομεία, σχολεία και μικρά αγροτικά ιατρεία.

Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας 2007-2011.

διάβασε και αυτό  Στη Σμύρνη κάποτε, Αρετή Κοκκίνου-Θανάσης Σάλτας, νέο cd από την FM Records, ένα μνημειώδες έργο για τη Σμύρνη.

Αξιοπρεπής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, μας αφήνει μια σημαντική πνευματική κληρονομιά. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζουν στη σύζυγο και τους οικείους του τα βαθιά τους συλλυπητήρια. Τα αισθήματα και η σκέψη μας είναι μαζί τους.

Το Δ. Σ. της ΕΜΕΚΑ

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
 Οι αδελφές Σπανομάρκου στηρίζουν τις νέες φωνές αλλά και τους…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: