Πώς έχει διαμορφωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός; Ποιες οι προοπτικές για το μέλλον;

Η πρόσφατη απογραφή του παγκόσμιου πληθυσμού έδειξε πόσο μπορεί να αλλάξει η δομή, τα χαρακτηριστικά αλλά και ο αριθμός του πληθυσμού μέσα σε 70 χρόνια.

Εντός αυτού του διαστήματος η ανθρωπότητα έζησε πολλές κοσμοϊστορικές αλλαγές και διήλθε μέσα από πολλές κρίσεις, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και η μετανάστευση όσον αφορά στην δομή του πληθυσμού.

Περιφερειακοί πόλεμοι, ο Ψυχρός Πόλεμος, οι πετρελαϊκές κρίσεις, παγκόσμια οικονομική κρίση, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση είναι παράγοντες που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μέσα σε αυτές τις επτά συναπτές δεκαετίες παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός υπερτριπλασιάστηκε αλλά παρατηρήθηκε κάτι το οποίο θα επηρεάσει από εδώ και πέρα την παγκόσμια πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Ο πληθυσμός μέχρι και το 1950 γνώριζε ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2 και 5%, κάτι το οποίο σταμάτησε να συμβαίνει από το 1960 και έπειτα, όπου η επιβράδυνση της ανάπτυξης του πληθυσμού ήταν ορατοφανής, αφού μετά βίας άγγιζε το 1%

Σε αυτό συμβάλλει και το δημογραφικό πρόβλημα, κατά το οποίο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής αλλά μειώνονται οι γεννήσεις. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως όχι μόνο μένει στάσιμος ο πληθυσμός αλλά αλλάζει και οι δομή του , αφού αυξάνεται ο γηράσκων πληθυσμός και μει΄νονται οι νέοι.

Τις περισσότερες συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος θα τις δεχτεί η Ευρώπη, της οποίας η σύνθεση του πληθυσμού θα αποτελείται από 10% ηλικιωμένους. Για αυτό, άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που αλλάζουν συνεχώς τα συνταξιοδοτικά συστήματα, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα πιθανολογείται πως θα αλλάξει και η αγορά εργασίας.

Πάντως, για τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός θα εξακολουθήσει να αυξάνεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού μέσα σε 20 χρόνια θα έχει αυξηθεί μόνο κατά 1.000.000.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις..

διάβασε και αυτό  «Εδωσαν» τον Τζόκοβιτς οι Σέρβοι: Ήξερε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό πριν τις 16 Δεκεμβρίου

Την πρωτοκαθεδρία στις πιο πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη θα εξακολουθήσουν να έχουν  η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες  και η Τανζανία, ενώ μάλιστα προβλέπεται η Ινδία πληθυσμιακά μέχρι το 2050 να ξεπεράσει την Κίνα.

Μέχρι το 2050 οι αλλαγές αναμένεται να είναι πολλές, κάτι που θα εξαρτηθεί  από τις παγκόσμιες συνθήκες.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: