App Icon

«Χρόνος»: Βραβείο καλύτερης τοπικής εφημερίδας στη χώρα

Ο «Χ» ξεχώρισε για την ποιότητα των πρωτοσέλιδων, την πρωτογενή έρευνα, τα ιστορικά αφιερώματα, το αποκλειστικό περιεχόμενο και το πρωτογενές ρεπορτάζ

Το βραβείο της κορυφαίας επαρχιακής-τοπικής εφημερίδας στη χώρα απέσπασε «ο Χρόνος» στην τελετή απονομής των Regional Media Awards 2021, των βραβείων για τα πιο καινοτόμα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που διοργάνωσε η BOUSSIAS. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park στην Αθήνα.

Η βράβευση αποτέλεσε συλλογική προσπάθεια, στην οποία συνέβαλαν ο εκδότης-ιδιοκτήτης του Xronos Media Group Σταύρος Φανφάνης, ο αρχισυντάκτης-δημοσιογράφος Διονύσης Βοργιάς, ο δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός Δήμος Μπακιρτζάκης, ο social media manager Θανάσης Φανφάνης, η γραφίστρια-lay out Νένα Ισπικούδη, ο γραφίστας-φωτογράφος Φάνης Τσέκος, ο δημοσιογράφος (2019-20) Θανάσης Τσολάκης, ο δημοσιογράφος (2020-21) Ανδρέας Αγελαρίδης, η γραμματέας Τάνια Καρασταμάτη, ο τεχνικός ραδιοφώνου Σίμος Ψάλτης, η λογίστρια Σοφία Φαρασοπούλου, ο διανομέας Ισμαήλ Σαλή Αλή και συνεργάτες της επιχείρησης.

Τις κορυφαίες διακρίσεις της χρονιάς απέσπασαν:  

  • Regional Press of the Year, η Εφημερίδα «Ο Χρόνος»
  • Regional Radio Station of the Year, το MAX 100,2 XANIA
  • Regional TV Channel of the Year, το IONIAN TV και το STAR Κεντρικής Ελλάδας
  • Regional Digital Medium of the Year, το tvstar.gr

Τις υποψηφιότητες, που ξεπέρασαν τις 85, αξιολόγησε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 23 καταξιωμένα στελέχη, υπό την προεδρία της δημοσιογράφου και προέδρου της  Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγιας Τσαουσίδου.

Στο επίκεντρο η στήριξη του τοπικού Τύπου
Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του επαρχιακής και τοπικής ενημέρωσης σε όλο το φάσμα της (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο), ενώ υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα σταθεί αξιοκρατικά δίπλα στις τοπικές επιχειρήσεις ενημέρωσης. Ο υφυπουργός αναγνώρισε την αξία της τοπικής ενημέρωσης, ενώ έγινε αποδέκτης αιτημάτων από τους ομιλητές.

«Ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να στηριχθεί. Η τοπική εφημερίδα όπως και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα για τους κατοίκους της περιφέρειας», τόνισε εμφατικά η πρόεδρος των βραβείων Σάγια Τσαουσίδου και εξήγησε: «Η τοπική κοινωνία θέλει και ενδιαφέρεται να μάθει για το τι συμβαίνει στην περιοχή της και όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διαβάζει τον τοπικό Τύπο, ακούει το τοπικό ραδιόφωνο και αναζητά τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με την περιοχή τους. Αυτά τα νέα τους ενδιαφέρουν». Ως προς τα βραβεία τα χαρακτήρισε «ελάχιστη επιβράβευση» για το έργο που επιτελούν τα περιφερειακά ΜΜΕ «ενημερώνοντας καθημερινά, με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με σεβασμό στην αλήθεια και την ανεξαρτησία, τους πολίτες».

διάβασε και αυτό  Ξάνθη: Η ζωγραφιά ενός 11χρονου κέρδισε ένα από τα πρώτα βραβεία των ΕΛΤΑ

Η εκπροσώπηση του «Χ»
Τον «Χ» στην τελετή εκπροσώπησαν ο εκδότης-ιδιοκτήτης Σταύρος Φανφάνης κι ο αρχισυντάκτης-δημοσιογράφος Διονύσης Βοργιάς, οι οποίοι παρέλαβαν τα βραβεία και μίλησαν σύντομα στο μικρόφωνο.

«Όταν οι κόποι και η προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε, επιβραβεύονται με αυτό τον τρόπο, μόνο ικανοποίηση και χαρά μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μας», δήλωσε ο Σταύρος Φανφάνης, εξηγώντας πως σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της χώρας -του κορωνοϊού και των fake news- «ο επαρχιακός Τύπος αποδεικνύει περίτρανα, και μέσα από τα Regional Media Awards γίνεται φανερό, ότι κατέχει ανθρώπους με γνώσεις, ευαισθησίες, μεράκι και πάθος», ενώ υπογράμμισε πως οι άνθρωποι του «Χ» δίνουν καθημερινά «τη μάχη της πραγματικής και ρεαλιστικής δημοσιογραφίας».

Πως το πρωτογενές περιεχόμενο που οδήγησε στη βράβευση αντιπροσωπεύει την ακριτική Θράκη, που πολλές φορές είναι ξεχασμένη από την πολιτεία, ανέδειξε ενώπιον του υφυπουργού ο Διονύσης Βοργιάς. «Το αφιέρωμα για τον βαρύ φόρο αίματος των Θρακιωτών αγωνιστών του 1821 με τους 700 σφαγιασθέντες Σαμοθρακίτες, όπως και γενικότερα η ιστορία της Θράκης, δεν διδάσκονται, αν και θα έπρεπε, στα σχολεία. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει», είπε με έμφαση, ενώ ανέλυσε τη φιλοσοφία πίσω κι από τα υπόλοιπα ρεπορτάζ που οδήγησαν στη βράβευση, εξηγώντας πως σε μία δύσκολη συγκυρία, ο «Χ» υπηρέτησε τους αναγνώστες, γι’ αυτό και διακρίθηκε.

Το υλικό του «Χ» που ξεχώρισε
Ο «Χ» ξεχώρισε για την ποιότητα των πρωτοσέλιδων, την πρωτογενή έρευνα, τα ιστορικά αφιερώματα, το αποκλειστικό περιεχόμενο και το πρωτογενές ρεπορτάζ.

Η ψηφοφορία ήταν αξιοκρατική, αφού οι 23 κριτές ψήφιζαν χωρίς να γνωρίζουν τη βαθμολογία ο ένας του άλλου, μήνες πριν από την εκδήλωση, αφότου είχαν διαβάσει αναλυτικά όλο το υλικό που είχε στείλει κάθε διαγωνιζόμενος. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε διάφορες κατηγορίες, αποσπώντας -οι καλύτεροι σε κάθε κατηγορία- θεματικά βραβεία, ενώ το κάθε Μέσο (εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ιστότοπος) που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία, βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο καλύτερης τοπικής-επαρχιακής εφημερίδας, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ιστοτόπου.

διάβασε και αυτό  Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Ο «Χ» απέσπασε τρία χρυσά και ένα ασημένιο βραβείο σε επιμέρους κατηγορίες, που οδήγησαν στη συγκέντρωση περισσότερων πόντων από τις δεκάδες υπόλοιπες υποψήφιες εφημερίδες κι άρα στο μεγάλο χρυσό βραβείο καλύτερης τοπικής-επαρχιακής εφημερίδας της χρονιάς. Μάλιστα, ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι λόγω κορωνοϊού κι έτσι οι συμμετοχές επί της ουσίας διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν για το περιεχόμενο δύο ετών, κάτι που καθιστά την αξία της διάκρισης ακόμη μεγαλύτερη.

Στην κατηγορία δημοσιογραφικού περιεχομένου, χρυσό βραβείο απέσπασε το μονοθεματικό πρωτοσέλιδο και το εσωτερικό αφιέρωμά μας με θέμα: «Άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας: Ο βαρύς φόρος αίματος των Θρακιωτών αγωνιστών του 1821 – οι 700 σφαγιασθέντες Σαμοθρακίτες και το σκλαβοπάζαρο χιλιάδων γυναικόπαιδων έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα της ιστορίας». Πρόκειται για αφιερωματική έκδοση που κυκλοφόρησε την 25η Μαρτίου 2021, ανήμερα της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του ’21. Το πρωτοσέλιδο κοσμεί ο πίνακας του Γάλλου Αύγουστου Βινσόν «Μετά την σφαγή της Σαμοθράκης» που βρίσκεται στο μουσείο Λούβρου.

Στην ίδια κατηγορία, ο «Χ» απέσπασε και ασημένιο βραβείο για το θέμα με την 22χρονη Νεσλιχάν Κιοσσέ, η οποία «οδηγεί αστικό λεωφορείο και ανοίγει δρόμο στις γυναίκες της Ροδόπης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον τίτλο του θέματος, με τις λεπτομέρειες να συμπληρώνουν «η νεαρή Ροδοπίτισσα που “τραβάει χειρόφρενο” στα στερεότυπα παντός είδους». Ένα ρεπορτάζ ιδιαίτερο, με τον «Χ» να αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωσή του στην ίση αντιμετώπιση όλων των κατοίκων ανεξαρτήτως θρησκείας.

Στην κατηγορία πρωτοσέλιδου, χρυσό βραβείο απέσπασε το επίσης μονοθεματικό μας πρωτοσέλιδο με λιτή άλλα άκρως συμβολική αναφορά «100 χρόνια ελευθερίας». Η έκδοση ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών ελευθερίας της Κομοτηνής και κυκλοφόρησε ανήμερα των Ελευθερίων της 14ης Μαΐου 2020. Το χειροκρότημα εντάθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως ο αριθμός «100» δεν ήταν απλώς ένα γραφικό αποτύπωμα, αλλά μία χειροποίητη κατασκευή δια χειρός του Κομοτηναίου Γιώργου Παπαλεξάνδρου από παλιότερες εφημερίδες μας.

διάβασε και αυτό  Φωτιές στην Ελλάδα

Στην κατηγορία διαφημιστικού ρεπορτάζ, χρυσό βραβείο απέσπασε το ρεπορτάζ μας για την Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης με τίτλο: «Το θρακιώτικο ούζο 7 κατακτά Γερμανία και Μέση Ανατολή». Το υλικό αναδεικνύει το success story μίας θρακιώτικης επιχείρησης, που αποτελεί πρότυπο για την περιοχή, με διαρκώς αναπτυσσόμενη εξαγωγική δράση που διαφημίζει το θρακιώτικο ούζο κι άλλα ποτά σε δεκάδες χώρες.

Σας ευχαριστούμε! 
Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη χωρίς εσάς, τους αναγνώστες μας, τα σπίτια των εκατοντάδων ανώνυμων Κομοτηναίων και Ροδοπιτών που καθημερινά εδώ και δεκαετίες ανοίγετε τις πόρτες σας για να υποδεχθείτε τον «Χ», να τον ξεφυλλίζετε, να τον διαβάζετε, ακόμη και να τον (κατα)κρίνετε. Διότι εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μαζί σας, ως αμφίδρομη, γι’ αυτό και πάντοτε αναμένουμε με μεγάλη χαρά τα σχόλιά σας, ώστε να βελτιωνόμαστε.

Από καρδιάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας!

Στηρίξτε τη δημοσιογραφία του τόπου μας, γίνετε συνδρομητές στην έντυπη έκδοση του «Χ». Μάθετε περισσότερα στο 25310 22791.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ είναι μια ολόπλευρη προσέγγιση,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel